KULTURA

PETAK NA ZFF-u

Izostanak Dominica Murphya, engleski film koji je snimio Šveđanin, rumunjski crni humor i rasprava o novinarima dokumentaristima

Koliko god to bilo teško, krenut ćemo s lošim vijestima: Dominic Murphy, član žirija igranog filma i autor filma Bijela Munja spriječen je doći u Zagreb. Razlog, nakon ZFF-a planirao je otići na filmski festival u Indiju, međutim pošto mu je viza odbijena, svi njegovi dokumenti su zadržani. Tješi nas što još negdje postoji administracija koja nema sluha, a rastužuje nedolazak gospodina Murphy-a. Iako se neće družiti sa Zagrepčanima, ostaje u službi člana žirija jer su mu ZFF-ovci poslali materijale koje treba pogledati.

Posljednja od Matineja je 'Mamut', novi film renomiranog švedskog filmaša Lukasa Moodyssona. Priča o mladom njujorškom paru i njihovoj dadilji Filipinki, koja je morala napustiti svoju djecu kako ju prehranila, šesti je je Moodyssonov film, ujedno prvi na engleskom jeziku. Mamut je bio nominiran za Zlatnog medvjeda u Berlinu ove godine. Osim termina u 14 sati u kinu SC, Matineje se repriziraju u 21.3 sati u kinu Europa. Program Velikih 5 koji se prikazuje svakodnevno u 19.30 u kinu Europa uključuje domaće kinohitove iz pet najvećih europskih zemalja - Španjolske, Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke. Posljednji film koji zaključujemo spomenuti program je britanski 'Somers Town', novi film Shanea Meadowsa, autora brojnih art filmova, poznatom po svojem eksplicitnom crnohumornom odmaku od realizma. Ovaj niskobudžetni crno bijeli film fokusira se na neobično prijateljstvo dvaju šesnaestogodišnjaka, prikazujući kroz njihov odnos stanje društvene zbilje današnjeg Londona.

Glavni program u večernjem terminu od 20 sati uključuje kratki film nizozemskog redatelja Jochema De Vriesa 'Odsutna', koji je 2009. bio i u selekciji Cannesa. Nakon toga slijedi rumunjska crna komedija 'Najsretnija djevojka na svijetu' za koju je redatelj Radu Jude osvojio nagradu C.I.C.A.E. u Berlinu i priznanje kritike FIPRESCI. Ovaj dugometražni prvijenac mladog rumunjskog redatelja donosi priču o osamnaestogodišnjoj dobitnici automobila na nagradnoj igri, čiji pohlepni roditelji odlučuju njen dobitak preuzeti u svoje ruke.

Dominic Murphy, član žirija igranog natjecateljskog programa, ujedno je i redatelj filma 'Bijela munja' koji prikazujemo izvan konkurencije, i to u 22.30 u kinu SC. Prvijenac britanskog redatelja Murphyja biografija je jednog plesačkog genija i istovremeno putovanje po najtamnijim zakucima njegovog nemirnog duha. Film su producirali Mike Downey i Sam Taylor, domaćini programa Odvažni producenti, a premijerno je prikazan u Sundanceu i Berlinu ove godine. Od popratnih događanja izdvajamo diskusiju Opasno zvanje - o profesiji novinara dokumentarista od 18 sati u Press centru (Galerija SC). Povod ovoj diskusiji je nedavno ubojstvo francusko-španjolskog redatelja Christiana Povede, čiji dokumentarac 'Ludi život' prikazujemo u glavnom programu. Sa šest dokumentarista i novinara iz Beograda, Osijeka i Zagreba razgovarat ćemo o tome što ih tjera na poziv i zašto to rade. Osim što reprizira dokumentarce u večernjim terminima, Dokukino Croatia nakon projekcije dokumentarca '69' u 21 sat, za svu zainteresiranu publiku organizira razgovor s redateljem Nikolajem Viborgom.

 

B.K.

Objavljeno: 23.10.2009. u 18:43

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p