LIFESTYLE

Pogled u savršeno uvrnuti Banksyjev zabavni park

Umjetnikova verzija Disneylanda još je bolja od očekivanog
dismaland 
Čini se kako su nagađanja o Dismalandu, Banksyjevoj verziji Disneylanda, bila u potpunosti točna. Fotografije radova u napuštenom britanskom resortu Weston-super-Mare, koje su prije nekoliko dana počele kružiti svjetskim medijima, jučer su zamijenjene onima završenog tematskog parka najpoznatijeg svjetskog nepoznatog umjetnika. Baš kao što smo i očekivali, Banksyjev Disneyland je provokativan, mračan i u potpunosti istinit.

Dismaland je zamišljen kao pop up izložba u formi apokaliptičnog zabavnog parka koju će stanovnici Velike Britanije, ali i brojni drugi znatiželjnici, moći pogledati sljedećih pet tjedana. Tradicionalne Banksyjeve teme provlače se i ovim projektom i umjetnik ponovno ne zazire od ukazivanja na sve ono što ne valja s današnjim svijetom. Jedina razlika s prijašnjim projektima jesu izloženi radovi 50 najboljih uličnih umjetnika iz cijeloga svijeta koji se nalaze u parku, uključujući Damiena Hirsta, Billa Barminskija, Josha Keyesa, Caitlin Cherry i mnogih drugih.

Posjetioci Dismalanda neće biti pošteđeni uznemiravajućih prizora i, prema riječima samog umjetnika, park predstavlja bijeg od nepromišljenog eskapizma koji danas vlada i alternativa je bezdušnim i lažno uljepšanim banalnostima prosječnog obiteljskog izleta. Cijelu izložbu nadgleda osoblje parka koje je sve samo ne zainteresirano za cijelu stvar, a tu su i brojna popratna događanja, poput showa Pussy Riot i nastupa Massive Attacka. Čini se kako je Banksy uistinu ponovno nadmašio samog sebe.
 
dismaland 
dismaland 
dismaland 
dismaland 
dismaland 
dismaland 
dismaland 
dismaland 
dismaland 
dismaland 
dismaland 
dismaland  
 
M.M.
Foto: Christopher Jobson za Colossal
Objavljeno: 22.08.2015. u 12:36

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p