TINA LONČAR

Prošetali smo zagrebačkim Dvorištima i upili dašak čarolije

Jedno od najljepših ljetnih događanja u Zagrebu

Kada se ljeto upije u svaku poru grada, postoje oni koji iz ormara izvuku sve svoje kovčege u namjeri da pobjegnu s uzavrelog asfalta, gledaju u valove te u miru i tišini slušaju samo cvrčke, a postoje i oni koji jedva čekaju provesti ljeto na zagrebačkim ulicama. Ovih je potonjih, naime, sve više što nimalo ne čudi jer Zagreb je posljednjih godina postao gradom u kojem je zbilja fantastično biti mlad. Daleko je on danas od onog dosadnog, ispražnjenog i suviše tihog, ljetnog Zagreba kakvom smo svjedočili nekoć.

Događanja niču na svakom kutku, šarene se i pozivaju na provod, a svake ih je godine sve više što Zagreb čini zbilja zabavnom ljetnom postajom, mjestom kao stvorenim za kulisu najljepših, nezaboravnih ljetnih uspomena i mjestom na kojem nije nikakva šteta (dapače) provesti svoj godišnji odmor. Jedno od takvih događanja koja nas mame na (pre)duga druženja nakon posla, svakako su Dvorišta - zagrebačka manifestacija koja je u pet godina trajanja projekta osvojila srca mnogih i naselila se pritom u brojne uspomene slučajnih i namjernih posjetitelja. Dvorišta su, naime, zaogrnuta s pregršt dobrih vibracija, ispunjena fantastičnom ponudom jela i pića te ispunjena ritmovima glazbe različitih žanrova skrenula pozornost na skrivene kutke Zagreba koji odišu nekom posebnom magijom, udaljeni od žile kucavice grada, vreve, buke i gužve. Skrenula su pozornost na neke malene čarobne vrtove u koje inače gotovo nitko nije zalazio, a za koje je ustvari malo tko uopće i znao. Dvorišta je ovom manifestacijom ispunio život i to u tolikoj mjeri da je ovo ljetno zagrebačko događanje postaje jednim od najpopularnijih na pretrpanoj karti evenata koje "naprosto morate posjetiti".

Peto izdanje Dvorišta započelo je tako 13. srpnja, a ovogodišnjem se izdanju već bliži kraj pa je završni dan najavljen već za 22. srpnja. Prošetali smo lokacijama ovogodišnjeg izdanja manifestacije i opijeni čarolijom, odlučili smo vam prenijeti dašak atmosfere. I ove godine Dvorišta mame posjetitelje naprosto čarobnim zagrebačkim lokacijama. Tu su, naime, prekrasna gornjogradska dvorišta, dobro poznata brojnim posjetiteljima i gostima: dvorište obitelji Milovac u Opatičkoj 19, čarobno dvorište Palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29 i skriveno dvorište Palače Gvozdanović u Visokoj 8. Tu je i veliki prošlogodišnji hit, privatno dvorište u Radićevoj 54, ali i nezaobilazno, zabavno dvorište Palače Balbi u Demetrovoj 11. Ovogodišnja Dvorišta otkrivaju i neke nove lokalitete: prostor atrija Plemićkog konvikta, današnje Gimnazije Tituša Brezovačkog, u najkraćoj ulici Gornjega grada, na adresi Habdelićeva 1. A u povodu pete obljetnice Dvorišta ove godine posjetiteljima daju mogućnost da zavire iza ograde na adresi Ivana Gorana Kovačića 37, odmah nasuprot Nazorova spomenika i Park-šume Tuškanac. Tu se smjestila veličanstvena Vila Ehrlich-Marić s prekrasnim perivojem i jednim od najljepših panoramskih pogleda na grad Zagreb.

Svaka lokacija Dvorišta posebno je uređene za zabavu i ugodno druženje, a svaka lokacija ove magične zagrebačke manifestacije kroz opise na informativnim pločama, uređenje, ponudu, programe i atmosferu priča neku posebnu, samo svoju priču. Organizatori pozivaju da se i ovog ljeta "Zakačite na Dvorišta" što zbilja nije nimalo teško jer svako ostavlja bez daha. Dvorišta vas čekaju otvorenima još svega nekoliko dana, ne propustite upiti barem dašak ljetne magije grada. Mi ćemo se rado odazvati.

Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 20.07.2018. u 13:28
Tagovi: ljeto, Zagreb, Dvorišta

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p