LIFESTYLE

„Pjesme su najbolje i najzrelije što je izašlo iz našeg pera“

Intervju s Majom Posavec, pjevačicom Detoura.

Detour je jedan od onih bendova koje morate voljeti i koji su savršena zvučna kulisa. Nastali su ne tako davne 2006. godine kao spin off Yammata, na inicijativu Chagija (Nenada Borgudana), jednog od članova Yammata. Danas Detour broji šest članova, a osim Chagija čine ga Maaja (Maja Posavec), Sale (Aleksandar Ismailovski), Silber (Silvio Šarunić), Cipal (Edi Grubišić) i Tin (Tin Oberman). Poslušati uživo ih možete sutra (24. studenog) u zagrebačkom Aquariusu, a s njihovom pjevačicom Majom, koja ima jedan od najugodnijih vokala hrvatske glazbene scene, razgovarali smo povodom njihovog drugog, netom objavljenog albuma pod nazivom TV.

Drugi album vam je izišao relativno brzo (nakon tri godine). Koliko dugo se radilo na njemu?

Pa i nije to tako brzo. Mislim da smo i radili na njemu tri godine, jer smo nove pjesme počeli pisati odmah nakon izlaska Detoura, prvog albuma. Album, ovakav kakav je sad se počeo nazirati početkom ove godine kad smo otprilike znali koje bi pjesme voljeli staviti na album.

Zašto baš naslov „TV"?

To je ideja našeg prijatelja Tomislava Brđanovića koji je bio redatelj spota za pjesmu Mjesec, snimao je spot za pjesmu Prijatelj, radio nam je VJ-ing, pomaže nam oko weba, ukratko umjetnik iza kamere čija ideja je bila da prezentacije albuma bude slična tv programu.

Tko je autor većine pjesama? Je li bilo nekih kreativnih sukoba*

Nenad i ja smo u biti jedini autori na albumu, iako je Nenad taj koji je, da tako kažem, glavni umjetnički direktor. Kreativnih sukoba između nas uvijek je bilo jer radimo na potpuno drugačiji način, dolazimo iz različitih svjetova i često želimo različite stvari, ali se na neobičan način nadopunjujemo. Njegova iskrena predanost i rad na glazbi mene znaju probuditi, dok njega moja nonšalantnost zna izluditi....haha.

Kako ste odabrali pjesme za album i kategorizirali ih po bojama?

Od boje do pjesme i obrnuto. Pjesme su ono najbolje i najzrelije što je izašlo iz našeg pera, a onda je pjesma odabrala boju.

Koja ti je najdraža pjesma s novog albuma?

Sve plave!

               

Mnogi još nisu sigurni koja je priča iza Detoura, Yammata, Florijana... neki idu toliko daleko da kažu kako više nitko ne priča s nikim. Kakvo je pravo stanje stvari?

Tko se toga još sjeća! Detour je bivši Yammat, kada producent više nije htio raditi s nama promijenili smo ime u Detour.

Ide li vam na živce što mnogi brkaju Yammat i Detour?

Ne, mada je i to sve rjeđe. Niti jedan od ta dva benda nije toliko medijski eksponiran da bi ljudi znali tu informaciju, navikli smo da nam se sve stavi pod nos, a ovdje je to ipak malo sporije.

Redovito nastupate s Flyerom na „Love Tour-u". Kako se razvila tako bliska suradnja s njima?

Slučajno! To je bila ideja Maria iz Flyera i mi smo je objeručke prihvatili. Mi smo mladi bendovi i na neki načina tako pružamo podršku jedni drugima, u vrijeme kad i nije baš najzahvalnije biti mladi bend.

       

Postoji li netko sa svjetske scene s kim bi željeli svirati?

Hm, pa svi slušamo i volimo dosta različitu glazbu, tako da bi to bilo šaroliko društvance.

Uvijek imate zanimljive spotove. Kada možemo očekivati novi i možeš li otkriti kakav će biti?

Hvala! Spot za pjesmu Space3p bi trebao izaći krajem godine. Biti će vrlo zanimljiv, radit će ga Nenad i Tomislav, smijem samo reći da će raditi sa lutkama.

Jeste li zadovoljni kako je album prihvatila publika i kritika?

Da, naravno. Ali mislim da postoji još pjesama na tom albumu koje su zaslužile da budu singlovi, tako da nije gotovo. A što se kritike tiče, one su uvijek dobrodošle, kakve god da jesu. Zanimljivo je kad netko baš i nije naklonjen i kad zna reći zašto, iz toga se može učiti.

Borina Kopčić

Foto: Detour on MySpace

Objavljeno: 23.11.2009. u 22:34

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p