LIFESTYLE

„Predavanje i Dj-ing je ustvari isti proces“

Intervju sa Sergejem Lugovićem, Dj-om i vlasnikom kluba Sirup, magistrom i čovjekom koji je Rusima omogućio da obuku McQueena

Kao što vidite iz podnaslova Sergej Lugović, najpoznatiji kao DJ i vlasnik zagrebačkog kluba Sirup je prilično svestran tip. Osim o jednom od najboljih zagrebačkih klubova, razgovarali smo s njim o clubbingu u europskim metropolama, poslovima koje je radio prije nego što se vratio u domovinu i planovima za budućnost. 

 

Kako ste se odlučili na otvorenje kluba kao što je Sirup? Koja je bila osnovna ideja i jeste li zadovoljni ostvarenim?

Ja i žena Olga smo se upoznali u klubu, volimo plesati i družiti se s ljudima na plesnom podiju slušajući dobru glazbu. S godinama ideja i želja da otvorimo klub u Zagrebu je postajala sve veća i veća te je Sirup rezultat odricanja i napornog rada.

Poznati ste po svojim house i electro partyima, međutim, Vi ste prvi organizirali i burleskni nastup u Hrvatskoj. Kako birate izvođače za svoj klub?

Sa Dinkom koji je promotor Bizzare partyija već više od 10 godina, željeli smo izaći iz okvira i publici ponuditi nešto novo, možda manje opskurno, atraktivno, ali s određenom dozom ukusa i umjetničkog izražaja. Što se tiče izbora izvođača, proces je jednostavan, netko tko mi je interesantan pozovem ga u klub. Na ovaj posao gledam kao na folklorne KUDove, postoje grupe plesača koje putuju druže se i plešu sa istomišljenicima. I uživaju u glazbi. Slično je i s DJima i producentima.

Koje izvođače biste željeli vidjeti u svom klubu? Kakvu glazbu privatno slušate?

Slušam glazbu koju puštam kao DJ. Imam u zadnje vrijeme jako malo vremena, pa većinu vremena i preslušavam glazbu koju puštam u DJ nastupima. Za 2 sata DJ seta, treba potrošiti minimalno 10 sati slušanja glazbe koju ste kupili, a da kupite tih 10 sati glazbe, potrebno je još 30 sati da bi izabrali baš tu. Posao DJ je da selektira novu glazbu, i slaže ju poput mozaika u svom DJ setu. Da bi mogli složiti taj mozaik morate znati sve dijelove.

Zašto se niste orijentirali na komercijalni zvuk kao većina klubova? Koji profil publike želite privući u svoj klub?

Hvala na ovom pitanju, jer tu je srž svega. Sirup je glazbeno recentan klub, te orijentiran na glazbu. Što znači komercijalna glazba ? Glazbeno Sirup pokušava držati korak sa vodećim klubovima u EU, pa ako tako gledam onda je Sirup recentan klub. Glupo je govoriti o komercijali. Naprimjer otvaramo sezonu sa Jamie Jonesom iz Londona, njemu je album izašao 31.08.2009, on je nastupio 04.09.2009. a mnogi mediji ocjenjuju taj album kao jedan od boljih albuma ove godine. Pa moje je pitanje onda cijenjenim čitateljima da li je Sirup komercijalan klub ili ne?  Ono na čemu radimo je da glazbu koju produciramo (ja i drugi artisti s kojima surađujem) sviraju globalno. Naprimjer zadnje izdanje Home Boya na mom labelu Home Made electronica svira i Axwel i Sasha. Album Petra Dundova koji je jedan od residenata u Sirupu, je proglašen za top 20 techno albuma u 2008, a u 10 mjesecu nastupa u Matteru, klubu kapaciteta preko 2000 ljudi, te trenutno jednom on najboljih u Londonu.. Dj Pytzek je radio glazbu za kazališnu predstavu koja putuje po svijetu. Pjesma Stikla koju smo napravili ja i Marko Pelaić umnožena je u preko 20,000 primjeraka na CDima na nekoliko kompilacija. Pa ako tako gledamo, onda smo mi komercijala za hrvatske uvjete, jer takvu nakladu ima malo autora.

       

Dugo vremena živjeli ste u Londonu i u Moskvi. Koja je razlika između londonskog, moskovskog i zagrebačkog clubbinga? Jesmo li na europskoj razini ili ipak zaostajemo?

Mislim da ne. Bar po mjestima gdje se mi krećemo. Ako imamo DJ u Sirupu koji svira u petak u Sirupu, a u subotu u Berlinu, mislim da smo u tijeku. Isto kao i s modom, tako i sa klupskom glazbom nema granica, kako bi se reklo "ili si fashion ili nisi". U Sirupu se osjeća da gosti putuju po svijetu i imaju spoznaja kako i o glazbi tako i o modi, ali i umjetnosti. Sve od gore navedenog nema granica i globalno je. 

Klub Sirup se ističe i svojim interijerom. Tko je bio zadužen za njegovo uređenje i zašto ste se odlučili upravo za taj stil?

Klub je baziran na Feng Shui principima, a željeli smo napraviti prostor u kojem se ugodno osjećamo i na neki način atraktivnim dizajnom kluba i približiti glazbu široj publici.

Imate titulu magistra ekonomije, profesor ste na Tehničkom Veleučilištu u Zagrebu, u svakom slučaju prilično svestrani. Kako usklađujete vođenje kluba i „klasičan" dnevni posao? Jeste li naišli na podsmijehe, predrasude i poteškoće u okolini kada ste obznanili da planirate otvoriti klub?

Po završetku fakulteta u Moskvi, prvi posao mi je bio u butiku Le Form U to vrijeme to je bio jedinstveni dućan u Moskvi koji je prodavao "belgijsku školu" dizajnera poput Dries van Noten, Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester; japanske brendove Junya Watanabe i Yohji Yamamoto te engleske dizajnere poput Mc Queena i Vivienne Westwood. Dućan i danas radi, te i dalje donosi prave modne poslastice na tržište. Međutim, vrlo brzo dobivam priliku za doškolovanjem u Londonu, te umjesto kupovanja garderobe svu lovu počinjem trošiti na ploče. U Londonu završavam MBA i vraćam se u Zagreb. Trenutno radim na Tehničkom Veleučilištu, te na Vernu držim predavanja. Moja uloga u vođenju kluba je selekcija gostovanja, te DJing uz pomoć Petra Dundova i Pytzeka, Olga se bavi marketingom i kreativom, Krešo vodi ugostiteljstvo, a Frane se bavi gostima i administracijom. Moram reći da ono što nas najviše veseli oko Sirupa je tim ljudi s kojima radimo. I najveće je veselje vidjeti čitav tim kako ujutro pleše u klubu. Što se tiče podsmjeha, ne, naprotiv. Predavanje i DJing je u stvari isti proces. Imate znanje, ono može biti o poslovnoj organizaciji, ili o glazbi, te na predavanju selektirate to znanje i prezentirate ga, isto je kada DJeam, selektiram glazbu i prezentiram ju.

Koje glazbene poslastice nas očekuju ove jeseni u Klubu Sirup?

Uh teško je reći, ali dosad smo imali Jimpstera - vodeću figuru house glazbe u UK, Redshape-a, trentuno jedan od najboljih techno live actova u EU, Losoul, meni najdražeg deep house producenta, u 10 mjesecu nam dolazi Jennifer Cardini iz Pariza. Uglavnom puno dobre glazbe.

 

 

Borina Kopčić


Objavljeno: 18.09.2009. u 10:52

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p