KULTURA

Ona je nova miljenica Hollywooda

U Lupitu Nyong'o uperena su sva svjetla reflektora
-->

Otkako je filmski hit '12 Years a Slave' zaigrao na kino platnima diljem svijeta, Hollywood ne prestaje pričati o svojoj najnovijoj nadi, prekrasnoj Kenijki Lupiti Nyong'o, koja je u spomenutom filmu odigrala itekako zapaženu sporednu ulogu ropkinje Patsey.

Rođena u Meksiku i odrasla u Keniji, graciozna Lupita s vremenom je izabrala SAD za svoj drugi dom te je ondje u samo nekoliko godina stekla diplomu iz kazališta i filma na Hampshire Collegeu u Massachusettsu, nakon čega je svoje školovanje nastavila s glumačkim programom u Školi drame na Yaleu.


Odmah nakon stjecanja druge diplome, Lupiti se pružila prilika života te ju je njen agent kao još uvijek neiskusnu glumicu uputio na audiciju za film '12 Years a Slave'. Nakon tri kruga, 30-godišnja je glumica napokon odabrana za svoj dugometražni prvijenac, u kojem utjelovljuje ropkinju iz 19. stoljeća, čija je sudbina u rukama okrutnog i njome opsjednutog gospodara.


Da je Lupita svoj prvi veliki nastup u američkom filmu odradila i više no odlično, govore hvalospjevi koje filmski kritičari već mjesecima nižu u svojim cijenjenim rubrikama. Osim pisane riječi, tu su i brojne nominacije, što za najbolji igrani film, a što za najbolje sporedne glumce, među kojima je i ova nevjerojatno simpatična i skromna Kenijka.


Golden Globe, BAFTA i SAG Awards, samo su neka od priznanja za koja je Lupita nominirana, a iako joj je Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu izmaknuo iz ruke, analitičari njoj i samome filmu predviđaju ogroman uspjeh na najvažnijoj dodjeli godine, onoj oskarovskoj.


Činjenica da je angažirana u jednom od najvećih i najznačanijih filmova godine, a neki kažu i desetljeća, Lupiti je otvorila mnoga druga vrata, a pogotovo ona modnoga svijeta, koji je mladu glumicu instantno objeručke prihvatio. Snimanja za američki Vogue, Elle i Vanity Fair danas su postala stvar njene svakodnevice, dok se svako njeno pojavljivanje na crvenom tepihu prati s velikom pozornošću.

Iako tvrdi da mrzi shopping, Lupita ipak mari za modu i ne može bez svoje stilistice Micaele Erlanger, koja gradi njen imidž oko jednostavne i rafinirane elegancije. Šarmantna glumica osvojila je naša srca svojom pojavom na crvenom tepihu Zlatnog globusa, stoga svi s nestrpljenjem očekujemo njeno zlatno, oskarovsko izdanje.

Dosad možda niste mogli povezati lik i djelo talentirane Lupite, no u posljednjih nekoliko tjedana zasigurno ste ju primijetili u modnoj kampanji kuće Miu Miu, na stranicama magazina Vanity Fair ili na naslovnicama časopisa W i Dazed & Confused. Lupita je ovih dana doista sveprisutna, a dok čekamo Oscare, potajno se nadamo da će mjesta za nju na jednoj od svojih budućih naslovnica pronaći i velika Anna Wintour.

 

H.B.

photo: Guliver/Getty, Dazed Digital, Miu Miu, Vogue US

 

-->--> -->
Objavljeno: 14.01.2014. u 20:09

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p