KULTURA

"Peter Gabriel me uvukao u world music"

Intervju: Saša Markovski, autor jednog od najboljih elektronskih albuma kod nas!

Saša Markovski jedan je od rijetkih domaćih glazbenika koji se može pohvaliti da su njegov album prvijenac Diskonekted kritičari opisali kao onaj „koji je u moru besmislenih izdanja na našoj sceni, jedan od rijetkih koji ima smisla." Široj javnosti poznat je i kao klavijaturist Urbana & 4, stoga ne čudi kako su upravo Damir Urban i Vava (gitarist grupe) također gostovali na albumu. U poslovnom svijetu poznat je kao direktor i vlasnik marketinške agencije Kreativ Media, a o svojoj svestranosti, usklađivanju obveza, uzorima i inspiraciji progovorio je za Fashion.hr Style Community!

  

Laska li ti što je tvoj album Diskonekted jedan od najboljih izdanja u Hrvatskoj? Je si li očekivao takve reakcije?

Svakako mi laska! Nisam očekivao takve reakcije pogotovo jer se radi o albumu koji je rađen s osnovnom namjerom stvaranja jednog osobnog umjetničkog izričaja, umjetničke ekspresije! Užasno puno truda, rada, razmišljanja je uložen u taj album i onda je genijalno kada to ljudi prihvate na način na koji je album i prihvaćen. Osobito mi je drago da je album tako dobro prošao i iz razloga što se radi o materijalu autorske elektronske glazbe, stil glazbe koji nažalost u Hrvatskoj nije dovoljno prisutan. 

Urban je prilično daleko od elektronike. Kako je uopće došlo do vaše suradnje?

Pa nije Urban tako daleko od elektronike sjetimo se samo albuma Žena dijete na kojem je on izuzetno puno koketirao sa elektronskom glazbom. Naša suradnja je proizašla kao jedan prirodni nastavak naše dugogodišnje zajedničke suradnje. Kao član benda Urban &4 surađujemo zadnjih 10 godina onda je nekako prirodno da i na mom  samostalnom albumu surađujem sa prijateljima sa kojim dobro funkcioniram i privatno i profesionalno. Na albumu su osim Urbana, naime surađivali i svi ostali članovi benda.

Koju glazbu privatno slušaš?

Ajoj..... teško pitanje J. Stilski slušam jako široki dijapazon glazbe od elektronike pa sve do klasike. Neki od mojih omiljenih bendova i izvođača su: Depeche Mode, Peter Gabriel, Underworld, Massive Attack, Yazoo, Faithless ali isto tako i U2, Simple Minds pa sve do klasične glazbe od koje izuzetno volim barok. Veliki sam ljubitelj filmske glazbe odnosno „score"-va tu mogu izdvojiti Newmana, Silvestrija, Elfmana itd. Ali ovo je samo jedan mali popis onog što sve slušam .....

Koji su ti glazbeni uzori? Kojoj grupi bi rado bio klavijaturist?

Uzore nemam, ima puno glazbenika čiji rad izuzetno cijenim. Tu u prvom redu mislim na bendove koji su na mene ostavili najveći utjecaj, a to su Yazoo i kasnije Depeche Mode. Među glazbenicima koje izuzetno cijenim su i Peter Gabriel ali i npr. Miles Davis.

Depeche Mode- njima bih izuzetno rado bio klavijaturist :)

Na svom albumu okupio si impresivan broj imena. Kako ti je to uspjelo?

Kad nešto radim volim se okružiti ljudima sa kojima kao prvo dobro funkcioniram na umjetničkom nivou, a kao drugo sa kojima dobro funkcioniram i u privatnom životu. Nije mi bio problem okupiti sva ta imena iz prostog razloga jer sam sa svim tim ljudima prijatelj i sa njima sam već profesionalno surađivao tako da su se svi rado odazvali mojem pozivu na suradnju. Zaista sam i zahvalan svim tim ljudima što su mi gostovali na albumu.

Koketirao si i s etno zvukom? Kako si se odlučio na tu zanimljivu i hrabru kombinaciju?

Peter Gabriel me je na neki način „uvukao" u etno zvuk putem svojih projekata Real World tako da sam na taj način ušao u tzv. world music. Super su mi zanimljive kombinacije tradicionalnog i modernog, a posebno me u tom kontekstu interesiraju stari makedonski napjevi ukomponirani u moderne aranžmane. Etno glazba za mene ima jednu jaku iskonsku duhovnu dubinu na nivou jednog religijsko - mitološkog momenta i onda mi je posebno zadovoljstvo kad i ja postajem dio te cjeline kroz moje glazbene aranžmane.

                 

Osim glazbom baviš se i marketingom. Kako usklađuješ sve obveze?

Teško ali nekako uspijevam! Za to moram zahvaliti mojoj supruzi i mojim suradnicima koji imaju strpljenja trpjeti me ha ha ha.... Budući da sam vlasnik agencije onda mogu malo i zabušavati.

Mislim da kad si čovjek relativno dobro organizira vrijeme i prioritete ona je moguće sve realizirati

Je li ti draže nastupati kao dio Urban & 4 ili kao DJ?

Ja ne nastupam kao DJ. Kao autor elektronske glazbe svoju glazbu prezentiram kroz live act -ove. Kao dio Urban&4 mi je svakako veliki užitak nastupati jer onda imam mogućnost kanalizirati energiju kroz jednu drugu vrstu glazbe

Koji su ti planovi za 2010. godinu?

Glavni plan je realizirati drugi album. Trenutno sam u pripremi materijala, radim na infrastrukturi i razmišljam o eventualnim gostovanjima nekih stranih glazbenika. U pripremi su i neki samostalni koncerti za proljeće i ljeto. Planovi su veliki, a vidjet ćemo što ćemo od toga i realizirati

Borina Kopčić

Objavljeno: 21.01.2010. u 22:17

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p