LIFESTYLE

Pogled iza kulisa opere 'Madame Butterfly' u splitskom HNK

Jedna od najljepših opera vraća se na splitsku pozornicu

Madame Butterfly 
Madama Butterfly Giacoma Puccinija, jedan od najljepših, najpopularnijih i najizvođenijih naslova cjelokupnog opernog repertoara, vraća se na pozornicu splitskog Hrvatskog narodnog kazališta. U tri predstojeće izvedbe koje su na programu 19., 21. i 25. siječnja kao protagonisti će po prvi put u Splitu nastupiti trenutno najbolja korejska sopranistica Mi-Seon Oh u naslovnoj ulozi, te Ivan Momirov, bugarski tenor zavidne međunarodne karijere kao Pinkerton, dok će ulogu Sharplessa tumačiti iskusni talijanski bas-bariton Marcello Lippi. Solistima, orkestrom i zborom ravnat će maestro Ivo Lipanović, a redatelj predstave koja je premijerno izvedena u ožujku prošle godine je Dražen Siriščević.

Koloraturna sopranistica Mi-Seon Oh slavodobitnica je državne operne nagrade za 2015. u svojoj domovini, a nastup u Splitu bit će njen debi u ulozi Cio-Cio San. Glazbeno obrazovanje stekla je u rodnoj Južnoj Koreji, a nastavila u Italiji. Zahvaljujući svojim iznimnim vokalnim kvalitetama već je rano u karijeri osvojila više prestižnih nagrada, primjerice na Concorso Internazionale de Belcanto Vincenzo Bellini, Atri, Giovani talenti, Subiaco, Ferruccio Tagliavini. Njezin repertoar obuhvaća brojne glavne sopranske uloge poput onih u Puccinijevim Boemima, Gianni Schicchi, Turandot, Bizetovoj Carmen, Weberovoj operi Čarobni strijelac, Offenbachovim Hoffmannovim pričama, Verdijevim operama Traviata, Nabucco i Aida, pa Lucia di Lammermoor i Ljubavnom napitku Donizettija, Mozartovim operama Figarov pir i Čarobna frula, Rossinijevoj Mojsije u Egiptu, Straussovom Šišmišu... Njene izvedbe karakterizira snažna muzikalnost i sceničnost. 
 
 
"Glas antiknog timbra, kombinacija Franca Corellija i Carla Bergonzija" napisao je kritičar talijanskog lista La Repubblica o bugarskom tenoru Ivanu Momirovu, pjevaču koji svojim nastupima oduševljava publiku u Europi, Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji i Novom Zelandu. Debitirao je mlad, u dobi od 21 godine na sceni berlinske Deutsch Oper kao Vladimir u operi Knez Igor od Borodina. Slijedili su nastupi u brojnim drugim uglednim svjetskim opernim kućama i koncertnim pozornicama poput Monte Carlo Opere, londonskog Covent Gardena, rimskog Teatro dell Opera, Teatro Carlo Felice Genova, San Carlo u Lisabonu, Marijinski u St. Petersburgu, na opernim festivalima kao što su onaj u Baden Badenu,Zvijezde bijelih noći u Sankt Petersburgu, Verdi festival u Parmi, Gergiev festival u Rotterdamu... Njegov repertoar obuhvaća preko dvadeset glavnih tenorskih uloga u operama kao što su Krabuljni ples, Trubadur, I due Foscari, Don Carlos, Giovanna D'Arco, Madama Butterfly, La Gioconda, Carmen, Lucia di Lammermoor, Norma, Werther, Prijatelj Fritz, Romeo i Julija, Evgenij Onjegin itd. 
 
 
Bas-bariton Marcello Lippi, pored glazbenog obrazovanja koje je stekao na konzervatoriju Paganini, diplomirao je i suvremenu književnost. Karijeru je započeo 1988. i od tada je ostvario izuzetno bogat repertoar nastupajući na pozornicama svih značajnijih talijanskih, ali i brojnim opernim kazalištima širom svijeta. Trenutno je umjetnički ravnatelj Teatro Verdi u Pisi.

Puccini je radnju svoje opere smjestio u okolicu Nagasakija negdje početkom 20. stoljeća. Američki časnik Pinkerton i mlada Japanka Cio-Cio San, odnosno Butterfly, zaljube se i vjenčaju, no Pinkerton uskoro otputuje ostavivši Butterfly samu, prezrenu i napuštenu od okoline i obitelji. Butterfly se život svodi na čekanje ljubljenog supruga koji se vraća nakon tri godine s novom američkom suprugom i traži da mu preda njihovo dijete. Nakon što mu prepusti sina Cio-Cio San počini ritualno samoubojstvo. Cjelovitost i emotivnost Puccinijeve partiture učinila je operu iznimnim simbolom često korištenom i u drugim medijima popularne kulture. Samo tijekom prošle godine u 95 gradova u svijetu ova je glazbena melodrama izvedena 443 puta u 117 različitih produkcija .
 

Autorski tim predstave koja je na sceni HNK Split premijerno izvedena u ožujku prošle godine pored redatelja Siriščevića čine scenograf Slaven Raos, kostimograf Juraj Zigman, zborovođa Ana Šabašov, Yuki Nakashima koja je kreirala scenski pokret, te oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić.
 
 
 
Foto: PR
Objavljeno: 19.01.2016. u 13:01

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p