KULTURA

Prva fotomonografija posvećena zagrebačkim grafitima

Street/Art/Zagreb
Street/Art/Zagreb
Nije tajna da je domaća urbana umjetnička scena aktivnija nego ikad, no po prvi puta će se službeno odati počast street art sceni metropole, i to putem fotomonografije u izdanju Centra Knap, autorice Anje Planinčić.

Netom izašla iz tiska, prva oda zagrebačkim grafitima ovakve vrste dat će do znanja što se događalo na sceni posljednjih 15 godina i koji su to urbani umjetnici ostavili trag na zagrebačkim ulicama. Na 280 stranica ponovno će biti oživljeno preko 200 radova i 95 autora, domaćih i stranih, stoga će Street/Art/Zagreb biti pravi kolekcionarski primjerak.

Centar kulture na Peščenici – Knap već dugi niz godina prati uličnu umjetnost grada Zagreba, tako je ova fotomonografija bila logičan nastavak dugogodišnje uključenosti u urbanu kulturu Peščenice, pa i šire. Ovim tiskanim izadnjem sačuvati će se od zaborava barem dio zidova koji su svojom estetikom to zaslužili, jer ovakav način uličnog stvaralaštva na žalost ima svoj vijek trajanja.

Pimp my Pump

Pimp my Pump

''Ulična umjetnost dio je identiteta grada Zagreba. Ocrtava njegovo urbano lice. Lice suvremene europske metropole. Na zagrebačkim zidovima, pod mostovima, u pothodnicima i na mnogim drugim manje vidljivim mjestima nalaze se radovi koji zaslužuju biti zapamćeni, a mnogo puta su skriveni od očiju šire javnosti. Osim domaćih autora, na ulicama grada Zagreba nalazi se i niz radova umjetnika iz cijeloga svijeta. Oslikani zidovi čine žive ulične galerije dostupne svima, galerije koje dinamikom nekih vanjskih okolnosti mijenjaju svoje postave. Priča o grafitima, ove foto monografije, kreće s Peščenice no pokušat će zaokružiti i prezentirati cijelu zagrebačku scenu. Tako će ova foto monografije biti svojevrsni album izabranih djela ulične umjetnosti grada Zagreba s početka milenija'', rekla je autorica Anja Planinčić.

Promocija fotomonografije Street/Art/Zagreb održat će se danas, 10. veljače 2017. od 19.30 sati u Kulturnom centru Peščenica, a više o događanju možete doznati ovdje

Lonac

Lonac i Chez 186

Foto: PR, Arhiva FASHION.HR
Objavljeno: 10.02.2017. u 09:35

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p