KULTURA

Posebno priznanje filmu Hane Jušić u Varšavi

Nova nagrada za hvaljeni prvijenac domaće redateljice

varšava
D
ebitantski dugometražni igrani film Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat osvojio je Posebno priznanje na upravo završenom 32. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi. Film je u Varšavi prikazan u sklopu natjecateljskog programa prvih i drugih filmova zajedno s još 15 dugometražnih naslova, a o najboljim filmovima iz programa odlučivao je žiri u sastavu: Reza Dormishan, izraelski redatelj i scenarist; Iza Igel, poljska producentica te Julia Sinkevych, direktorica Međunarodnog filmskog festivala u Odesi.


Svjetska premijera filma održana je početkom rujna u programu Dani autora u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji te ga je žiri Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana (FEDEORA) nagradio kao najbolji europski film spomenute sekcije. Nakon Venecije, prikazan je i u programima Međunarodnog filmskog festivala u Rejkjaviku te Međunarodnog filmskog festivala u Vancouveru. Krajem listopada, film putuje u Japan, gdje će biti prikazan u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Tokiju, a sredinom studenoga imat će i svoju hrvatsku premijeru u natjecateljskom programu 14. Zagreb Film Festivala.

hana jušić

Hana Jušić

Hrvatski filmski kritičari Ne gledaj mi u pijat svrstali su među ponajbolja ostvarenja u posljednjih deset godina hvaleći prikaz “tihog, prigušenog terora unutar četiri obiteljska zida” koji “duboko izlazi iz mediteranske i dalmatinske antropologije i kulture” (Jurica Pavičić), a kritičarka Vittoria Scarpa (Cineuropa) o Pijatu piše: “Mlada hrvatska redateljica koristi brutalni realizam, začinjen momentima crnoga humora kako bi naglasila dinamiku unutar disfunkcionalne obitelji, u kojoj su odnosi kompleksni i proturječni i u kojoj usijane rasprave prate izleti i odlazak na sladoled”.

Scenarij i režiju filma potpisuje Hana Jušić, glavne uloge nose Mia Petričević, Arijana Čulina, Zlatko Burić i Nikša Butijer, producentica je Ankica Jurić Tilić, a produkciju potpisuju Kinorama u koprodukciji s tvrtkom Beofilm (Danska) i Hrvatskom radiotelevizijom.

 

Foto: PR
Objavljeno: 15.10.2016. u 17:26

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p