LIFESTYLE

Povratak najkontroverznije žene u povijesti rocka

Courtney Love vraća se na glazbenu scenu

Američka ikona, koja je uvelike pomogla definirati glazbenu i modnu scenu 90-ih, ovih dana se po tko zna koji put vraća u središte zbivanja. Courtney Love, ekscentrična predstavnica grunge kulture za koju mnogi mediji tvrde da uživa u svojih 9 života, ovih dana snima nove pjesme, priprema vlastite memoare i u slobodno vrijeme njeguje prijateljstvo s dizajnerom Hedijem Slimaneom, koji je svoju kompletnu Saint Laurent kolekciju za jesen 2013. posvetio upravo njoj.

Od samih početaka glazbene karijere, Courtney Michelle Love slovila je za pojavu koju ste teško mogli zanemariti kada bi se pojavila u javnosti - njena raščupana plava kosa, njen jarko crveni ruž, razmazan debelo iznad prirodne linije usana, i nerijetko potpuno razmuljana maskara oko očiju, postali su simboli beauty looka kojeg je pratila i pripadajuća modna uniforma -  baby doll haljine i svileni negližei iz second hand trgovina, spojeni s poderanim mrežastim čarapama i robusnim čizmama.

Ovaj nonšalantni, zapušteni i vrlo jeftini look, kojem namjerno nije pridavano mnogo pažnje, postao je trend u hipu, a na tisuće djevojaka crpilo je inspiraciju za svoj stil iz garderobe ove problematične heroine 90-ih, koja je doslovno živjela život seksa, droge i rock'n'rolla. Baš kao što je kaotičan i nesređen bio njen look, takav je bio i njen privatni život, a mladenačke godine Courtney Love obilježilo je odrastanje bez majke, obilaženje popravnih domova, kao i lutanje svijetom i bavljenje striptizom kao sredstvom preživljavanja.

80-te godine prošloga stoljeća, ova poznata grungerica obilježila je povlačenjem po raznim više i manje anonimnim bendovima, no prava slava dočekala ju je tek u 90-ima, kada je grunge zaživio punim plućima, a Courtney započela snimati materijal sa svojom grupom Hole, u kojoj je nastupala kao glavna vokalistica i ritam gitaristica.

Njihov drugi album, 'Live Through This', koji je požeo veliki komercijalan i kritički uspjeh, na scenu je došao u najgorem mogućem trenutku, četiri dana nakon što je samoubojstvo u njihovom stanu počinio Courtneyjin muž Kurt Cobain, a dva mjeseca nakon njega preminula je i basistica grupe Hole, Kristen Pfaff, i to od predoziranja heroinom.

Pakao droge u kojem su kratkih nekoliko godina zajedno živjeli Courtney i Kurt, poprimio je još veće razmjere u njenom životu, rezultirajući glazbenim nastupima koji su u to vrijeme graničili sa zdravim razumom. Courtney, koja je heroin navodno koristila čak i u trudnoći, na scenu bi izlazila vidno rastrojena i dezorijentirana, a javni nastupi grupe Hole u jednome bi obuhvaćali njene suze i njen bijes, među koje bi problematična ikona ponekad ubacila i poneku pjesmu. Nerijetko se događalo da se Love baci u publiku u tankim haljinama koje bi publika doslovno strgala s nje, a ponekad je znala među poludjelom gomilom i izgubiti zub ili pretrpiti neku tjelesnu ozljedu.

S publikom je komunicirala na način da je provocirala okupljeno mnoštvo, derala se i vrijeđala te bacala instrumente i opremu benda u publiku. Turneje tokom kobne 1994. i potom 1995. godine poprimile su ogromnu medijsku pozornost, zbog čega je svijet Courtney Love počeo sve više percipirati kao pomahnitalu zvijezdu, no kao ozbiljnu glazbenicu, čiji su muzički uratci u normalnim okolnostima čak i nagrađivani titulama najboljih albuma svih vremena.

Najkontroverznija žena rock'n'rolla, kako ju je prozvao magazin Rolling Stone, svoju ovisnost o drogama nastavila je i na početku novog stoljeća te je o njoj nerijetko progovarala u svojim pjesmama. Osim što je non stop bila na medijskom stupu srama zbog svog čudnog i rijetko kada civiliziranog ponašanja, za Courtney je svakodnevica postalo i obilaženje sudova - što zbog napada na publiku, a što zbog drogiranja koje je u 2009. dovelo do oduzimanja skrbništva nad tada 17-godišnjom Frances Bean Cobain.

Njena kćer tada je posvjedočila da se Courtney drogirala od njenih malih nogu i kako danas jedva opstaje na Xanaxu, Adderallu, Sonati i Abilifyju, lijekovima koje je najradije miješala sa slatkišima i cigaretama. Osim što je rijetko kada jela, problematična kraljica grungea nerijetko bi zaspala uz upaljenu cigaretu te na taj način triput započela požar u vlastitome domu.

"Nikada nisam htjela biti nečiji uzor. Ja nisam Majka Tereza. Samo nastojim ostati živa", tom je prilikom izjavila Courtney, koja je od tada do danas, barem prividno, u izvjesnoj mjeri sredila svoj život, iako joj još uvijek nije strano obilaženje noćnih klubova u Los Angelesu i posrtanje pred istima u sitnim jutarnjim satima.

Nakon nekoliko ponovnih okupljanja i raspadanja grupe Hole, Courtney danas ponovno kreće u solo vode, i to s novim albumom radnog imena 'Died Blonde', kao i popratnom glazbenom turnejom, za koju joj stylinge radi renomirani hrvatski stilist Grgo Zečić. 2013. godinu za nju su dosad obilježili nastupi po Americi, a osim toga Courtney je krasila kampanju branda Saint Laurent Paris, u kojoj ju je angažirao njen veliki obožavatelj, gore spomenuti Hedi Slimane.

S povratkom grungea na modnu, paralelno se događa povratak Courtney Love na glazbenu scenu, a njeni preostali obožavatelji nadaju se da će novi album biti na tragu uspješnice 'Live Through This', koja je svijetu dokazala da osim što zna puniti naslovnice svjetskih tabloida, Love također zna napisati i otpjevati solidne pjesme.

 

H.B.

Photo: Guliver/Getty, Elle

 

Objavljeno: 11.09.2013. u 15:37

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p