KULTURA

Predstava koju ljubitelji suvremenog plesa ne smiju propustiti

Petra Glad otkriva detalje predstave „Spone“

Sponepetak 27. studenog Zagrebački plesni ansambl i Zagrebačko kazalište mladih predstavlja novu predstavu Spone koja će oduševiti sve ljubitelje suvremenom plesa.

Predstava Spone odvodi gledatelja u privatne mikrosvjetove izvođača, isprepliće njihova osobna i profesionalna iskustva, suprotstavlja njihove čežnje i prepreke. Komadići njihovih životnih priča povezani su neopipljivim nitima, sponama kojih nisu uvijek svjesni, a koje na neobjašnjiv način određuju smjer njihovog djelovanja. Te spone, nevidljivi mostovi, dovode do spoznaje da smo, bez obzira na sve naše razlike, jedni drugima potrebni upravo kako bismo ponovno bili svoji. Povodom premijere Petra Glad, ravnateljica Zagrebačkog plesnog ansambla, otkriva što nas čeka na pozornici Zagrebačkog kazališta mladih.

Spone

Što gledatelji mogu očekivati od predstave Spone?
Suvremeni ples na visokoj umjetničkoj i izvedbenoj razini na koju smo našu publiku već navikli, ali i poneka iznenađenja u vidu korištenih kazališnih izričaja. Svakako smo pripremili kvalitetan kazališni proizvod i nadamo se da će publika u njemu uživati.
 
Spone
Predstava se sastoji od šest priča, odnosno šest osobnosti? O čemu je točno riječ i kojih se tema predstava kroz te likove dotiče?
Šest priča u predstavi zapravo su osobne priče šestoro izvođača. U istraživačkom procesu, pod vodstvom koreografa, izvođači su sami kreirali scenske materijale temeljene na vlastitom iskustvu, bilo privatnom ili profesionalnom. Rezultat takvog procesa je zajednička priča 6 različitih karaktera koji fragmentarno progovaraju o ljubavi, zajedništvu, ali i različitim preprekama s kojima se u životu susreću.
 
Spone
Robert Olivan je poznat po svom specifičnom plesnom izričaju. Što ga čini tako posebnim?
Olivan je koreograf koji gotovo pa inzistira na miješanju suvremenog plesa sa različitim izvedbenim žanrovima. Obrazovan u brojnim umjetničkim formama, majstor preciznosti i kontrole nad tijelom, Olivan ne radi samo intelektom, nego i emocijom, tjelesnošću i ljubavlju. U Sponama, polazište za odabir teme bili su izvođači, talenti i vještine koje posjeduju, a koje su kroz proces još više unaprijedili.

Kakva očekivanja imate od ove predstave?
S obzirom da je ovo prva premijera otkad vodim Zagrebački plesni ansambl, moram priznati da sam jako uzbuđena i željno iščekujem reakcije i komentare publike. Osim izvedbi na sceni u ZKM-u, nadamo se gostovanjima u kazalištima i na festivalima u zemlji i Europi, a već smo u dogovorima za izvedbe u Sloveniji, Litvi i Španjolskoj.
 
Spone

Mija Dropuljić
Foto: Jelena Janković

Objavljeno: 27.11.2015. u 15:43

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p