LIFESTYLE

Film Irene Škorić nagrađena na festivalu u Švedskoj

'Neželjena baština'
Neželjena baština
D
ugometražni dokumentarni film Neželjena baština redateljice i scenaristice Irene Škorić, osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu koji se održao od 19. do 22. prosinca u Stockholmu.


''Film koji navodi na razmišljanje o velikim pitanjima koja dotiču mnogo više od povijesti Balkana i tiču se svih nas. Kako se treba odnositi na nedavnu povijest i na njene spomenike? To je veliko pitanje za mnoge koji su se rodili u Jugoslaviji, zemlji koja više ne postoji. Spomenik naravno nije, samo komad materijala već umjetničko djelo i dio kolektivnog sjećanja'', riječi su kojima je stručni žiri popratio nagradu.

Snimanje cijelog filma, koji je nastao u produkciji Artizana filma, potrajalo je nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić, a skladatelj Ivo Josipović. Neželjena baština govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Film Irene Škorić priča o spomenicima naših vrhunskih umjetnika srušenim od devedesetih do danas. Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad.

Izvor: HAVC
Objavljeno: 23.12.2016. u 15:18
Tagovi: film

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p