UMJETNOST

Predstavljanje novog murala poznatog umjetnika Lonca u zagrebačkom MSU

'Hat Wearers' je priča koju morate pogledati

Lonac je ime za koje ste morali čuti, a ako još uvijek ipak niste, onda ste zasigurno prošli pokraj nekog od njegovih radova u gradu. Ovaj mladi umjetnik iz dana u dan ne prestaje oduševljavati domaću, ali i svjetsku publiku svojom kvalitetom, kreativnošću i originalnošću, a ovoga puta domaćoj publici predstavlja se s izložbom koja će se održati u caffe baru Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, 1.12.2018. u 18 sati.

Tko je zapravo Lonac? Ambiciozni i prije svega svestrani mladi umjetnik koji je svoje obrazovanje stekao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, i koji je kao formu izražavanja izabrao street art, odnosno uličnu umjetnost. U svojim radovima, muralima i crtežima, prikazuje portrete prijatelja i poznanika, i šokira s impozantnim veličinama, za koje slobodno možemo reći da graniče s monumentalnošću, oslanjajući se na realizam. Što se tiče mjesta oslikavanja tj. uličnog platna, napuštene zgrade, tvornice ili bilo koji slični kompleksi mjesto su na kojima Lonac kreira i usprkos neatraktivnim lokacijama, njegova umjetnost ipak pronalazi put do publike što samo potvrđuje činjenicu da su ponekad skrivene i neotkrivene stvari ili djela, bolje i dublje od onih transparentnih. Kako bi se došlo do nečega sjajnog, potrebno je malo kopati, istraživati, bez obzira stvarali ili konzumirali sadržaj.

Uvriježeno je mišljenje kako je ulična umjetnost ekvivalent vandalizmu i uništavanje javne imovine, no realnost je ponešto drugačija. Ljudi su oduvijek tragali za novim načinima izražavanja, i ako pogledamo u povijest, određen oblik ulične umjetnosti je postojao prije bilo kakvog platna; klesanje stijena i oslikavanje zidina te spilja, prvi su počeci ovakvog načina izražavanja. Dugo je trebalo da se street art prihvati kao forma umjetnosti; grafiti koji su se popularizirali 70-ih i 80-ih godina, bili su svojevrsni bunt koji je nosio ozbiljne društvene poruke, ali nisu bili jednostavni i plain; trebalo je pomno promisliti da bi se razumjelo 'što je pisac htio reći', pravi grafiti nisu bili za mase i nije ih bilo lako dešifrirati te su bila svojevrsna komunikacija između samih umjetnika, a onda i promatrača. Poruka je glavni motiv koji se od početaka, pa sve do danas proteže kroz uličnu umjetnost; upravo njezina nekonvencionalnost je ono što omogućava poruci da dopre do publike, odnosno društva.

'Hat Wearers' svojevrsna je izložba unutar izložbe, dio cjelokupnog projekta MSU Potraga za stvarnošću: Jadranka Fatur i hiperrealno. Izložba se temelji na predstavljanu umjetničkog opusa Jadranke Fatur i kontekstualizaciji njezinog stvaralaštva u sklopu hiperrealističkog slikarstva. Također, referenca na umjetnike koji čine likovnu scenu posljednjih desetak godina. Lonac je svojim međunarodnim radom i priznanjima itekako zaslužio mjesto u postavi, te će u kafiću MSU-a predstaviti mural koji predstavlja kolaž različitih scena fotografiranih aparatom u protekle dvije godine. Na fotografijama se nalaze portreti nepoznatih osoba iz gradova u kojima je Lonac boravio, a na muralu su povezane koloritom, izvorom i smjerom svjetlosti. Zanimljivost ovog rada je u tome što je Lonac do sada oslikavao ljude fotografirane u studiju, a ovoga puta je u zatvorenom prostoru oslikao nenamještene scene s ulice. Ime murala, Hat Wearers, simbolizira sjene koje kapa fotografiranih osoba baca na njihovo lice, stvarajući pritom igru svjetla koja je umjetnika inspirirala na 'zamrzavanje' trenutka. Osim finalnog djela, posjetitelji će moći 8.12.2018., u 18 sati pogledati i film s procesom izrade murala. 

Objavljeno: 29.11.2018. u 12:23

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p