LIFESTYLE

Preporuka redakcije: Noć hrvatskog filma i novih medija

250 filmova na 17 različitih lokacija diljem Hrvatske

Prvo izdanje manifestacije pod nazivom 'Noć hrvatskog filma i novih medija' održava se večeras na 17 različitih lokacija diljem Hrvatske. U čak osam gradova (Zagreb, Split, Karlovac, Pula, Osijek, Sisak, Požega, Vukovar) u jednoj će se večeri prikazati više od 250 filmova - od digitalno restauriranih hrvatskih filmskih klasika ('Vuk samotnjak', 'Breza', 'Tri Ane' i dr.), preko najgledanijeg domaćeg filma u povijesti ('Tko pjeva zlo ne misli'), prvog hrvatskog cjelovečernjeg zvučnog filma (Lisinski'), pa do novijih igranih filmova koji su ostvarili velik uspjeh na domaćim i inozemnim filmskim festivalima, najznačajnijih ostvarenja dokumentarnog i eksperimentalnog hrvatskog filma te najpopularnijih animiranih i igranih filmova za najmlađe.
 
Filmski program za Zagrepčane održava se u kinu Europa, a započinje svečanim otvorenjem manifestacije s početkom u 20 sati. Dio programa bit će posvećen filmskoj glazbi, uz Cantus Ansambl, jedan od najboljih hrvatskih ansambala specijaliziranih za izvedbu širokog raspona suvremene glazbe, koji će izvesti neke od najznačajnijih domaćih filmskih skladbi. Stilski vrlo šarolika, pod utjecajem raznih stilova klasične glazbe, jazza, mjuzikla, operete, popularne glazbe, filmska glazba nastoji dvjema umjetnostima dati gotovo jedinstvenu mogućnost da zažive zajedno u jednom djelu, što nije nimalo lak zadatak. U izvedbi Cantus Ansambla, a u aranžmanu Frane Đurovića, moći ćete čuti glazbeni presjek kroz povijest.
 
Potom slijedi projekcija jedinog hrvatskog Oscarom nagrađenog animiranog filma - 'Surogat' - te kratkog filma koji govori o stvaranju animiranog filma '1001 crtež'. Posjetitelji će imati priliku pogledati i retro dokumentarne filmove o Zagrebu, dok u 22 h počinje blok najboljih dokumentarnih i kratkih igranih filmova, počevši s igranim filmom 'Izgubljena olovka' Fedora Škubonje, nagrađenim na festivalu u Cannesu (jedan od deset najboljih dječjih filmova) i Zlatnim lavom u Veneciji. Tu su i legendarni dokumentarni filmovi doajena Krste Papića ('Jedno malo putovanje'), te dugo godina zabranjeni film Petra Krelje ('Splendid Isolation'), eksperimentalni klasik 'Rođendan stalagmita' Miroslava Mikuljana, te kultni film 'Činča' Nenada Puhovskog o zagrebačkoj 'it-djevojci' 70-ih, Činči. Na kraju bloka prikazat će se jedan od najpoznatijih hrvatskih kratkih igranih filmova - 'Poslije podne (puška)' - proslavljenog Lordana Zafranovića.


U ponoć posjetitelji će imati priliku pogledati jedan od hrvatskih filmskih klasika, 'Tri Ane' - film o potrazi jednoga oca, umirovljenog vozača tramvaja, za kćerkom izgubljenom u ratu. Umjesto jedne, pronalazi tri Ane: beogradsku kazališnu glumicu, mladu majku u nesretnom braku sa zagrebačke periferije i zagrebačku doktoricu koju je usvojila fina obitelj. U te tri Ane leže tri svijeta pomoću kojih je redatelj Branko Bauer izgradio dokumetarističku piramidu društva svog vremena, bivše Jugoslavije, šetajući između bolnica i kazališta, hotela i težačkog prigrađa.
 
U dvorani Müller bit će prikazan izbor najzanimljivijih radova u kategoriji 'Novi mediji', a održat će se i tribina pod nazivom 'Hrvatski film između umjetnosti i publike' (u 18 h), pod vodstvom filmskog kritičara Boška Picule i povjesničara filma Daniela Rafaelića. Gosti tribine su redatelji Veljko Bulajić, Vinko Brešan i Lordan Zafranović, filmska kritičarka Diana Nenadić, te filmski producent Stanislav Babić. Od 22 h na rasporedu su radovi autora koji su se tijekom posljednjih desetak godina istaknuli na domaćoj i međunarodnoj sceni, s fokusom na radove koji se kritički odnose prema vlastitom filmskom ili video mediju. Uz to, u središtu interesa su radovi koji na inovativne načine izazivaju uvriježene narativne postulate, postavljaju pitanja o vrijednosti dokumentarnog iskaza, rekontekstualiziraju, prisvajaju ili sempliraju pronađenu video, odnosno filmsku građu, ili pak eksperimentiraju s uobičajenim filmskim postupcima. 
 
Ulaz na sva događanja je besplatan, a program i detalje o samom projektu možete saznati ovdje: Noć hrvatskog filma i novih medija! 

A.B.

photos: Kino Europa

Objavljeno: 14.06.2014. u 11:24

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p