LIFESTYLE

Otvoren 6. međunarodni festival dizajna Dan D 2015.

Što nas sve očekuje na ovogodišnjem izdanju Dana D?

Dan D 
Jučer, u petak 3. srpnja, otvoreno je šesto izdanje Međunarodnog festivala dizajna Dan D 2015., koji se drugu godinu za redom održava u prostorima bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu, nastavljajući tako praksu oživljavanja napuštenih zagrebačkih prostora. 

Festival su otvorile Ivana Borovnjak, programska direktorica festivala Dan D i predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva te veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michèle Boccoz, u ime Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj koji je partner ovogodišnjeg Dana D.
 
Michèle Boccoz
 
Na dva kata ulične zgrade bivše Vojne bolnice u Vlaškoj te u unutarnjem dvorištu kompleksa posjetitelji imaju prilike razgledati niz različitih izložbi; D-izložbu – platformu za predstavljanje natječajem izabranih mladih dizajnera, putujuću izložbu Young Balkan Designers 2015. koja predstavlja produkt-dizajnerske i modne uratke 27 autora iz 7 zemalja Balkana, tematsku izložbu Arhiv dizajna koja predstavlja inserte i djelomične rekonstrukcije izložbi iz proteklih par godina održanih u Hrvatskom dizajnerskom društvu, tematski vezanih za dizajnersko nasljeđe, njegovu interpretaciju i arhiviranje, D-market – prodajnu izložbu hrvatskog i regionalnog dizajna, 7 izložbi dizajnerskih fakulteta iz Hrvatske te Slovenije i BiH, kao i nekoliko gostujućih izložbi.

Predavački i diskurzivni program festivala prvog je dana otvorilo predstavljanje mladih autora s izložbe Young Balkan Designers, nakon čega je uslijedio blok predavanja pod temom Dizajn metodologije usmjerenih upravo mlađoj generaciji dizajnera koji su od izlagača imali prilike poslušati uspješne primjere iz prakse. Marko Radenković iz beogradskog dizajn inkubatora Nova Iskra predstavio je iznimno uspješni i jedinstveni regionalni primjer mjesta susreta, suradnje, razvoja i inkubacije kreativnih profesionalaca i kompanija koji je pošteno prodrmao beogradsku kreativnu scenu. Slijedilo je predstavljanje studia Grupa – dizajnerskog trojca koji su od 'samo' dizajnera postali i proizvođači vlastitih proizvoda, a njihov razvoj i daljnju strategiju predstavili su dizajner Filip Despot i menadžer projekta Luka Pavić. Francuska dizajnerica Sandrine Nugue, gošća Dana D pod pokroviteljstvom Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj, upoznala je posjetitelje sa svojim pristupom tipografskoj dizajnerskoj karijeri i uspješnom projektu Infini.
 
Grupa Filip DespotFilip Despot i Luka Pavić (Grupa)
 
Predavački dan zaključio je prvi dio bloka predavanja Dizajn edukacija na kojoj je Gordana Ćorić sa zagrebačkog VERN-a, članica tima za izradu standarda kvalifikacije i kurikuluma novog studija spomenutog fakulteta Poduzetništvo u primijenjenoj umjetnosti i dizajnu izložila svoj osvrt na novi kurikulum, a Ivica Mitrović, docent na studiju Vizualnih komunikacija pri splitskoj Umjetničkoj akademiji održao je predavanje Spekulativna dizajnerska praksa.
 
Dan D   
U subotu će na Danu D pod cjelinom zaokruženom nazivom Prostorni resursi civilne i kulturne scene gostovati prof.dr. Biserka Komnenić, jedna od autorica projekta Novi kreativni prostori Vojvodine s istoimenim predavanjem, zatim povjesničarka umjetnosti Maria Welzig iz Beča koja će se predavanjem osvrnuti na temu potencijala urbane kulture i demokratske re-okupacije reprezentativnih historističkih lokacija te Ivan Rupnik koji će kroz predavanje izložiti svoj jedinstveni pristup dizajnu, koji kombinira arhivska istraživanja, strateško planiranje i arhitektonsku projekciju. Javna tribina Društveno-kulturni centri: Primjeri iz Hrvatske i prilike za razvoj u organizaciji udruge Operacija grad i HDD-a pokušat će uz razgovor s predstavnicima civilne i kulturne scene predstaviti modele razvoja društveno-kulturnih centara i otvoriti dijalog o pitanju prostornog iskorištavanja same bivše vojne bolnice u Vlaškoj 87. Drugi dio bloka Dizajn edukacija ugošćuje srpskog dizajnera i izvanrednog profesora na odjelu Digitalne umjetnosti Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu i Fakulteta tehničkih znanosti u Novom sadu Boruta Vilda, gost iz Austrije Martin Foessleitner s Internacionalnog instituta za informacijski dizajn u Beču će predstaviti projekt IIIDaward te ponuditi svoje viđenje Informacijskog dizajna, a gošća iz Francuske Véronique Marrier jedna od najvažnijih osoba za razvoj i promociju suvremenog dizajna u Francuskoj te projekt menadžerica za dizajn unutar Centre national des arts plastiques (CNAP) i urednica magazina Graphisme en France održat će predavanje o spomenutim projektima. 
 
Dan D 
Kao i svake godine, subota na Danu D završava D-partyjem, koji se ove godine održava u Tvornici Kulture u Zagrebu. Izvođači koji će nastupati na D-partyju su zagrebački bend DemeNtronomes, splitski trojac ROLO te DJ Yesh. D-party se otvara u 22.30 i traje do 04.00. Tirkizne festivalske ulaznice vrijede i za D-party.
 
Dan D 
Dan D   
Dan D 
Dan D
 
Foto: PR
Objavljeno: 04.07.2015. u 11:54

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p