KULTURA

"Recesija je svakako utjecala na arhitekturu i dizajn interijera..."

Intervju: Duje Kaliterna, arhitekt
-->

Za poznatog arhitekta Duju Kaliternu ne treba pisati velik uvod - rad je najbolje ogledalo ovog mladog stručnjaka pri čemu valja baciti pogled na dubrovački restoran Gil's, splitski Imperium ili, nažalost zatvoreni People's, koji je svojevremeno bio hitom zagrebačke lounge ponude. Kako bismo vam prezentirali i drugu stranu dizajna, porazgovarali smo s Dujom i otkrili na čemu trenutno radi, što bi napravio kada bi dobio dvjestotinjak kvadrata na slobodno korištenje i kako gleda na aktualno stanje društva i discipline u kojoj stvara...

 

Kada uspoređujete arhitektonsku scenu prije pet godina i danas, jesu li se dogodile kakve znatne promjene? Je li recesija utjecala na naš pogled na dizajn, odabir materijala, cijene uređenja i slične stvari koje toliko vežemo za arhitekturu?

Recesija je svakako utjecala na arhitekturu i dizajn interijera. Prije nje je vladao jedan opušteni, rastrošni, rekli bi i dekadentni period, u kojem se nije obaziralo na potrošnju. Sada se više cijeni jednostavnost, kvaliteta materijala i izvedbe. Kriza je iskristalizirala i pročistila situaciju na tržištu, pa opstaju kvalitetni, a odlaze oni kojima je motiv jedino bio profit.

- Pink Champagne/Hvar

Proslavili ste se genijalnim prostorom lounge bara People's koji, nažalost, više ne radi. Što se naučili iz tog projekta? Je li vam on bio odskočna daska za dalje ili samo moment koji se morao dogoditi? Ima li taj prostor sličnosti s onim što danas preferirate?

Naučio sam dosta, jer se u praksi najbolje uči, a bio sam doslovce ubačen na gradilište iz studentske klupe. Prije toga nisam baš previše znao o struji, strojarstvu, materijalima,izvedbi, svemu što je bilo bitno za projektiranje interijera. Radilo se o momentu,spletu okolnosti koji sam ja dobro iskoristio u kasnijoj karijeri i šteta je da se tako nešto mladima sada rjeđe dogodi, radi krize. Taj prostor ima sličnosti s mojim sadašnjim preferencama u tome što su korišteni fini prirodni materijali, kamen, drvo, lan, prirodne boje, ugodna rasvjeta...

- Orebić

Kada biste se morali opisati u par riječi što biste rekli? Koji pridjevi vas najbolje opisuju kao čovjeka, a koji kao stručnjaka iz područja arhitekture?

Teško mi je opisati samoga sebe, a ne bih se nazvao baš ni stručnjakom, još sam premlad. Pa recimo da sam dosta kontradiktoran, poznat sam po uređivanju klubova, diskoteka, kafićima, lounge barovima, a privatno jako rijetko izlazim, u svemu što sam napravio pojavim se samo na otvaranju. Draža mi je intimna kućna atmosfera i druženje s jako uskim krugom prijatelja. A drugo - iako radim na jako luksuznim objektima, privatno sam puno racionalniji, materijalne stvari i statusni simboli me nikada nisu previše zanimali.

 

- Gil's/Dubrovnik

Kada bi vam netko trenutno dao 200 kvadrata prostora, što biste (ovako na brzaka) s njim napravili? Osjećate li se kreativno u ovo doba opće krize?

Pa može se biti kreativan i s manjim budžetom u projektiranju, čak i više nego s velikim. Bitno je da poznajete materijale i da imate dobar tim suradnika koji vaše ideje mogu provesti u djelo.

Znamo da su vam ugostiteljski prostori posebno dragi no uređenje kojeg vam je najdraže? Imperium, Gil's? Ili nešto treće?

Nemam neki projekt koji mi je posebno drag, svaki mi je pomogao u sazrijevanju i uvijek sam nešto novo naučio. Gil's je bio kao bajka nekakva, koja se realizirala u kratka četiri mjeseca uz sve probleme na koje možete naići u Dubrovniku, a Imperium mi je draga radi Splita, kojemu je nedostajao jedan takav moderan prostor.

- Imperium, Split

Koja je osnovna razlika između uređenja stambenog i javnog prostora? Volite li inkorporirati sadržaj jednog u drugi? Ili radite striktnu razliku?

Kod stambenog je uvijek bitno prilagoditi se osobi kojoj će taj prostor jednog dana biti dom. A kod ugostiteljskom nema prilagodne, sami određujete sva pravila, diktirate trendove...

Kada vam je klijent osoba koja obožava umjetnost, modu, generalno kulturu i pokazuje neke crte uživanja u lijepim stvarima, mijenja li to odmah percepciju prostora? Traže li takvi ljudi nešto posebno, drugačije?

S takvim ljudima je sigurno lakše raditi i cijenim njihovo zanimanje za razna područja umjetnosti. Najgore je ako radite s osobama koje su potpuno lišene stila, a uvjereni su u svoju besprijekornost.

- Plaza bar, Zagreb

Radite li trenutno na nekom projektu?

Trenutačno radim na projektu novog noćnog kluba koji će se otvoriti u Hotelu Westin, i trebao bi biti gotov do jeseni. Radim i na projektima dvaju hotela u Dubrovniku i u suradnji sa jednim Londonskim biroom radim na projektu hotela na Azurnoj obali. Tu su još i nekoliko lijepih kuća i mislim da je to sve...

 

Marko Banjavčić

p: vlasništvo Duje Kaliterne

Objavljeno: 06.07.2012. u 10:14

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p