KULTURA

Otvoren 7. ZagrebDox!

Što možete pogledati danas?

Sedmo izdanje festivala ZagrebDox svečano je otvoreno sinoć u Movieplexu u Centru Kaptol. Film 'Irokez' autora Matije Vukšića prikazan je paralelno u četiri ispunjene kino dvorane.

Brojnu publiku pozdravili su direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski i njegova zamjenica Sanja Borčić. „Pripremili smo opet vrlo intenzivan program pa pripremite puno kokica, puno slobodnog vremena i gledajte filmove! ZagrebDox je više od festivala - to je projekt koji se sastoji od niza elemenata. Na samom početku bilo je najbitnije pozicionirati se." naglasio je Nenad Puhovski.

Matija Vukšić potom je najavio film 'Irokez': „Prije tri godine rekao sam da bi jako volio da moj film bude prikazan u sklopu ZagrebDoxa; ove godine pak mojim filmom otvaramo festival, što mi je izuzetno drago."

Uslijedila je projekcija filma, nakon koje je predstavljena kompletna filmska ekipa uključujući glavnog protagonista Željka Mavrovića.

Danas projekcije na ZagrebDoxu započinje u 12 sati u dvorani broj 2 uz hvaljeni film 'Katka' iz kategorije Teen Dox češke redateljice Helena Treštikove. Autorica prati četrnaest godina u životu mlade narkomanke i njezine jalove bitke s ovisnošću.

Film 'Hotel Paradise' autorice Sophie Tzavelle na rasporedu je u 13 sati u dvorani broj 3, a isti nam donosi priču o romskom stambenom neboderu na rubu jednog bugarskog provincijskog grada čija su se svjetla ugasila. Međutim, svaki od 1.500 stanovnika ima plan kako iznova oživjeti san o Izgubljenom raju.

Slijedi film iz međunarodne konkurencije 'Rat za okućnicu' autorice Phie Ambo koji se bavi sukobima iz sfere privatnog života: međususjedskim svađama. Središnji je lik Mogens Peuliche, pogranični inspektor, koji posreduje između sukobljenih susjeda.

U 15 sati u dvorani broj 3 na rasporedu je višestruko nagrađivani film 'Među zvijezdama' nizozemskog dokumentarista Leonarda Retela Helmricha koji je dvanaest godina slijedio indonezijsku obitelj koja živi u slamovima Jakarte. Spomenuti film treći je dio njegove dokumentarne trilogije kojom prikazuje temeljne obrasce života u Indoneziji.

Estonska autorica Marianna Kaat u filmu 'Jama br. 8' u 18 sati u dvorani broj 2 donosi priču iz nekoć uspješnog ukrajinskog rudarskog područja, gdje danas svi kopaju - umirovljenici, nezaposleni rudari, pa čak i djeca.

U dvorani 5 u 22 sata očekuje nas film 'Nyman in Progress' njemačke autorice Silvie Beck film je o umjetničkom životu slavnog Michaela Nymana - jednog od najinovativnijih britanskih skladatelja, pijanista, muzikologa, dirigenta, a odnedavno i filmaša.

 

 

 

 

 

 

Objavljeno: 28.02.2011. u 15:07
Tagovi: ZagrebDox

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p