KULTURA

Otvorena izložba poznatog konceptualnog umjetnika Phillipa Toledana

Prva hrvatska izložba svjetski poznatog umjetnika u galeriji Kranjčar
Phillip Toledano
sklopu međunarodnog festivala fotografije Organ Vida, sinoć je u zagrebačkoj galeriji Kranjčar otvorena samostalna izložba velikog svjetskog konceptualnog umjetnika, američko-britanskog fotografa Phillipa Toledana.


Otvorenju je nazočio veliki broj zaljubljenika u fotografiju, te brojne poznate osobe društvenog i kulturnog života. U sklopu ceremonije otvorenja, s umjetnikom je o njegovom radu, inspiraciji i metodologiji pričala TV urednica u kulturi Vlatka Kolarović. Razgovoru su aktivno pridonosila pitanja zainteresiranih i znatiželjnih posjetitelja.

Projekt Phillipa Toledana Možda odgovor je na neočekivanu smrt njegove majke 2006. godine. Postavši svjestan nepredvidivosti života, kroz projekt se odlučuje suočiti sa svojim strahovima od smrti i starenja te stvara fotografije svojeg budućeg ja. Nakon obavljenog DNK testa kojim je utvrdio bolesti kojima je sklon, uz pomoć šminke i protetike rekreirao je fizički budućeg sebe u različitim izdanjima: bolesnog, pretilog, beskućnog, ovisnog o plastičnim operacijama, suicidalnog… Projekt Možda govori o budućnosti te kako istražiti nešto što će se tek dogoditi i pritom se suočiti sa svojim strahovima. Toledanovim riječima: ''Moj rad se preobrazio. Iz umjetnosti, u egzorcizam.''

Phillip Toledano
Phillip Toledano britanski je konceptualni umjetnik zavidne svjetske reputacije koji živi i radi u New Yorku. Nakon desetljeća rada u reklamnoj industriji, vratio se fotografiji. Njegovi su radovi vrlo intimni, a pri radu koristi različite medije: od fotografije do instalacije, skulpture i slike. Uglavnom se bavi društveno-političkim temama, što je vidljivo u njegovim radovima o nasilju u američkoj zabavnoj industriji, nasljedstvu predsjedništva Georgea W. Busha; te u knjizi A New Kind of Beauty u kojoj prikazuje ljude s plastičnim operacijama u stilu renesansnih portreta.

Phillip Toledano
Izložba Možda može se pogledati u galeriji Kranjčar svakodnevno do 24. rujna. Toledanova izložba jedan je od deset izložbenih projekata predstavljenih u sklopu 8. Međunarodnog festival fotografije Organ Vida; u Francuskom paviljonu otvorena je izložba finalista, Otkrivanja, galerija Zvonimir ugostila je radove ratnih fotografa u sklopu izložbe Lekcije iz ’91, a u Hrvatskom muzeju arhitekture u srijedu je otvorena izložba Past is Now. Navedene izložbe također se mogu pogledati do 24. rujna. Do 22. rujna, u Muzeju suvremene umjetnosti biti će otvorena izložba Rogera Ballena Zemlja sjena, a do 19. rujna u galeriji Šira moći će se pogledati radovi mladog umjetnika Nikole Zelmanovića. Za više informacija o programu festival Organ Vida posjetite službene stranice na adresi www.organvida.com.

Foto: Niko Goga, Antea Mrčela
Objavljeno: 16.09.2016. u 10:52

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p