KULTURA

Porazgovarali smo s Martinom Miholić - umjetnicom čiju izložbu ovih dana ne smijete propustiti posjetiti!

Izložba koja sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim!
Povratak s godišnjeg odmora nekako puno bolje 'sjedne' kada se malo osvrnemo oko sebe i shvatimo koliko zanimljivog sadržaja zapravo nudi ovaj naš mali grad. Pravi primjer toga je i nova izložba talentirane umjetnice Martine Miholić u galeriji Vladimir Nazor čija vrata će od danas biti širom otvorena za sve one željne kulturnog uzdizanja i malo drugačijeg rezoniranja svakodnevnih životnih situacija i trendova...

Ako se ne možete dosjetiti kada ste posljednji put posjetili neku izložbu, onda je sada pravo vrijeme da to i promijenite. Trenutno je aktualna zanimljiva izložba 'Fantasy of Floating' -  plastičnost eskapizma umjetnice Martine Miholić, a koja se zapravo ideja krije iza ove izložbe i što možete očekivati vidjeti, otkrijte u nastavku!

U srijedu (7.9.) imamo priliku posjetiti izložbu 'Fantasy of Floating' -  plastičnost eskapizma. Koja priča se zapravo krije iza ove izložbe i kako bi ju približila čitateljima?

Teme koje su me preokupirale u zadnjih nekoliko projekata su ideja i praksa modeliranja i modificiranja ljudskog/ženskog tijela u svrhu uljepšavanja, oprečnost prirodnog i neprirodnog, fizička bol prouzrokovana raznim procesima transformiranja te suvremeni pogled na žensko tijelo pod utjecajem društva, zajednice, interneta i društvenih mreža. Osim modeliranja materije tijela zanima me i modeliranje društvenog pogleda i njegova redefiniranicija. Kao potku za stvaranje rada Gallery of Floating koristila sam bajku o Maloj sireni, simbolu bolne fizičke transformacije i gubitka identiteta, koja na kraju i gubi svoje tijelo te se pretvara se u morsku pjenu. U svojem novom radu kreirala surealni, hibridni, instalativni prostor koji djeluje poput kakvog digitalnog arhipelaga ili koraljnog grebena, svojevrstan habitat suvremenih malih sirena. Kreirani habitat istovremeno je privlačan, zavodljiv, naizgled nježan, no istovremeno agresivan, vizualno zasićen, nasilan i destruktivan.
 
Koliko dugo si pripremila postav izložbe?

Razvijanje ideje i produkcija nekih elemenata rada trajala je više od godine dana, dok sam na samom postavu u galeriji radila 4-5 dan. Uvijek su mi ti rokovi za postav nekako prekratki zbog prirode rada kojom se bavim, stvaranjem prostorne instalacije, koja u potpunosti nastaje i dobiva svoj finalni oblik tek u izlagačkom prostoru. Sretna sam kada imam taj luksuz raditi nekoliko dana na postavu, prespavati pa ponovo doći i presložiti, nadopuniti, oduzeti neke od elemenata. Za mene je prostor kao slikarima platno, poligon za stvaranje djela.

Što je 'ono nešto' o čemu bi posjetitelji trebali razmišljati nakon izložbe i kakve reakcije očekuješ?

U kratko. Prije svega o pitanju mjere i ravnoteže u stvaranju kanona ljepote.

U čemu si pronašla inspiraciju za ovu izložbu i koliko je teško danas ostati inspiriran za stvaranje umjetnosti?

Možda će zvučati kao klišej ali zaista u svakodnevici, društvenim mrežama, ljudima, ženama, osobama koji me okružuju, razgovorima, nastojanjima, nekim novim paradigmama.

Primijetila sam da se u svom radu koristite ready made principom. Mislite li da se tako umjetnost može približiti široj populaciji?

Ready made je jedan od elemenata koji koristim prilikom stvaranja određenog djela no volim kombinirati, uživam u mogućnosti korištenja različitih medija, materijala i objekata prilikom oblikovanja svog rada. Baš u ''Fantasy of Floating'' radim hibridne objekte koje sama oblikujem, no koristim primjerice kupovne umjetne nokte, koje implementiram u skulpturu. No zaista da, u nekim od prethodnih projekata nalazilo se svašta, od umjetnih vlasulja, kuhinjskih pomagala u raznim bojama. Prijatelji bi mi nekada slali fotke svoje djece koja se nisu željela odvojiti od moje instalacije. Bilo je i slučajeva krađe nekih predmeta, ali nije me to previše uzrujavalo, zanimljivo mi je bilo promatrati tu interaktivnost. Zanimalo me jesu li prilikom krađe ti, ja ih zovem posuditelji, predmete posuđivali s idejom kako uzimaju umjetnički rad ili svakodnevni predmet koji im treba ili oboje. Kakogod voljela bih da posjetitelji razumiju zašto je određeni predmet odabran kao element u kreiranju novog umjetničkog djela.

 

Foto: Instagram
Objavljeno: 07.09.2022. u 10:59
Tagovi: izložba, izložbe

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p