KULTURA

Otvoreno 13. izdanje Zagreb Film Festivala

Pred nama je čak 9 festivalskih dana!

ZFF  
dupkom punoj dvorani zagrebačkog kina Europa u subotu, 14. studenog otvoreno je trinaesto izdanje Zagreb Film Festivala, koje će tijekom devet festivalskih dana, sve do nedjelje, 22. studenog, svim filmoljupcima donijeti preko stotinu filmova u 12 različitih programa.
 
U ime organizatora publici se obratio direktor festivala Boris T. Matić koji je, uz brojne filmske atrakcije koje u narednim danima očekuju posjetitelje, naglasio i edukativne sadržaje u okviru programa Industrija. Festival se ove godine prvi put održava u studenom (umjesto, kao dosad, u listopadu), i to zbog, kako je naglasio Matić, ''usuglašavanja termina s nekoliko svjetskih A festivala i zbog suradnje s kolegama u Ljubljani, gdje je festival već počeo''.
 
Izvršni direktor Hrvoje Laurenta pozvao je gledatelje da u idućih osam dana posjete neku od brojnih projekcija, predavanja i predstavljanja, te da očekuju druženje i dobru zabavu, a festival je službeno otvorio gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.
  Hrvoje Laurenta i Boris T MatićHrvoje Laurenta i Boris T. Matić 
 
Prije projekcije filma dodijeljena je godišnja Nagrada Albert Kapović koju šestu godinu zaredom na ZFF-u dodjeljuje Hrvatska udruga producenata. Nagrada, koja nosi ime prerano preminulog utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra, dodjeljuje se osobama čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma. Ove je godine ovo priznanje dodijeljeno Vanji Andrijević, producentici iz zagrebačke tvrtke Bonobostudio specijalizirane za produkciju i distribuciju animiranih i eksperimentalnih filmova.
  Vanja Andrijević i Hrvoje LaurentaVanja Andrijević i Hrvoje Laurenta 
 
Filmski dio programa započeo je projekcijom islandskog filma Ovnovi, jednim od trinaest cjelovečernjih ostvarenja koji se ove godine natječu za glavnu festivalsku nagradu, Zlatna kolica, a uoči projekcije priređena je prava mala filmska poslastica: projekcija najstarijeg filmskog zapisa o Zagrebu (iz 1911. godine) uz živu glazbenu pratnju. Filmsku publiku pozdravilo je i dvoje glavnih glumaca iz filma Ovnovi – Sigurður Sigurjónsson i Theodór Júlíusson.
  
 
Osim što ove godine ZFF traje duže no ikad, rekorde drži i u ukupnom broju filmskih ostvarenja, koje će posjetitelji u narednim danima moći gledati u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Zagrebačkom plesnom centru, Dokukinu KIC i Akademiji dramske umjetnosti.
 
 

Foto: PR

Objavljeno: 15.11.2015. u 09:40

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p