KULTURA

Otvoren 14. Zagreb Film Festival!

Na otvaranju dodijeljene dvije nagrade
zagreb film festival
U
svečanoj atmosferi u najboljem europskom kinu, zagrebačkom kinu Europa, u subotu 12. studenog otvoreno je četrnaesto izdanje Zagreb Film Festivala.

Uoči projekcije filma čijim je prikazivanjem započeo festivalski filmski program, finskog kandidata za Oscara Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija, direktor Festivala Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta pozdravili su prisutne. Uz gromoglasni pljesak pozdravljena je i riječka publika koja je po prvi put pratila live streaming prijenos otvaranja Zagreb Film Festivala u riječkom Art-kinu Croatia.

zagreb film festival
Svečano otvaranje ZFF-a uveličala je i službena dodjela nagrade mreže Europa Cinemas kinu Europa. Nina Peče Grilc, članica Upravnog odbora Europa Cinemas i direktorica ljubljanskog Kinodvora, uručila je spomenutu nagradu upravi kina – direktoru Borisu T. Matiću, izvršnom direktoru Hrvoju Laurenti, programskoj koordinatorici Selmi Mehadžić i producentici Lani Ujdur.

Ovo prestižno priznanje, najviše koje jedno kino može dobiti na europskoj razini popularno je zagrebačko kino u Varšavskoj 3 odnijelo u žestokoj konkurenciji koju je činilo više od 1000 kinoprikazivača. Nakon što je pomoćnica gradonačelnika Vesna Kusin svečanim govorom proglasila festival službeno otvorenim, upriličena je još jedna dodjela nagrada: već tradicionalno Nagrada Albert Kapović, koju svake godine dodjeljuje Hrvatska udruga producenata, uručena je dobitniku prve festivalske večeri.

zagreb film festival

Hrvoje Laurenta, Boris T. Matić, Selma Mehadžić i Lana Ujdur

Ovogodišnji je dobitnik Ivan Maloča, producent s više od četvrt stoljeća profesionalnog iskustva te preko trideset igranih filmova i više od deset televizijskih serija čiju produkciju potpisuje. Nagradu je uručila Vanja Andrijević, članica Povjerenstva Hrvatske udruge producenta, a Ivan Maloča u svom se govoru zahvale prisjetio prerano preminulog osnivača HAVC-a Alberta Kapovića i njegovog neumornog rada na osnivanju spomenute institucije i unapređenju hrvatske kinematografije.

Imena dobitnika festivalskih nagrada, Zlatnih kolica i Zlatnoga bicikla, bit će poznata na službenom zatvaranju ZFF-a u subotu 19. studenog. Za Zlatna kolica konkurira ukupno 33 filma (u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog filma te domaćeg ostvarenja kratkoga metra), dok će novu festivalsku nagradu, Zlatni bicikl, dobiti jedan od filmova iz programa Ponovno s nama. Prije toga sva će ova (a i mnoga druga) ostvarenja posjetitelji moći pogledati na nekoliko lokacija, predvođenih kinima Europa i Tuškanac.

ivan maloča

Ivan Maloča

zagreb film festival
Prvoga službenog festivalskog dana, u nedjelju u 19 sati u kinu Europa očekuje nas projekcija filma Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato u kojem glumi i čiji scenarij potpisuje jedna od najvećih glumačkih zvijezdi ovih prostora, Slavko Štimac. On će nakon projekcije, zajedno s redateljem Srđom Penezićem, glumcem Bogdanom Diklićem te ostatkom filmske ekipe, pozdraviti publiku. Ova prekrasna i originalna priča o junaku čiji vječito pozitivni pogled na svijet ne mogu odvratiti ni brojne životne nedaće, svojevrsna bajka za odrasle s čak tri sretna kraja, pobrinut će se za feelgood efekt. U 21:30 na programu je film o zastrašujućem žrvnju birokracije temeljen na seriji istinitih slučajeva iz kineske crne kronike, Miran čovjek kinesko-kandaskog redatelja Johnnyja Maa.

zagreb film festival

Oona Airola i Juho Kuosmanen

U Tuškancu starta program Ponovno s nama uz hrvatske premijere filmova Samo je kraj svijeta Xaviera Dolana (s početkom u 16 sati) te crnohumorne komedije Sieranevada (u 18 sati), rumunjskog filma u kojem je ulogu manjinskog koproducenta odigrala i hrvatska tvrtka Spiritus Movens. Publiku će nakon projekcije pozdraviti autor filma, poznati rumunjski redatelj Cristi Puiu koji je film javnosti predstavio proljetos na festivalu u Cannesu.

Sve detalje o programu 14. ZFF-a moguće je pronaći na www.zff.hr.

Foto: PR
Objavljeno: 13.11.2016. u 10:13

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p