KULTURA

Pimp my Pump uz podršku umjetnika oživio Opuzen

Održano je prvo izdanje street art festivala 'Zen-Opuzen Zoo'
Pimp my Pump 
Zahvaljujući prvom izdanju street art festivala Zen-Opuzen Zoo grad Opuzen dobio je neobičan zoološki vrt i od 3. do 5. srpnja probudio inače miran život uz Neretvu.

Za trajanja festivala u ovaj inače miran gradić dovedeni su novi životinjski stanovnici, a pročelja zgrada ukrašena su veselim muralima. Za novi izgled Opuzena zadužena je bila ekipa zagrebačkog kolektiva Pimp my Pump, nekolicina entuzijasta organizacije Street Art Mostar, umjetnici iz Sarajeva i s Likovne akademije iz Širokoga Brijega.

Pripreme za sami festival počele su već u utorak 30. lipnja, a iznjedrile su kartonske životinje koje su se svakodnevno do početka festivala pojavljivale na neočekivanim lokacijama u gradu i svojom prisutnošću mamile osmjehe na lica prolaznika koji su se s njima fotografirali. U zagrijavanju za sami festival nastao je i mural s hobotnicama Borisa Bare iz Pimp my Pumpa. U petak su životinje lađama prevezene u svoj novi dom na otoku na Neretvi, čime je otvoren ovaj festival i jedinstveni zoološki vrt, a umjetnici su započeli oslikavanje zidova. Cijelo događanje održavalo se ispred motela Delta gdje su prisutni mogli doživjeti prvi nacrtani zološki vrt u Neretvi i vidjeti instalaciju 100 kartonskih ljudi na Starom mostu koja označava protest protiv odlaska mladih. Za djecu je postavljeno eko selo od kartonskih kućica i modela djece koje su sami oslikali na svježem zraku uz druženje s vršnjacima bez tehnoloških pomagala, a oni nešto stariji bojenjem rive unijeli su šarenilo u inače jednobojnu i učmalu atmosferu ovog pomalo zaboravljenog grada. Kreativni dani prepuni rada i veselja završavali su uz večernje tulume u motelu Delta, na kojima su za odličnu atmosferu bili zaduženi DJ-i Zak, Agregat, Kozmo, Antony i Antoane.
 
 
U subotu je održano freestyle crtanje, za djecu svijeta grupno se skakalo u rijeku, a u nedjelju je povorka bicikala ukrašenih šarenim zastavicama obišla sve lokacije koje su do zadnjeg dana oslikavali okupljeni umjetnici. Ovo višednevno druženje donijelo je bujicu pozitivne energije u Opuzen koji je nakon dugo vremena postao mjesto na kojem svi žele biti te svi zajednički s veseljem sudjeluju u mnogobrojnim aktivnostima i atrakcijama. Događaj je održan uz podršku lokalne zajednice, pjesmu i ples, a organizator i pokretač ove hvalevrijedne akcije su opuzenski motel Delta i Udruga Santa Valerio koja se bavi promocijom grada Opuzena te kulturnih i tradicijskih vrijednosti ovoga kraja. Namjera Zen-OpuzenZoo-a da se uljepša grad i uključi djecu i mlade u aktivnosti te im se vrati osmijeh na lica je ostvarena, a organizatori se sada nadaju da je događaj bio motivator i inspiracija za ostanak.  
 
zen opuzen zoo    
Pimp my Pump 
Pimp my Pump 
Pimp my Pump 
Pimp my Pump 
Foto: PR
Objavljeno: 06.07.2015. u 09:58

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p