KULTURA

Prvi pogled na fantastičnu garderobu Fride Kahlo

Nakon 50 godina napokon su otključane stvari velike umjetnice
Frida Kahlo  
Kada je Frida Kahlo preminula 1954. godine, njen muž Diego Rivera je odlučio zaključati sve njezine osobne stvari, uključujući i garderobu, u kupaonicu u njihovom domu u Meksiku. Na imanju Blue House su tako na dugi niz godina zatočene Fridine prekrasne oprave koje su tek 15 godina nakon smrti Diega mogle ugledati svjetlo dana.

Sada kada je Diegova želja ispunjena, napokon smo dobili uvid u ostavštinu velike umjetnice, i to putem fotografija koje je još 2004. snimio fotograf Ishiuchi Miyako. Fotografirajući komad po komad, fotograf je sakupio mnogo materijala i omogućio nam maleni uvid u Fridinu intimu, pa se tako na vizualima mogu vidjeti Fridine tradicionalne Tehuana haljine kojima je pokrivala svoj donji dio tijela, oslikani korzeti koje je nosila nakon strašne autobusne nesreće, korišteni lakovi za nokte, ali i proteza koju je sama dizajnirala.

Projekt koji je tek sada izašao u javnost može se vidjeti na izložbi u londonskoj galeriji Michael Hoppen, a za one koji si ne mogu priuštiti odlazak u London, The Guardian je objavio nekoliko vizuala koje vam donosimo u nastavku.
 
Frida Kahlo 
Frida Kahlo 
Frida Kahlo 
Frida Kahlo 
Frida Kahlo 
Frida Kahlo 
Frida Kahlo 
Frida Kahlo 
Frida Kahlo 
Frida Kahlo 
M.M.
Foto: The Guardian 
 
Objavljeno: 08.05.2015. u 11:23

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p