LIFESTYLE

Razglednice iz svakodnevice koje odišu toplinom i šarmom

Blictagram: vulpes__vulpes
vulpes__vulpes
Svako malo me uhvati taj neki dan. Dan kada izokrećem, preokrećem, analiziram, kritiziram, dan kada su svi grozni i opet toliko fascinantniji, uspješniji, zanimljiviji (ubacite komparativ po izboru). Dan kada mi je dosta svačijih mišljenja, pogleda na svijet, buke sa svih strana, 24 sata dnevno. Dan kada mi ni nakon desetaka pročitanih znanstvenih istraživanja nije jasna opsesija društvenim mrežama i naša potreba za samopromocijom i glamuriziranjem svog (najčešće strašno normalnog) života.

Tih se dana posramim same sebe na tim istim mrežama i činjenice da me zahvatilo kolektivno ludilo te poželim izbrisati zauvijek i u potpunosti svoju online personu. No onda se, baš u suton takvih dana, tamo negdje pred spavanje kada kulminira sva moja zasićenost modernom građanskom egzistencijom i kolektivnom samodopadnošću, dogodi Instagram profil poput onog vulpes_vulpes. Tada shvatim bit. Shvatim ljepotu tih online zajednica koje smo stvorili u ovom našem modernom i tako progresivnom stoljeću. Daleko iza posljednjih Zarinih hit komada i savršenih frizura ispred savršenih gradskih fasada, nalazi se emocija s kojom se povezujemo. Nalazi se djevojka koja je isto imala težak dan na poslu, djevojka kojoj zimsko sivilo teško pada, djevojka koja voli tu svoju čašu vina na zalasku dana, mlada žena koja bi se utopila u ruskoj salati i koja zagovara ideju da je čokoladno mlijeko spasioc dama u nevolji.

I zato na kraju dana obožavate tu mladu damu i njene dovitljive rečenice ispisane ispod živopisnih razglednica iz svakodnevice. Njen profil vam miriše na ušuškano jesensko poslijepodne, na topli čaj, na šuškanje lišća pod nogama. Miriše na stare knjige i ljetne noći na gradskom asfaltu. Na breskve i vožnje vlakom. Na razgovore potpirene bocom vina. I ne, nećete se jednom za svagda maknuti iz virtualnog svemira jer bi to značilo da više nećete moći pratiti njene dogodovštine i vulpes_vulpes vas neće moći podsjetiti na sve te male tople trenutke u kojima inače i sami volite uživati. Kada nisu ti kritični dani posrijedi.

Možda ne možemo s njom ispijati čaj uz novi Bonobo, no Irenu Bajčetu, autoricu jednog od naših omiljenih Insta profila, smo ipak poželjeli privesti na kratki razgovor. Pa makar virtualni. Što nam je otkrila vulpes_vulpes o našoj zajedničkoj slatkoj Insta navici, otkrijte u nastavku.

vulpes__vulpes
vulpes__vulpes
vulpes__vulpes
Kada si se i kako zaljubila u fotografiju, a kada i kako u Instagram?

Fotografija i ja se intenzivno volimo zadnjih desetak godina. Vremenom su se mijenjali interesi i motivi, mijenjala se oprema, naučila sam mnogo, promijenila tisuću pogleda na stvari, jednostavno odrasla. Posao grafičkog dizajnera je zahtjevan i zgužvan s minimumom slobodnog vremena za sve hobije, pa mi je u zadnjih nekoliko godina Instagram (pored Flickra) postao najlakši i najbrži način da ne zapostavim potpuno svoju prvu simpatiju fotografiju.

Tvoj Instagram profil u tri riječi!

Toplina, trenutak, miris.

Fotkaš li mobitelom ili fotoaparatom za Insta profil i koristiš li neke dodatne gadgete?

Fotkam i mobilnim i fotoaparatom – ovisi što mi je od toga pri ruci u datom trenutku. Najbitnije mi je da moment, svijetlo i atmosfera budu uhvaćeni u jednu uspomenu, mada bih voljela da sam malo manje lijena i zaboravna i da malo više nosim fotoaparat sa sobom kako bih i tehnički dio bio uvijek ispoštovan.

Najdraže aplikacije za uređivanje fotografija i najčešći filteri koje koristiš?


Definitivno VSCO cam. Rijetko koristim filtere, ali A6 filter mi je omiljeni.

vulpes__vulpes
vulpes__vulpes
vulpes__vulpes
vulpes__vulpes
Je li Instagram promijenio način na koji fotografiraš i/ili gledaš svijet oko sebe?

Nije. Ipak smo mi ti koji kontroliramo aplikaciju i sami stvaramo sadržaj, on nam je samo pomogao da se lakše povežemo i 'upoznamo'.

Postoji li neki Instagram trend za koji si se zakačila i ima li neki koji ti je odbojan?

Instagram doživljavam kao osobni vizuelni dnevnik. Trenutak koji se dogodio baš tog 22.11. u 13:25 ne mogu uklopiti u neki trend, a i trendovi se generalno ne uklapaju u moj način funkcioniranja i u mnogim drugim životnim segmentima. Odbojne stvari primjećujem s 2% svijesti i momentalno kliknem malo 'delete'. Previše je lijepog oko nas da bismo se trošili na odbojnosti.

Što prvo gledaš na tuđim Instagramima i što je ono što te natjera da stisneš 'follow'?

Emocija, boja i priča koje daju kompaktnu cjelinu. Na primjer, otvoriš Insta profil i prva misao ti bude 'Ok, s ovom djevojkom bih definitivno pila nešto toplo i slušala Bonobo', follow follow follow!

Tri omiljena Instagram profila koja pratiš?

@pannoniandust, jer je svaka fotografija jedan zagrljaj, @petit_diable_noir, kockice svakodnevnog života koje su toliko spontane i predivne i @doris_uskokovic, čarobni London iz Beograda.

vulpes__vulpes
vulpes__vulpes
vulpes__vulpes
vulpes__vulpes
vulpes__vulpes
vulpes__vulpes
vulpes vulpes
Da tvoj Insta profil ima soundtrack, sviralo bi...

Kako se mijenjaju mjeseci i godišnja doba tako se mijenja i atmosfera na mojim fotografijama, emocije se malo drugačije oblikuju, boje prave sasvim novu priču i onda sam u iskušenju da napravm cijelu jesensku mekanu playlistu uz koju, pored fotografija, odlično idu i topli muffini s višnjama i čokoladom, ali izabrat ću Husky Rescue – Sound of love.

Koja ti je najdraža fotografija s tvog Insta profila i zašto?

Trenutno ova na kojoj su moj mlađi brat i Mačak u njihovom malom jutarnjem ritualu koji uključuje lijeno ispijanje kave i češkanje, scena koju gledam jako rijetko jer ne živimo u istom gradu. Malo nedostajanje je vjerojatno utjecalo na izbor.


Matea Martek
Foto: vulpes__vulpes
Objavljeno: 24.11.2016. u 16:02

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p