FILM I TEATAR

Priča se kako bi ovaj film mogao postati novi kultni horor

'Najstrašniji film godine'
Hereditary
Čak i potpunim laicima, jasno je kako postoji nekoliko autoriteta horor žanra. Tu su velebni The Exorcist i The Shining kao nezaobilazno štivo, The Texas Chainsaw Massacre, Rosemary's Baby i Night of the Living Dead, kao i Carrie ili pak Tale of Two Sisters. Sada bi pak, u 2018., jedan novi naslov mogao sletjeti ravno na listu kultnih, ako je suditi prema prvim reakcijama koje su sve samo ne blage.

„Najstrašniji film 2018.“, „najtraumatičniji horor posljednjih godina“, „uznemiravajuće sablasni show“ – samo su neke od prvih recenzija filma Hereditary prikazanog na posljednjem Sundance Film Festivalu. Osim što je jedan od filmova koji su odnijeli najviše pažnje na renomiranom festivalu, već se govori kako bi ovo mogao postati jedan od kultnih horor naslova, a ono čemu treba zahvaliti jest napetost koja se polako gradi te kulminira nemilosrdnim šokom, i sve to dok se u priči vrzmaju „okultno, opsjednuto i psihički poremećeno“, osnovni sastojci najboljih naslova žanra. Tu je, jasno, i sjajna glumačka izvedba Toni Collette u ulozi Annie Graham, ali i ostalih članova glumačkog tima kojeg čine Alex Wolff, Milly Shapiro, Ann Dowd i Gabriel Byrne.

U ovom redateljskom prvijencu Arija Astera riječ je o obitelji koja nakon smrti glave obitelji, Ellen Graham, počinje otkrivati sablasne tajne o svojim precima. Sa svakim novim otkrivenim detaljem, sve se više plaše zle sudbine koja im je očito zapisana u krvnim zrncima. Slom jedne obitelji i bol uzrokovana gubitkom u ovom su naslovu vješto pretvoreni u intenzivne horor scene o kojima se ne prestaje pričati još od Sundancea, popraćene artističkom glazbenom direkcijom koja će dušu dati u vrhunski opremljenim kinima. Kako stoji u samo jednoj od kritika na Rotten Tomatoes, „Hereditary je toliko strašan da će i rođaci pet generacija unazad osjetiti vaš strah“, pa ako volite adrenalin koji dolazi sa žanrom, zabilježite lipanj 2018. kao datum premijere.

Foto: A24
Objavljeno: 30.03.2018. u 16:16
Tagovi: film

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p