KULTURA

Predstavljamo program 7. Zagreb Film Festivala

Rekordan ZFF 007 – 9 filmskih programa u 6 kino dvorana i 160 projekcija

U susret sedmom Zagreb Film Festivalu, koji se održava od 18. do 24.10.2009. u Studentskom centru i Teatru &TD te kinima Europa, Tuškanac, Movieplex i Dokukinu Croatia, danas je na novinarskoj konferenciji predstavljen i službeni program festivala. Pedesetak filmova natječe se za Zlatna kolica - u međunarodnoj konkurenciji 10 dugih, 15 kratkih i 13 dokumentarnih filmova novčanu nagradu osigurava generalni sponzor Vipnet. Jedan od 12 filmova u hrvatskoj konkurenciji Kockice nagradit će časopis BUG. Sveukupno će biti prikazano više od 90 filmova u 9 programa i rekordno više od 160 projekcija. Odvažni producenti, posvećen producentima debitantskih filmova i Omnibusi o gradovima novi su popratni programi smješteni u kino Tuškanac, a Film kao propaganda tematizira korištenje filma u političko-propagandne svrhe. Popratni programi Velikih 5, hitovi najvećih europskih kinematografija, Vip Bibijada, Matineje i Moj prvi film uspješno nastavljaju svoj festivalski život. U Zagreb stiže canneski pobjednik kratkog metra João Salaviza, britanski producenti Mike Downey i Sam Taylor, redateljica pobjednika iz Locarna Urszula Antoniak, sarajevski pobjednik Vladimir Perišić, dokumentarist Peter Kerekes te mnogi drugi.   

 

bt_matic_a_blazicevic_h_laurenta.jpg

 

'Sedmi ZFF, osim prostornog i programskog proširenja, i dalje ostaje isti - zagrebačkoj publici nudimo najbolje debitantske filmove iz prošle godine te niz kvalitetnih popratnih programa za sve uzraste i ukuse. Festival otvaramo s nevjerojatno zabavnim filmom 'Machan' Uberta Pasolinija (producenta kinohita 'Skidajte se do kraja'), o grupici muškaraca koji osnivaju rukometnu reprezentaciju kako bi pobjegli sa Šri Lanke, nastalom prema istinitom događaju kao i 'Ubio sam majku' svestranog 20-godišnjeg Xaviera Dolana koji je u Cannesu pokupio čak 3 nagrade. ZFF-ov znanac Radu Jude ('Katodna cijev', 2007.) donosi zanimljiv i veseo rad nove rumunjske kinematografije 'Najsretnija djevojka na svijetu', a 'Ništa osobno' Urszule Antoniak, u Locarnu ovjenčan s četiri nagrade, među kojima i onom za najbolji debitantski film, svakako je jedan od vrhunaca programa. Velik dio glavnog programa zauzimaju antiratni filmovi: 'Johnny Mad Dog' Jean-Stephanea Sauvairea, koji je producirao Mathieu Kassovitz (dobitnik EFA-e za 'La haine', poznatiji kao Nino iz 'Amelie'), pričom o dječjoj bandi progovara o građanskom ratu u Liberiji, 'Crnci' Z. Jurića i G. Devića, te 'Ordinary People' Vladimira Perišića s izrazitim antiratnim nabojem tematiziraju rat koji smo i sami preživjeli, a stiže nam i pobjednik Venecije, 'Libanon' Samuela Maoza. 'Bijela munja' Dominica Murphyja svojevrstan je nastavak na prošlogodišnji program Film@CRO - film je naime sniman u Zagrebu, i to baš u vrijeme 5. ZFF-a', istaknuo je glavne dugometražne naslove Boris T. Matić, direktor festivala.

 

DOKUMENTARNI FILMOVI

cooking_history.jpg


 

'I dokumentarna lista vrvi izvanrednim naslovima: 'Kuhanje povijesti' Petera Kerekesa istražuje drugu stranu ratne povijesti - onu koja se događala u kuhinjama velikih vojski. '69' Nikolaja Viborga priča o kultnom kopenhagenskom skvotu u Domu mladih, zgradi u kojoj je davne 1910. Clara Zetkin proglasila Dan žena. Političkim aktivizmom bavi se i 'Ludi život' o bandama u Salvadoru, film zbog kojega je autor Christian Poveda kasnije i ubijen, a medijski aktivizam, autorska prava i opensource tematizira 'RIP! A Remix Manifesto'. Specijalnu projekciju imat će Koja iz Disciplin A Kitschme s filmom 'Fank - I - Lastiš Crnog Zuba'', dodao je Matić. Među kratkim filmovima svakako treba istaknuti i 'Ciao Mama' Gorana Odvorčića (izvan konkurencije) koji se u Cannesu borio s 'Arenom' Joãoa Salavize, pobjednikom Cannesa koji također stiže na festival. U hrvatskoj konkurenciji Kockice svake je godine sve više filmova pa će se ove godine za Zlatna kolica boriti 12 mladih autora.   

 

i_killed_my_mother.jpg

 

Dva nova programa smjestila su se u kino Tuškanac. Prvi od njih, Odvažni producenti, posvećen je producentima debitantskih filmova, a ove godine predstavljamo Britance Mikea Downeyja i Sam Taylor, čiji filmovi redovito imaju premijere na svjetskim festivalima A kategorije. Publika u Tuškancu vidjet će pet debitantskih uradaka iz njihove produkcije, među kojima i film 'Kornjača: nevjerojatno putovanje', fascinantan dokumentarac o životnom putovanju kornjača, autora Nicka Stringera nagrađenog Emmyem, a Mike Downey će održati i masterclass o produkciji. Drugi program, Omnibusi o gradovima, potaknut premijerom 'Zagrebačkih priča', omnibusa o Zagrebu kroz 9 filmskih priča, u Tuškanac će donijeti dašak svjetskih metropola - Pariza, New Yorka, Tokija i Montreala, kako ih vide veliki redatelji poput F.F. Coppole, W. Allena, M. Scorsesea, M. Gondrya, J.L. Godarda i drugih. U programu je i nedavno dovršen 'New York, volim te' na kojem su radili Fatih Akin, Natalie Portman, Scarlett Johansson, Shekhar Kapur i druge zvijezde filmskog svijeta. Programi u kinu Tuškanac su besplatni.

'U sedmom izdanju ZFF-a kino Europa ponovno ugošćuje Vip Bibijadu, popularni program za najmlađe posjetitelje. Od ponedjeljka do subote svaki dan u 13 sati generalni spoznor Vipnet svima osigurava besplatne ulaznice. Kvalitetna suradnja s Vipnetom očituje se ne samo u dodatnome filmskom programu, nego i u činjenici da smo u dugoj i vjernoj vezi još od prvog festivala. U Europi se, u suradnji s ambasadama i kulturnim institutima, vrte i najveći europski kino-hitovi u programu Velikih 5: 'Somers Town' britanskog art redatelja Shanea Meadowsa ('This is England'), talijanski 'Tihi kaos' s Nannijem Morettijem ('The Son's Room') u glavnoj ulozi, njemački 'Trešnjin cvijet', francuski 'Pričajte mi o kiši' Agnes Jaoui i španjolski 'Camino'. Prvi ćemo put reprizirati programe iz Europe, i to u Movieplexu: Vip Bibijada za djecu i roditelje vrtjet će se u 18 sati, a Velikih 5 u 20 sati. Dokumentarne ćemo filmove, u suradnji s Dokukinom Croatia, reprizirati upravo ondje, uz gostovanja i razgovore s autorima dokumentaristima. Na taj način želimo zagrebačkoj publici pružiti raznolik i što dostupniji program', istaknuo je Hrvoje Laurenta, izvršni direktor festivala.  

 

MATINEJE

U suradnji s hrvatskim distributerima nastavlja se iznimno uspješan i posjećen program premijernih hit-naslova, svakoga dana u 14 sati u kinu Studentskog centra: 'Policijski, pridjev' Corneliua Porumboiua stiže s dvije nagrade iz Cannesa, 'Julie i Julia' nas uvodi u tajne francuske kuhinje, a na programu je i novi film Kena Loacha, 'Tražeći Erica'.

'Četvrto izdanje omiljenog programa zagrebačkih filmofila, Moj prvi film, fokusira se na španjolsku kinematografiju te će publika vidjeti debitantska ostvarenja ovih autora: Alejandra Amenábara, Julia Medema, Victora Ericea, Luisa Garcije Berlanga, Juanma Bajo Ulloa. Film kao propaganda još je jedan novi program u kojem prikazujemo filmove koji su se koristili kao propagandno sredstvo za dopiranje do širokih narodnih masa - tu ćemo vidjeti sjevernokorejski 'Dnevnik školarke', Disneyjeve propagandne crtiće, 'Trijumf volje' Leni Riefenstahl, a u Zagreb stiže i Roel Vande Winkel, autor knjige 'Svastika u filmu' koji će održati predavanje na tu temu', najavio je popratne programe Boris T. Matić. 

U sedam festivalskih dana očekuje se više od 30 tisuća gledatelja, 160 premijernih i repriznih projekcija, osamdesetak međunarodnih gostiju, predavanja na temu produkcije te brojni koncerti i zabave. Ukoliko i Vi želite prisustvovati svemu navedenom, pažljivo nas pratite kroz sljedeći tjedan, i možda osvojite ulaznice za najpopularniji festival u gradu.

 

'A.P.

 

 

Objavljeno: 06.10.2009. u 14:32

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p