KULTURA

Petak na Zagreb Film Festivalu

Bližimo se velikom finalu desete sezone festivala

U kinu Europa u 15 i 17 sati na rasporedu su reprizne projekcije filmova Vadžda i Svi u našoj obitelji. Večernje projekcije pak donose debitantski film redatelja Rúnara Rúnarssona - Vulkan. Riječ je o drami koja se bavi posljednjim poglavljem ljubavne priče starog bračnog para u slikovitom predgrađu islandskog glavnog grada Reykjavika. Atmosferom i slojevitom karakterizacijom likova ovaj upečatljivi uradak podsjeća na filmove Mikea Leigha i Kena Loacha, a dosad je osvojio 14 nagrada na festivalima diljem svijeta, uključujući one u Chicagu, Denveru, Montrealu i Reykjaviku. Vulkan će biti prikazan u 19.30 sati u kinu Europa.

Program se nastavlja u 22 sata filmom Djeca Kinshase u čijem je središtu skupina djece koju je društvo odbacilo, a oni se svojom sudbinom nose tako da formiraju rap bend.  Ovaj debitantski dugometražni film belgijskog redatelja Marca-Henrija Wajnberga kombinacija je dokumentarizma i fikcije - inspiriran nevjerojatnom pričom iz Kinshase, glavnog grada Konga, Wajnberg je snimio igrani film koji u potpunosti uspijeva dočarati duh i strukturu spomenutog grada. Priča počiva na praksi učestaloj u raznim dijelovima Afrike - progonu djece koja se prethodno proglasi vješcima.  Konkretno, u Kinshasi  živi oko 30 tisuća djece optužene da su opsjednuta demonima te potom izbačene iz njihovih domova.

Večernje projekcije u kinu Tuškanac donose u 19 sati film Matea Gila  Blackthorn te u 21 sat treći film Jana Cvitkoviča Arheo. Tvrdi se (iako nema dokaza) da su Butch Cassidy i Sundance Kid poginuli u sukobu s bolivijskom vojskom 1908. godine. U filmu Blackthorn, Cassidy je ostao živ te mirno živi pod imenom Blackthorn u zabačenom bolivijskom selu. Umoran je od dugog izbivanja iz SAD-a i želi vidjeti obitelj prije smrti. Stoga kreće na dugo putovanje kući. Posljednji film u novom programu ZFF-a Moj 3. film, Arheo, kontemplativna je drama o muškarcu, ženi i djetetu u bezvremenskom krajoliku. Troje ljudi koji se međusobno ne poznaju, a zajedničko im je da pokušavaju preživjeti, svatko na svoj način. Tako dolazi do njihovih susreta koji su isprva ispunjeni strahom, neprijateljstvom i nepovjerenjem, no različite situacije u kojima će se naći, polako ih zbližavaju.

U novozagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti također se prikazuju filmovi iz programa Velikih 5 te Moj 3. film: u 19 sati na rasporedu je francuski film Radijske zvijezde autora Romaina Levyja te potom u 21 sat U svakom slučaju, Laurence kanadskog autora Xaviera Dolana. 


U kinu Grič u 14 sati te potom ponovo u 16 sati bit će prikazan estonski film Novi svijet redatelja Jaana Tootsena. Riječ je o filmu koji bilježi borbu aktivističke skupine Novi svijet protiv otvaranja cesta za automobile u centru Tallina. Predstavljajući nam skupinu mladih Estonaca čije aktivnosti inspiriraju mnoge u cijeloj zemlji, film govori o važnoj ulozi koju građanski aktivizam ima u suvremenom društvu. Retrospektiva filmova Michaela Glawoggera koja se odvija u 22 sata danas nam donosi njegov igrani uradak ovog autora, najpoznatijeg upravo po svojim dokumentarcima. Film prati Sebastianova lutanja otrcanim bečkim barovima i kafićima u potrazi za osebujnim tipovima s kojima bi se mogao poigrati što sugerira i sam naziv ovog provokativnog filma - Lov na žrtve.

Metodi Andonov autor je filma Nema ničeg boljeg od lošeg vremena čija se radnja odvija u velikom zapadnoeuropskom gradu koji podsjeća na Berlin. Tvrtka Zodiac angažira bugarskog superagenta Emila Boeva, a cilj joj je prikriti postojanje špijunske mreže. Boev je agent do srži, inteligentan, seksi i opremljen svim potrebnim naoružanjem, a  potporu mu pruža privlačna asistentica Edit koja pak igra ona igra dvostruku igru. Film je uvjerljiv zbog svojeg "swinging sixties" stila, kao i zbog dinamične, drske, živahne kamere koja podsjeća na najbolje filmove Novog vala, a na rasporedu je u 18 sati u Plesnom centru. Na kasnijoj projekciji na istoj lokaciji, u 20.30 sati, na programu je Lovely Rita, redateljski debi Jessice Hausner koja je stvorila pošten i otkrivajući portret Rite, tvrdoglave i nepokorne tinejdžerice koja će uskoro postati žena. Njezino seksualno buđenje dovodi do intimnih odnosa s premladim školarcem i s prestarim vozačem autobusa. Njezina nastojanja da izađe iz usamljenosti i klaustrofobičnog okružja izoliraju je još više, sve dok jednog dana ona ne prijeđe crtu...

Dokukino KIC u petak donosi tri zanimljiva uratka: u 19.30 sati Moje ime je Janez Janša autora Janeza Janše koji je na Zagreb Film Festivalu doživio svjetsku premijeru te potom u 21.30 filmove Goli otok i Jahači ledenjaka. Goli otok tematizira logor na istoimenom otoku na Hrvatskom primorju za vrijeme trajanja sukoba Tito-Staljin od 1949.-1955. godine. Rekonstrukcija života u logoru i metoda političkog preodgoja tzv. informbirovaca, temelji se na svjedočanstvu logoraša Alfreda Pala dok riječ Udbinog generala Jove Kapičića daje Udbin pogled na logiku i motive stvaranja Golog otoka. Tendencija filma je prikazati Goli otok iz više kuteva i smjestiti ga u tadašnji vremenski, politički i ideološki kontekst. Nakon projekcije film održat će se Q&A sa autorom Darkom Bavoljakom. Nizozemski dokumentarac Jahači ledenjaka autora Apa Verheggena i Svebora Kranjca priča je o živopisnom putovanju dvoje umjetnika na Island. Nakon projekcije film bit će održan Q&A sa autorima.

Popratna događanja danas uključuju Masterclass nagrađivanog danskog montažera Nielsa Pagha Andersena koji će održati predavanje Pripovijedanje u dokumentarnom filmu - oblikovanje karaktera, identifikacije i filmske magije. Predavanje će se održati u Dokukinu KIC u 17 sati. Prije predavanja, s početkom u 15 sati, prikazat će se višestruko nagrađivani dokumentarni film Tri sobe melankolije finske redateljice Pirjo Honkasalo iz 2004. godine koji je Pagh Andersen montirao.

  
Petak na Zagreb Film Festivalu završava uz dozu zabave i Vh1 Adria Party i uz zvukove DJ-a Critical LP u kinu Europa, te uz DJ-eve Eddyja Ramicha & Alena S. u kinu Grič. 

 

 

 

Objavljeno: 19.10.2012. u 09:23

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p