KULTURA

Razgovarali smo o 'buđenju' Ilice s glavnom organizatoricom

Počinje Projekt Ilica: Q'ART

Petogodišnji projekt koji napuštenim dvorištima i prostorima u najdužoj zagrebačkoj ulici daje novu energiju počinje 18. svibnja te poziva sve zainteresirane na mnoštvo glazbenih, književnih, plesnih, umjetničkih i ostalih programa. 

Idejni začetnici projekta su Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović s kojom smo razgovarali o reakcijama posjetitelja, umjetničkoj strani projekta te dugogodišnjim planovima koje imaju za Projekt Ilicu.

Ilica se „budi“ i ove godine od 18. do 25. svibnja. Začetak ovog projekta pronalazimo već u 2000. godini. Što se promijenilo od tada i po čemu se ovo izdanje razlikuje od prethodnih?

Zapravo, začetke Community Art-a pronalazimo već 2000. godine, a njegov je začetnik u Hrvatskoj Aleksandar Battista Ilić. On je prvi radio aktivacije u jednom napuštenom dvorištu Ilice 89. Projekt Ilica održava se već drugu godinu, no njegovi su temelji mogu pronaći u Community Artu, a trajanje cijelog projekta je 5 godina. Nakon toga se nadamo da ćemo uspjeti osposobiti barem desetak napuštenih prostora i udahnuti im život. Za razliku od prošle godine, kad smo krenuli u svega 2 napuštena prostora i kad je program bio prilično skroman sad imamo puno bogatiji program u čak 15 otvorenih i zatvorenih prostora, predstavljamo glazbeni, umjetnički, filmski, plesni segment kao i mnoštvo izložbi.

Od kuda ideja za transformaciju starih, napuštenih prostora te kakvu reakciju stanovnika Ilica i posjetitelja očekujete? Jeste li se susreli s negativnim reakcijama?

Ideja kao što sam već rekla u prethodnom pitanju proizlazi iz Community Art koncepta i ovo je zapravo razvoj i inicijativa usmjerena ka osvještavanju potrebe dovođenja kulture u centar grada i osluškivanja zajednice o njihovim potrebama i željama, što bi željeli u svom susjedstvu. Stanovništvo neke mikrolokacije u kojoj se projekt provodi od iznimne nam je važnosti jer, na koncu, ovo se radi zbog njih i s njima.

„Budi“ li se Ilica samo za vrijeme trajanja projekta te što se događa s navedenim prostorima kada projekt završi, hoće li potonuti u zaborav?

Nažalost buđenje je još za sada kratkog daha, traje tjedan dana, no od lani su npr. useljena 3 prostora tako da se nadamo da će se taj broj nakon ovog izdanja projekta povećati.

U projektu sudjeluje mnogo mladih kreativaca, umjetnika i dizajnera. Posjetitelje očekuje čak 26 umjetničkih i participativnih radionica, predavanja, prezentacije, umjetnički performansi, izložbe i koncerti. Na koji način vršite selekciju umjetnika i kreativaca? Smatrate li kako im ovaj event može pomoći u prezentaciji široj javnosti?

Odabiremo vrhunske mlade umjetnike , obzirom da su uključene sve Akademije i obrazovne institucije. Biramo najbolje mlade ljude koji mogu sudjelovati u projektu, imamo i partnerske organizacije,udruge i institucije koji su uključeni u Hrvatski klaster kreativnih i kulturnih industrija i po tom principu provodimo odabir. Jedan od ciljeva projekta je i promocija svih uključenih te što veća vidljivost kulture, umjetnosti i kreativnih i kulturnih industrija. To znači da svi uključeni imaju maksimalnu vidljivost u smislu razvoja novih publika što konkretno znači da umjetnička događanja ne posjećuje uvijek isti krug ljudi, već da se uključuje zajednica, da imamo što više posjetitelja koji inače rijetko posjećuju kulturne institucije i da i oni zavole sve što im umjetnici mogu ponuditi.

Koji su dugoročni planovi vezani uz nastavak projekta u budućnosti i na nekim drugim lokacijama u Zagrebu i Hrvatskoj?

Imamo, osim što razvijamo ovaj projekt, paralelno radimo i na Mreži kreativnih gradova Hrvatske. U Rijeci smo ovaj projekt inicijalno predstavili, do danas se u njega uključilo 25 gradova, a očekujemo uključivanje i ostalih. Kroz ljeto i jesen krećemo s radionicama i mapiranjima i u ostalim gradovima, čemu se jako veselimo.


Foto: PR Projekt Ilica
Objavljeno: 17.05.2018. u 10:11

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p