KULTURA

PRVI FILMSKI FESTIVAL O PRAVIMA DJECE

Kino EUROPA, 20 - 22. studenoga 2009.

Filmski festival o pravima djece u tri dana trajanja prikazat će niz snažnih i najvećim dijelom nagrađivanih dokumentarnih i kratkih filmova o djeci iz cijeloga svijeta. Jedinstveni izbor od dvadesetak filmova (od kojih je veliki broj hrvatskih premijera!) predstavit će gledateljima priče i glasove djece i mladih te dati dio odgovora na pitanje - u kojoj je mjeri svijet uspio ili nije u osiguravanju temeljnih prava djece. Domaćin prvog Filmskog festivala o pravima djece je jedan od najpriznatijih i najznačajnijih filmskih glumaca danas u Hrvatskoj, Leon Lučev, čije djelovanje se proteže i u područje rada s djecom. Festivalsku selekcijsku komisiju čine: Tatjana Aćimović - umjetnička direktorica Festivala; Bruno Anković - režiser, autor brojnih promotivnih spotova a između ostaloga i onih za UNICEFove kampanje;  Maja Flego  iz Ureda pravobraniteljice za djecu;  Gorana Dojčinović - producentica Festivala, predstavnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i Tomislav Šakić - hrvatski filmski kritičar. Producentica Festivala Gorana Dojčinović pojasnila je razloge pokretanja ovog Festivala: „Filmski festival samo je jedan od načina da uz pomoć čarolije filmske vrpce ukažemo na činjenicu koliko su prava djece poštovana ili ne! Unatoč tome što je Konvencija o pravima djeteta postavila standarde skrbi za djecu za cijeli svijet i činjenici da je u poboljšanju života djece ostvaren napredak, još uvijek veliki broj djece trpi nasilje i zlostavljanje, živi u velikome siromaštvu i ne dobiva priliku ostvariti svoje potencijale.".

                       

U nedjelju, 22. studenoga na rasporedu su 23 filmska ostvarenja djece i mladih iz Hrvatske, proizvedena od 2006. godine do danas. Uz projekcije filmova u kinu Europa organiziran je i popratni festivalski program. Povodom 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta i prvog Filmskog festivala o pravima djece u EU Info centru bit će otvorena izložba fotografija Nene Lukin. Tijekom svog dugogodišnjeg rada u međunarodnim organizacijama (UN, NATO, OSCE) Lukin imala je priliku putovati i upoznati ljude s različitih kontinenata. Pored prirodnih ljepota, njeno su oko posebno privlačili životi ljudi, nadasve djeca i njihove sudbine. Fotografije korištene u ovoj izložbi slikane su u Brazilu, Maroku, na Obali Bjelokosti, u Albaniji i Hrvatskoj. Svečano otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak 16. studenog u 14:00 sati. Izložba će tijekom trajanja Festivala biti postavljena i u kinu Europa.

    

Prvi Filmski festival bit će svečano otvoren projekcijom dirljivog dokumentarnog filma The Final Inch (Posljednji inč) američke redateljice Irene Taylor Brodsky. Film je ove godine nominiran za filmsku nagradu Oscar od strane Američke akademije filmske umjetnosti. Ova snažna filmska priča govori o posljedicama dječje paralize u Sjedinjenim Američkim Državama i junacima javnog zdravstva koji se hrabro bore da okončaju njezin utjecaj u najsiromašnijim krajevima svijeta. U suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država, organizirano je gostovanje Toma Granta, producenta filma The Final Inch na Festivalu. U subotu, 21. studenoga u 10:30 sati on će se  susresti sa studentima Akademije dramskih umjetnosti i razgovarati o ovome filmu ali i izazovima u produkciji međunarodnih dokumentarnih filmova.

 

Ulaz na sve festivalske filmske projekcija i popratna događanja u Kinu Europa je besplatan!

B.K.

Objavljeno: 14.11.2009. u 11:40
Tagovi: kino Europa, UNICEF

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p