KULTURA

Premijerno izvedene kontroverzne 'Elementarne čestice'

Kako je bilo na dramskoj premijeri 66. Dubrovačkih ljetnih igara?

elementarne cestice
P
rva dramska premijera 66. Dubrovačkih ljetnih igara prema romanu Elementarne čestice kontroverznog Michela Houellebecqa, u režiji Ivice Buljana i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održana je u sinoć, 20. srpnja na tvrđavi Lovrjenac. Čestice su na programu Igara još tri večeri, 21., 22. i 23. srpnja s početkom u 21.30 sati.

Elementarne čestice nagrađivani je roman kontroverznog francuskog pisca i pjesnika Michela Houellebecqa objavljen 1998. godine, te od tada mnogo puta uprizoren u više europskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Španjolsku, a sada i Hrvatsku. Roman, pisan sirovim i brutalnim jezikom, nenadmašan u pogađanju bolnih mjesta i razotkrivanju same srži ljudskosti, smatra se svojevrsnim esejem o kraju povijesti i potpunoj dekadenciji suvremenog društva. Junaci romana, pasivni i emocija lišeni Michel (Stipe Kostanić) i njegov polubrat, erotoman Bruno (Marko Mandić) simboli su dvije krajnosti suvremenog čovjeka i zapadne civilizacije. Seljenjem predstave iz Kupara, što je bila prvotno najavljena lokacija, koncept predstave je promjenjen i prilagođen novome prostoru. Čestice na Lovrjencu tako su predstava smještena između performansa i kabareta, koja se ne preporuča mlađima od 16 godina starosti.
 
elementarne cestice

Ivica Buljan ugledni je hrvatski i europski kazališni redatelj, a trenutno i ravnatelj Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Režirao je diljem Europe i van nje, u Sloveniji, Litvi, Francuskoj, Mađarskoj, Portugalu, Belgiji, Rusiji, Crnoj Gori, Obali Bjelokosti, Italiji i Srbiji, dok su mu predstave gostovale na važnim međunarodnim festivalima, no ovo je njegova prva suradnja s Dubrovačkim ljetnim igrama. Buljan je Čestice postavio prema adaptaciji Velimira Grgića. Dramaturgiju potpisuje Robert Waltl, scenografiju Aleksandar Denić, kostimografiju Ana Savić Gecan, dizajn svjetla Elvis Butković, autor glazbe je Mitja Vrhovnik Smrekar, asistent redatelja Paolo Tišljarić te asistentica kostimografkinje Anamarija Filipović Srhoj. Dramski ansambl predstave čine: Marko Mandić, Senka Bulić, Stipe Kostanić, Hana Selimović, Lucija Šerbedžija, Zoran Prodanović Prlja, Jelena Miholjević, Marko Cindrić, Miki Solus, Mada Peršić, Paško Vukasović, Karlo Mrkša.

Premijera predstave Elementarne čestice na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama dio je programa Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj.
 
elementarne cestice 
elementarne cestice 
elementarne cestice Ivica Buljan, Lucija Šerbedžija, Marko Mandić i Paško Vukasović
 
Foto: PR
Objavljeno: 21.07.2015. u 11:03

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p