KULTURA

„Nismo očekivali ovakav uspjeh!“

Intervju s grupom Nola

Tko ne zna za pjesmu Dio tebe? U Hrvatskoj, a i šire takva osoba ne postoji, jer je riječ o jednoj od najpoznatijih domaćih stvari devedesetih koje su obilježile mnoga odrastanja i tulume uz gitaru. Iza te pjesme stoji pulska grupa Nola, koja se nakon duge pauze prošle godine vratila na scenu u velikom stilu i ponovno poharala top liste najprije hitom Iznad oblaka, a zatim i baladom Do kraja (koje možete pogledati i poslušati na njihovom MySpace i YouTube kanalu, dok vijesti o grupi pratite na Facebooku i internet stranicama). Mnogi se pitaju zašto su na vrhuncu slave prestali svirati i što su radili u međuvremenu te koji su razlozi njihova povratka, a odgovore na ta pitanja dali su nam supružnici Marijan Jelenić i Gabrijela Galant Jelenić, koji zajedno s Davorom Milovanom, Leonom Brenkom, Alenom Spadom te Goran Salviem (na live koncertima) i Marcom Quarantottom čine Nolu.

 

Što ste radili ovih godina koliko vas nije bilo na sceni?

MARIJAN: Moje druženje s glazbom i stvaranje nije prestalo, upravo suprotno. Krajem devedesetih sam opremio svoj mali glazbeni atelje i u njemu počeo stvarati glazbu za kazališne predstave, radijske i televizijske reklame, video produkciju te računalne igre. Sudjelovao sam i u tv produkcijama u Hrvatskoj i Europi najčešće kao ton majstor.

GABI : Prije 10 godina smo postali roditelji. Prve dvije godine djetetova života posvetila sam se upravo tome a kasnije sam sve do prošle godine radila kao radijska voditeljica. Prije nepunih pet godina započeli smo i s uzgojem lavande te proizvodnjom različitih proizvoda od nje.

 

Je li vas bilo strah vratiti se na scenu? Jeste li očekivali da će vas publika ovako dobro prihvatiti?

MARIJAN: Straha nije bilo, stvarali smo smireno i opušteno. Imali smo potrebu podijeliti pjesme s publikom. Osjećali smo jednu dozu odgovornosti prema našoj publici i naravno da ih nismo htjeli razočarati nakon toliko godina pauze. Nadali smo se da će pjesme biti dobro primljene, no ipak nismo očekivali ovakav uspjeh.

 

Laska li vam što se „Dio tebe" i danas vrti u radijskim eterima? Osjećate li da vas ljudi previše poistovjećuju s njom?

GABI: Naravno da nam je drago da je pjesma i dalje rado slušana. Ona je , barem je do sada tako bilo, postala zaštitni znak Nole. Mislim da je najveći kompliment autoru neke pjesme kada mu slušatelji kažu kako im je neka pjesma obilježila dio života, kako su uz nju rasli, vjenčavali se, rastavljali, smijali se i plakali. A Dio tebe je upravo takva pjesma i zato nam ne smeta što nas s njom poistovjećuju.

 

Zašto ste se razišli na vrhuncu slave?

GABI : Planirali smo uzeti kratku stanku u kojoj smo htjeli snimiti novi album. Nismo mislili da će ta pauza potrajati deset godina. Jednostavno, rodio nam se sin, posvetili smo se obitelji, i u trenutku kad smo osjetili da smo spremni vratiti se, da imamo dobre pjesme, tada smo se i vratili.

              

Nakon optimistične Iznad oblaka, uslijedila je mnogo sjetnija Do kraja. Kako ste odabrali koje pjesme ćete uvrstiti na album?

MARIJAN: Nismo previše birali pjesme su se same nametnule, one su „uhvaćeni" dijelovi naših života. Iznad oblaka se tijekom pripreme albuma sama nametnula kao prvi singl, a pjesmu Do kraja smo u dogovoru s Menartom odabrali kao drugi singl. U odabiru trećeg singla pomogli su nam fanovi i to naročito oni s Facebook-a.

 

Jesu li pjesme stvorene planirano za album ili su nastajale tijekom višegodišnje stanke?

MARIJAN: Pjesme su stvarane „u hodu" u proteklih desetak godina. Tako je recimo tekst za pjesmu Iznad oblaka  napisan upravo u avionu iznad oblaka. Kad smo zasvirali s Marcom, Bilijem i Leonom osjetili smo da trebamo snimiti album. Iz arhive smo izvukli nekoliko pjesama a ostalo stvorili tijekom uvježbavanja za snimanje. Uživali smo svirajući zajedno i to uspjeli prenijeti na snimak.

 

Kako je došlo do suradnje s Fredom Kevorkianom, čovjekom koji je zadužen za zvuk Iggy Popa?

GABI: Naš glazbeni producent Edi Cukerić je predložio da mastering napravi Fred Kevorkijan u New Yorku. Zahvaljujući internetu brzo smo stupili u kontakt i poslali pjesmu Iznad oblaka. Zadovoljstvo je bilo obostrano pa je cijeli album „posjetio" New York .

               

Koji glazbeni događaj u Hrvatskoj bi izdvojili kao najznačajniji u proteklih 10 godina?

MARIJAN: Ne mogu se odlučiti za samo jedan događaj. Izdvojio bih velike open air festivale In music, Rokaj fest, Hartera, Radar ... na kojima možemo vidjeti i doživjeti atmosferu velikih svjetskih festivala. Izdvojio bih i koncert Hladnog piva na Jarunu koji je skupio zavidni broj posjetitelja i pokazao da glazba stvarno nema granica i pravila. Moram još pohvaliti inicijativu ekipe okupljene oko TV emisije Vip music club i Vip music club LP koji zadnje vrijeme uspješno promovira rad hrvatskih glazbenika naročito mladih bandova i izvođača.

 

Šuška se da na proljeće opet stiže prinova. Hoćete li opet nestati na neko vrijeme?

GABI : Početkom ožujka očekujemo rođenje svog drugog djeteta. Kao i svi roditelji nadamo se da će sve biti u najboljem redu i da ćemo se moći što prije posvetiti koncertima.

 

Borina Kopčić

 

Objavljeno: 04.02.2010. u 21:05

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p