LIVIJA STANIŠIĆ

Projekt zajedno – ljubav u zemlji vilenjaka i leda

Netipična i uvrnuta ljubavna priča
Projekt: Zajedno
A
ko u bijegu od ljetnih vrućina još uvijek niste sezonski migrirali na more, idući tjedan pruža vam se prilika da posjetite Ljetnu pozornicu Tuškanac, na kojoj od ponedjeljka, 17. srpnja do nedjelje, 23. srpnja gostuje program Zagreb Film Festivala. U romantičnom okruženju ljetnog kina pod zvijezdama možete pogledati nekoliko vrhunskih izdanja iz distribucije umjetničke organizacije Zagreb Film Festival, a za sve željne ljetnih romansi tu je ciklus Tri ljubavne priče koji čine naslovi Projekt: Zajedno, Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija i Nakon ljubavi. Projekt: Zajedno posljednji je film islandske redateljice Sólveig Anspach koji priča netipičnu i uvrnutu ljubavnu priču smještenu u bazene francuskog gradića Montreuila i na ledeni Island. Pravo osvježenje u špici ljeta!

Građevinski radnik Samir (Samir Guesmi) nakon napornog radnog dana opušteno je pijuckao pivo u omiljenom kafiću, gledajući svoja posla, sve dok nije načuo žučnu raspravu u kojoj je sitna (i dinamitna) žena sasula drvlje i kamenje na njegovog poznanika koji ju je, očito lošom spikom, pokušao odvući u krevet. Mnogi bi muškarci, zgroženi takvim prizorom, uplašeno pobjegli miljama daleko, no Samira je žena potpuno očarala. Saznavši da joj je ime Agata (Florence Loiret Caille), Samir posjećuje bazen na kojemu Agata radi kao instruktorica plivanja, odlučan u namjeri da joj se približi. Pretvarajući se da ne zna plivati, Samir kupuje godišnju propusnicu za bazen, navlači kupaće gaćice te započinje plivačku obuku kao Agatin učenik. Predana i poslu posvećena Agata svakom učeniku pristupa profesionalno i pažljivo, a nakon nekoliko održanih satova u kojima zaljubljeni Samir vješto glumi plivača početnika, Agata malo-pomalo počinje uviđati da uopće nije ravnodušna prema njihovim sinkroniziranim udisajima i izdisajima tijekom plivačkih lekcija. Jednu večer Samir i Agata ostanu zaključani u prostoru bazena, gdje ih zbližavanje kroz razgovor dovodi do prvog poljupca. No, situacija se drastično mijenja kad Agata kad spletom okolnosti sazna da je Samir itekako dobar plivač koji se čitavo vrijeme pretvarao.

Projekt: Zajedno
Da su u laži kratke noge, dvometraš Samir itekako će osjetiti na vlastitoj koži, jer razočarana Agata bježi čak na Island, gdje se održava međunarodna konferencija instruktora plivanja. I dok Agata pokušava pobijediti svoj strah od javnih nastupa tijekom govora koji održava okupljenima, u publici ugleda Samira koji je za njom doletio skroz do Islanda i uvukao se među sudionike konferencije hineći da je predstavnik Izraela. Simpatični Samir osvaja publiku predstavljajući tobožnji izraelsko-palestinski projekt izgradnje bazena nazvan 'Projekt: zajedno'. Samiru smještaj tijekom konferencije ponudi organizatorica Anna (Didda Jónsdóttir), koja je doduše pod svoj krov već smjestila Agatu, odlučnu da Samira ne udostoji ni ljutitog pogleda. No nakon nezgode s kratkim spojem aparata za kavu, Agata prati ošamućenog Samira u bolnicu, gdje od liječnika doznaje da je Samir izgubio pamćenje i da je najbolji način oporavka upravo - boravak u vodi. Razapeta između vlastitih osjećaja, dužnosti i ljutnje, Agata shvaća da ipak nije došlo vrijeme za njihov rastanak…

Projekt: Zajedno
Islandska redateljica Sólveig Anspach, koja je s francuskim partnerom Jean-Luc Gagetom zaslužna za scenarij i režiju Projekta: zajedno, nije dočekala distribuciju svog filma, izgubivši borbu s rakom dojke godinu i pol dana prije premijere. Iza sebe je ostavila lepršavu i uvrnutu komediju (Anspach se pojavljuje u maloj ulozi u filmu) koja priča na trenutke posve nepovezanu i nelogičnu, a ujedno bajkovitu ljubavnu priču prepunu smijeha, nade i naravno – ljubavi. U međuigri glavnih likova kemija između Gusemija i Loiret Caille posve je uvjerljiva u prikazu simpatičnog i pomalo nespretnog Samira koji zaljubljen do ušiju slijedi Agatu bez plana i cilja, želeći konstantno biti u njezinoj blizini, dok ona ispod maske ljutnje i povrijeđenosti za njega gaji iste osjećaje. Prikazujući dva vrlo različita svijeta, onaj kontinentalne Francuske i otoka Islanda, likovi kao da kroz portal prelaze u novu dimenziju zemlje vilenjaka, leda i otkačenih ljudi. Anna i njen sidekick Frosti (Frosti Runólfsson), šareno odjeveni, neposredni i uvijek nasmijani, djeluju kao ljubavni posrednici između Agate i Samira, te kroz razgovor s uvrijeđenom Agatom malo pomalo uspijevaju predočiti joj da je taj 'luđak' koji ju je nepozvan slijedio čak do Islanda, iskreno voli.

Projekt: Zajedno
Želite li uzeti predah od šabloniziranih holivudskih produkcija, a ujedno volite otkačen kontekst u kojemu hrpa elemenata gura radnju od početka do kraja, uživat ćete u ovom simpatičnom filmu
s prekrasnim prizorima islandske arhitekture i prirodnih ljepota, prateći Agatu i Samira kroz gatanje u talogu kave i točkice na iPad lokacijama na njihovom putu od slučajnog susreta do prave ljubavi.

Foto: PR
Objavljeno: 13.07.2017. u 15:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p