KULTURA

Otvorena je izložba Igora Eškinje i Gorana Trbuljaka

U Galeriji Kranjčar nastavljen ciklus Mentalni sklop 2
Zlatni pristi Louvrea_Igor Eskinja
S
inoć je u Galeriji Kranjčar u 19 sati nastavljen ciklus Mentalni sklop 2 (sljedbenik - mentor) otvorenjem izložbe: Igor Eškinja - Goran Trbuljak. Radi se o četvrtoj izložbi ovog ciklusa koji je započeo izložbom Duje Jurić – Juraj Dobrović održanom od 19. - 28. svibnja 2016. godine, a usljedile su Boris Sekulić – Boris Demur, te Mirjana Vodopija – Miroslav Šutej.


Nakon završetka prvog ciklusa, u srpnju 2015. godine, a zbog brojnih zahtjeva posjetitelja te uspjeha koji je navedena serija izložbi polučila kod publike i kritike, odlučeno je da se, po istim konepcijskim principima, ciklus nastavi u dva dijela; od svibnja do srpnja 2016. godine, te od travnja do srpnja 2017. godine. Ciklus Mentalni sklop, nastao po inicijalnoj ideji g. Elvire Kranjčar, voditeljice galerije, autorski je osmislio i realizirao Mladen Lučić, likovni kritičar i muzejski savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Istre, koji ovu koncepciju nastavlja pa će po principu sličnosti u razmišljanju i provedbi, ne nužno samo likovnih ideja (mentalni sklop), sučeliti još sedam umjetničkih parova.

Igor Eskinja, Elvira Kranjcar i Goran Trbuljak_1

Igor Eškinja, Elvira Kranjčar i Goran Trbuljak

Pod pojmom mentor ovdje se prvenstveno misli na osobu koja je svojim djelovanjem ili dijelom svog opusa umjetnička inspiracija autoru koji barem jednim djelom stvara pod duhovnom aurom ili inspiracijom svog trenutnog ili stalnog uzora.

Izložba Igor Eškinja – Goran Trbuljak sučeljuje radove dvoje umjetnika različitih generacija koji u svom umjetničkom djelovanju promišljaju odnos umjetnosti i društva, odnosno relacije umjetnika i institucija, kao što se bave i istraživanjem samog bitka, odnosno esencije pojma slikarstva i umjetnosti. Premda se služe različitim izražajnim sredstvima proizašlim iz drugačijih metijera, te iako je svaki od njih istinski predstavnik vremena u kojem stvara, zajednička karakteristika im je propitivanje muzejsko – galerijskog sustava, uloga i pozicija umjetnika i umjetnosti u kontekstu i percepciji suvremenog društva te autorefleksivno razmišljanje o nastanku i poslanju umjetničkog djela. Zajedničko im je dakako i permanentno preispitivanje statusa umjetničkoga djela, koje se oslanja na njihove stavove i razmišljanja što ih iskazuju profinjenom ironijom koja proizlazi iz njihove intelektualne snage koja je jasno utemeljena na principima konceptualne umjetnosti.

Izložba ostaje otvorena do 15. Travnja. Ulaz je slobodan.

Foto: PR
Objavljeno: 07.04.2017. u 10:18

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p