LIFESTYLE

Preminula genijalna Eiko Ishioka!

Jedna od kreativnijih žena svijeta napustila ovaj ovaj svijet

Eiko Ishioka jedna je od zapaženijih osoba svjetske dizajnerske scene - ona nije pripadala svijetu mode, ali ga je svakako definirala svojim kostimima. Njena smrt u sedamdeset i trećoj godini života iznenadila je obožavatelje njenog potpisa koji su jedva čekali što će sljedeće dizajnirati. Poznata po svojoj umjetničkoj direkciji i grafičkom dizajnu, Eiko je predstavnica jedinstvenog i svakako promišljenog stila koji je nadahnuo mnoge.


Vjerojatno se svi sjećate filma Dracula iz 1992., kojeg je potpisao Francis Ford Coppola. Upravo kostime iz toga filma dizajnirala je ova legendarna Japanka sa stalnom adresom u New Yorku. Rad na coverima albuma (naslovnica albuma Miles Davisa za album Tutu donijela joj je Grammy), kao i kreativna direkcija kostima na Broadwayu dovela je do statusa zvijezde dizajna kojoj se poklonio čitav „art" svijet. Za Olimpijske je igre u Peking odradila glavnu kostimografsku direkciju dok su njeni kostimi za Grace Jones dali poseban touch turneji Hurricane...

Što reći, osim laka joj zemlja. Njen rad ostat će vječnom inspiracijom mnogima koji tek ulaze u svijet dizajna, ali i onima koji u njemu igraju glavne uloge.

Eiko Ishioka (1939. - 2012.)

M.B.

Objavljeno: 30.01.2012. u 18:41

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p