LIFESTYLE

Obožavamo Instagram profil mladog autora 'Graffiti na Gradele'

Blictagram: @bokonis
  
Dok mi cvokoćemo na zagrebačkim minusima, misli nam nekontrolirano i potpuno očekivano bježe k obalama Jadrana. Sve su zgode ljeti nekako slađe, glazba opojnija, hrana mirisnija, a mnogima se kao prva asocijacija javljaju i glazbeni festivali. Jedan koji je Bolu na Braču udahnuo novu, urbanu energiju, ujedno i veliki razlog zašto odbrojavamo dane do našeg omiljenog godišnjeg doba, definitivno je Graffiti na Gradele.

Manifestacija poznata po odličnom spoju ulične umjetnosti i glazbe ove godine slavi peti rođendan, a najavljuje se produkcija još većih graffita i murala s nekima od najvećih imena regionalne grafiti scene, novi koncept izložbe mladih umjetnika koji se polako etabliraju na sceni, a priprema se i još inkluzivniji i zabavniji radioničarski program za one najmlađe, koji se tim putem pokušavaju uvesti u graffiti kulturu. Program će ove godine trajati od jutra, pa će se tu umiješati i razne zanimljive dnevne aktivnosti, no neizbježan je i omiljen ipak onaj večernji koncertni program. Nešto je manje pak poznato tko se to krije iza ovog sjajnog događanja, no grešku smo odlučili hitno ispraviti.

Njegovo ime je Marko Boko i doista je intrigantan momak. Godinama aktivan u organizacijama civilnog društva koje se uglavnom bave društvenim položajem mladih i zagovaranjem kvalitetnih javnih politika za mlade na nacionalnoj i europskoj razini, Marko sudjeluje u nizu inicijativa i organizacija iz spomenutog područja, nedavno je diplomirao politologiju na Fakultetu političkih znanosti i trenutno odrađuje staž u Europskom parlamentu, a najviše vremena ipak odlazi na organizaciju spomenutog regionalnog graffiti festivala, čiji je osnivač i organizator. Kako bismo ovog mladog kreativca bolje upoznali, upali smo mu na Instagram profil i...pomalo se zakačili. Zašto, otkrit ćete sami zapratite li @bokonis. Mi smo s Markom pročavrljali o njegovim navikama i preferencijama na omiljenoj društvenoj mreži, dok kompleksnije teme ostavljamo kao asa u rukavu za neku drugu priliku...
   
marko boko 
Tvoj Instagram profil u tri riječi!

Probit ću limit u samom početku :) To su definitivno arhitektura, street art te priroda i društvo (s tim da me prijatelji često zezaju da na mom Instagram profilu kronično nedostaje živih bića).

Što najčešće možemo vidjeti na @bokonis?

Od svih fotografija najviše je onih koje su vezane uz arhitekturu, street art ili neke gradske motive. To mi odvlači najviše pažnje s obzirom na to da sam veliku većinu života proveo u Bolu na Braču, koji ljeti dominira mojim fotografijama i koji pak nudi nešto sasvim drugačije od gradskih prizora, stoga me prvenstveno Zagreb svako malo iznenadi s nečim novim. Često i putujem, pa pokušam u dvije do tri fotografije sažeti svoj doživljaj nekog grada i zemlje, što zna biti dosta izazovno, no tjera te da izvučeš i prikažeš najzanimljivije i najbolje.

Mobitel ili fotoaparat?

Koristim isključivo mobitel.
 
  
marko boko 
marko boko 
marko boko 
  
Koristiš neke dodatne gadgete?

Koristim Go Pro Hero 4, koji sam dobio od prijatelja iz zagrebačkog Extreme sport shopa i koji me jako veseli u zadnje vrijeme jer nudi neke sasvim drugačije mogućnosti i perspektive.

Koji filteri su tvoji favoriti?

Isključivo koristim VSCO aplikaciju i uglavnom njene C1, F2 i M3 filtere. Oni su mi stvarno super i to što VSCO nema bezbroj filtera dodatan je izazov da u što užem okviru pokušaš izvući maksimum iz fotografije.

Koristiš li neke dodatne aplikacije?

Uz VSCO koristim i No Crop, unatoč tome što je i sam Instagram integrirao tu opciju, pošto sve fotografije prilagođavam 3:2 formatu.

Je li Instagram promijenio način na koji fotografiraš?

Definitivno jest, pošto sada fotografiji pridajem puno više značaja, kao i tome što i u kojoj količini fotografiram. Nikako ne želim hodati okolo i fotografirati nasumično cijelo vrijeme, već radije u jednu fotografiju pokušavam nagurati više doživljaja.

A je li promijenio način na koji gledaš svijet oko sebe?

I to isto, pošto puno više pažnje posvećujem sadržajima u okolini pored kojih bi prije prolazio bez da ih u potpunosti doživim. Nekad se uhvatim kako okolinu promatram i doživljavam kroz kadar svog mobitela, što ne mislim da je dobro, no to često zna uroditi super fotografijom ili me barem natjera da oko na određenom sadržaju zadržim malo dulje nego inače.
 
marko boko 
marko boko 
marko boko   
Koju poruku želiš svojim fotografijama odaslati?

Fotografijom želim prenijeti svoj neki doživljaj ili pak ukazati na nešto pored čega svakodnevno prolazimo, a na što fotografija može baciti drugo svjetlo. Uvijek sam sretan i kada mogu uhvatiti zanimljiv detalj iz svijeta graffita i ulične umjetnosti općenito, posebice radove svojih prijatelja, koje onda prikažem kroz svoje oko, a nerijetko objavljujem i fotografije s raznih društveno angažiranih akcija u kojima sudjelujem.
 
Postoji li neki Instagram trend za koji si se bio zakačio i ima li neki koji ti je potpuno odbojan?

Nije me ništa posebno privuklo, no s druge strane odbojni su mi kojekakvi lažni profili za prikupljanje lajkova, materijal koji nije fotografija kao i sponzorirani profili koji mi se povremeno prikazuju na newsfeedu. E da, ne volim tzv. latergram :) To mi stvara pogrešan doživljaj fotografije i trenutka u kojem je učinjena, a upravo to je super stvar kod Instagrama, čije ime to i sugerira. (Sad kada se čujem shvaćam da se moram malo opustiti u svom insta-policyu :))

Što prvo gledaš na tuđim Instagramima i što je ono što te natjera da stisneš taj 'follow'?

Uglavnom pratim prijatelje i poznanike sa svog Facebook profila, a od sebi nepoznatih profila zapratim one koji na zanimljiv i kvalitetan način prikazuju ono što me zanima i što mi je lijepo za vidjeti: krajolik, arhitekturu, street art, graffite i tetovaže. I sve vezano uz krajolik skandinavskih zemalja, posebice Islanda i Farskih otoka koji su mi na to do listi :)
 
Tri omiljena Instagram profila koja pratiš?

Puno ih je jako zanimljivih, no često ciljano odem na profile jako aktivnog zagrebačkog graffiti dvojca @186chez i @sarme_one, mlade avanturistice i suosnivačice Drone Guerilla Crewa @ninvictus_official te @nhrabar i @vlado.anic koji me svojim fotografijama mog rodnog Bola drže u toku svih zbivanja. Više ih je od tri, no vrijedni su praćenja.
 
marko boko  
marko boko 
Zašto voliš Instagram?

Volim ga jer mogu filtrirati koga i kakav sadržaj želim pratiti te u svakom trenutku mogu vidjeti što se događa na bilo kojem kraju svijeta. U bilo kojem trenutku možeš pobjeći na neko drugo mjesto i vidjeti kako je tamo u tom trenutku. Instagram zbog ažurnosti i dostupnosti često znam nazvati puno ljepšim Twitterom, a i na njemu si mogu dati oduška bez da nepotrebno spamam ostale društvene mreže koje koristim. Sve ima svoje mjesto :)
 
marko boko 
marko boko 
marko boko 
marko boko 
marko boko 
marko boko
 
M.M.
Foto: Instagram (@bokonis)
Objavljeno: 20.01.2016. u 13:32

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p