KULTURA

Premijerno izvedena „Dubrovačka trilogija“

Premijera drame Ive Vojnovića 

Dubrovačka trilogija 
Druga dramska premijera 66. Dubrovačkih ljetnih igara prema drami Iva Vojnovića Dubrovačka trilogija, u režiji Staše Zurovca i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održana je u nedjelju 9. kolovoza u Kneževom dvoru i ispred Dvora.

Dubrovačke ljetne igre zadnji su puta sva tri dijela ovog kultnog djela Iva Vojnovića na scenu postavile 1999. godine s redateljem Joškom Juvančićem, a u novom čitanju 2015. godine režiju Trilogije potpisuje plesač i koreograf, bivši prvak Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, dobitnik brojnih nagrada u cijeloj regiji, Staša Zurovac, koji je prva dva dijela slavne Vojnovićeve drame Allons enfants!... i Suton postavio u atriju Kneževa dvora, a pred Dvorom treći dio Na taraci. Ovo, za Dubrovnik uvijek aktualno djelo Iva Vojnovića, koje prikazuje pad Republike i propadanje dubrovačkog plemstva koje odbija prihvatiti promjene i stoga nestaje u samouništenju, zamišljeno je kao hommage Kosti Spaiću i njegovoj legendarnoj režiji Dubrovačke trilogije, a ova nova interpretacija za temeljne motive ima odnose majke i kćeri, oca i sina te žene i muškarca koji se vole.

Dubrovačka trilogija
Dramaturšku preradbu, izbor dramskih glumaca i izbor prostora igranja za ovo premijerno postavljanje Trilogije napravila je Mani Gotovac te redateljsku palicu prepustila Staši Zurovcu. Matej Meštrović skladao je glazbu koju u predstavi i izvodi na klaviru, kostimografiju je napravila Doris Kristić, a svjetlo je oblikovao Marko Mijatović. Savjetnica za jezik dramskom ansamblu je Doris Šarić Kukuljica.

Dubrovačka trilogija
Festivalski dramski ansambl sastavljen od najboljih glumaca hrvatskog glumišta, doajena i perspektivnih studenata, čine: Mislav Čavajda koji igra u sva tri dijela i to Orsata, kapetana Lasića i Tudizija; Jadranka Đokić koja također igra u sva tri dijela i to Dešu, Pavlu i barunicu Lidiju; Judita Franković u ulogama Kristine, Ore i Ide; Milka Podrug Kokotović Orsatova je tetka Ane Menze-Bobali, Dubravka Miletić je Mare Beneša u Sutonu dok Doris Šarić Kukuljica igra gospođu Maru u Na taraci, a Boris Svrtan kneza u Allons enfants! te gospara Lukšu u Na taraci.

Dubrovačka trilogija
Dubrovačka trilogija na programu 66. Dubrovačkih ljetnih igara još je naredne četiri večeri, 10., 11., 12. i 13. kolovoza. Ulaznice za sve izvedbe su rasprodane.

U galeriji pogledajte tko je sve bio na after partyju predstave Dubrovačka trilogija

Foto: PR
Objavljeno: 10.08.2015. u 14:34

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p