LIFESTYLE

Red odličnih svirki na najljepšoj pozornici u Zagrebu

Blic intervju: Vatra, Ljetno kino i Songkillers
advent u klovićevim dvorima
O
dbrojavanje do svečanog paljenja lampica na najljepšoj pozornici grada Zagreba službeno je došlo svome kraju. Danas se, 1. prosinca, s Gričkim topom božićna bajka na mjesec dana uselila u Klovićeve dvore i na plato Gradec, gdje će u sklopu Adventa u Klovićevim dvorima brojnim zabavnim sadržajima veseliti posjetitelje.


Osim što će se na najljepšoj pozornici u gradu izmjenjivati bendovi koji će nas održavati zagrijanima, poput Ljetnog kina, Songkillersa, Detoura, Dino Dvornik Tribute banda, Nole, Sare Renar, Grette te Marka Tolje, u atriju Galerije svaki dan tijekom prosinca moći će se klizati na prvom sintetičkom klizalištu u Hrvatskoj. Za one gladne, tu su adventske kućice s raznolikom ponudom gastronomskih specijaliteta, a plato Gradec će biti rezerviran za najljepše adventske fotografije.

Čast da službeno otvori koncertni program pripala je grupi Vatra, u čijim ćemo hitovima moći guštati danas, 1. prosinca u 20.30 sati. Sutra će, 2. prosinca, istu pozornicu zauzeti uvijek dobro raspoloženi Ljetno kino, dok ćemo sa Songkillersima u subotu, 3. prosinca, uglas pjevati hitove Sreća i Ni'ko kao ti. Povodom ovih, redom besplatnih, koncerata iznad zagrebačkih krovova, s Ivanom Dečakom, Maxom Juričićem i Željkom Banićem kratko smo popričali i pokušali doznati kako stoje s božićnim pjesmama, na čemu trenutno rade, jesu li nostalgični za Novim valom, na koji su trenutak u karijeri najviše ponosni i kojom pjesmom redovito razoružavaju publiku...

vatra

Vatra

Iza vas je spektakularan koncert u Lisinskom. Kako je ovo događanje izgledalo iz vaše perspektive i što vam je prolazilo glavama u trenutku u kojem ste se penjali na pozornicu?

Prije svega, zahvalni smo ljudima iz Lisinskog koji su nas angažirali za koncert iz snova. Trebalo je jako puno proba, točnije njih 25 kroz dva i pol mjeseca, kako bi uvježbali i uskladili 23 ljudi koliko nas je u konačnici sudjelovalo u izvedbi naših pjesama u novim, akustičnim aranžmanima.

Bio je to i prvi akustični nastup benda većih dimenzija? U kojoj je mjeri ova forma zahtjevnija?

Prije koncerta u Lisinskom održali smo još dva identična koncerta u kazalištu Virovitica, dan za danom. Već sam spomenuo količinu proba i broj ljudi, koji su svi od reda u svakom trenutku morali znati kad je čiji red i što točno svira u određenoj pjesmi. Međutim i prije zajedničkih proba nas petero je krenulo s prearanžiranjem i odabirom pjesama za akustiku. Bio je to vrlo zahtjevan angažman, ali oduvijek uživamo u novim izazovima, tako da nam je nakon prošlogodišnjeg nastupa u Domu Sportova, Lisinski došao kao logična nova ekspedicija. Presretni smo da smo zapiknuli Vatreni stijeg i na Lisinski.

Lisinski je ljestvicu postavio još više, prije toga je bio i spomenuti Dom sportova... Što još Vatra želi napraviti, a nije dosad?

Veselimo se svim novim izazovima, jedino tako možemo pomicati vlastite granice. Ne smijemo zaboraviti da je glazba prije svega radost, a u našem slučaju i igra! Nikad se ne smijemo uljuljati u sigurnost igre čija pravila znamo, pa u tom kontekstu želimo razvijati i otkrivati nove igre...

Na čemu trenutno radite? 'Kuha' li se novi album?

Upravo tako, novi album se kuha na veliko, s producentima već imamo dogovore oko ulaska u studio. U 2017. svakako startamo s predstavljanjem novog albuma kroz singlove, ali prije toga početkom 2017. objavit ćemo i akustik album, koji je u potpunosti snimljen 29. listopada na koncertu u Lisinskom. Bilo bi šteta ostaviti u ladici sav taj trud. Slijedi i cjelovečernji video koncerta, kojeg HRT planira prikazati početkom 2017., a u siječnju puštamo i prvi akustični singl i video spot.

Koje je posljednje glazbeno otkriće koje biste podijelili s nama?

U zadnje vrijeme ponovno slušam predzadnji album Arcade Firea The Suburbs, neiscrpno vrelo inspiracije...

Dosta je koncerata zakazano za prosinac, uključujući onaj novogodišnji te onaj na Adventu u Klovićevim. Volite li više ljetni ili zimski đir, barem kad je riječ o svirkama?

Osobno sam ljetni tip, ali svirke volim u svim godišnjim dobima i na svim mjestima gdje postoji interes publike za našim pjesmama. Glazba je prije svega moj poziv, a od poziva se ne bježi, poziv se živi i uživa...

A kakvi ste s božićnim pjesmama? Jeste li Grinchevi ili ljubitelji blagdana?

Volim blagdanske ugođaje! Ima nešto posebno u zraku kada se ukrste svjetlucavi ukrasi na borovima, fasadama, izlozima s mirisom kuhanog vina, pečenih kobasa i kolača posutih cimetom... Još ako nas nebo počasti pokojom pahuljom, iako za Badnjak i Božić, ugođaj je potpun.

Da morate snimiti božićnu pjesmu, koji bi naslov nosila?

Nisam još razmišljao o božićnim pjesmama, ali imamo onu zimskog ugođaja, zove se Eskim.

ljetno kino

Ljetno kino

Na vašim koncertima uvijek vlada dobra atmosfera i u jednom intervjuu ste izjavili kako bi se vaši ljetni nastupi mogli prodavati kao turistički aranžman. U čemu je tajna?

Dobroj atmosferi, osim našeg truda, puno pridonosi i ambijent u kojem sviramo. Ljeti Ljetno kino svira u najljepšim otočkim uvalama gdje je već tako lijepo da samo moramo paziti da ništa ne pokvarimo. Vrhunac je bila svirka na magičnoj Palagruži u okviru regate Rota Palagruzona.

Kako ste se okupili u Ljetno kino i koja je bila misao vodilja tada na počecima projekta?

Dugo sam htio napraviti bend za inteligentnu zabavu koji može doći na lijepa mjesta koja sam spomenuo i da ništa ne pokvari, a to je podrazumijevalo da ne bude opterećen tehnikom, pojačalima i velikim razglasima kao bendovi u kojima sam do tada svirao. Početkom 2009. nabavio sam svoj prvi ukulele i shvatio da imam instrument za tu namjenu, a dva pouzdana drugara sam pronašao u Postirama na Braču – Vlade Matulić s klarinetom i njegov prijatelj Filip Petković koji je pristao bubanj svirati stojećki.

Koji vam je dosad najdraži period karijere?

Kao i u ljubavnim vezama, najslađi periodi su u početku karijere svakog benda i sa svakim sam doživio neponovljive trenutke. Najbolji period tek dolazi, nadam se.

Jeste li nostalgični za erom Novog vala?

Novi val je trajao kratko početkom 80-tih kada sam imao dvadesetak godina i čekao da mi se nešto značajno desi u životu. Ispalo je da se jedna od tih značajnih stvari već dogodila, ali tada toga nisam bio svjestan . Da se Novi val do danas toliko ne spominje, vjerojatno bi mi bio samo mutna, draga uspomena.

Koju od pjesama s repertoara nekako najviše volite izvoditi? A koju publika najviše voli?

Redovito odsviramo obradu Rundekove pjesme Ruke. Iako smo ju do sada izveli na preko 500 koncerata i dalje je jednako uzbudljiva kao i prvi put. Ponekad ju odlučimo ne odsvirati, ali tada se javi publika pa bez Ruke teško može proći neki naš nastup. Za tu pjesmu smo snimili spot s djecom koja ju prevode u znakove za gluhonijeme i ponovo nas je iznenadila kako se savršeno uklopila i u svijet tišine.

Što vas trenutno zaokuplja kao bend?

Ljetno kino je uvijek zaokupljeno time kako da svaki dan u svakom pogledu što više napreduje.

Jeste li Grinchevi ili ljubitelji blagdana i koja vam je najbolja božićna pjesma, a koju ne možete čuti?

Volim sve blagdane i proslave na kojima se ne puca i ne bacaju petarde, a u poplavi božićnih pjesama najviše me razgali Merry Christmas (I don't want to fight tonight) od Ramonesa.

Što publika može očekivati na vašem koncertu na Adventu u Klovićevim?

Nismo još nikada svirali na tom lijepom mjestu na Gornjem gradu pa nas je poziv za Advent posebno obradovao. Hladnoća nam ne ide u prilog jer je akustične instrumente skoro nemoguće uštimati, ali sigurno ćemo se potruditi da publici ne bude hladno.

bane songkillers

Songkillers

Šest studijskih albuma, gomila singlova, stihovi koji izazivaju žmarce, kultni status... Što vas to i dalje inspirira i tjera na stvaranje glazbe?

Ljubav prema glazbi.

Pisanje stihova, glazbe, snimanje spotova ili izvedba na pozornici pred publikom – u kojem dijelu bivanja glazbenikom najviše uživate?

Najviše volim stvaralački moment u cijeloj priči, a pogotovo rad u studiju. Za mene je osobno najdraži trenutak onaj kad pjesma počinje dobivati svoj oblik. Volim i nastupe, a snimanje spotova sve manje.

Nebrojeno ste intervjua dali tijekom karijere. Postoji li neko pitanje koje vam novinari nisu postavili, a voljeli biste dati odgovor?

Uf, ne znam, ali znat ću kad mi ga novinari postave.

Ovo pitanje se može usporediti s biranjem najdražeg djeteta, no koju pjesmu vam je najdraže izvoditi na pozornici i zašto? A koja je prva pjesma koju ste napisali i kada je to bilo?

Nemam najdražu pjesmu, a neke od prvih napisanih su duet s Dinom "Nema Mene" i "Ni'ko Kao Ti", koliko se sjećam.

Trenutak u karijeri na koji ste posebno ponosni?

Nisam inače od onih ponosnih, prije bih rekao da sam bio sretan zbog tih nekih trenutaka u karijeri. Zapravo sam najsretniji kad se dogodi i napravi dobra pjesma koja zatim naiđe na dobar odjek kod publike.

Na čemu trenutno radite?

Trenutno se privodi kraju rad na novom singlu. Pjesma će se pojaviti na valovima radio postaja negdje početkom siječnja.

Što publika na Adventu u Klovićevim može očekivati od Songkillersa?

Publiku ćemo počastiti s klasičnih sat i pol do dva našeg nastupa i nadamo se da ćemo se svi zajedno dobro zabaviti.

Kakvi ste s božićnim pjesmama? Jeste li od onih koje iritiraju ili uživate u tom periodu u godini?

Nedavno je izašla božićna pjesma u kojoj i ja pjevam zajedno s Ninom, Ivanom Husar, Massimom i Toljom. Inače nisam baš često pjevao u božićnim pjesmama, možda u još jednoj prije 15-ak godina. Nemam neki poseban stav prema božićnim pjesmama jer baš ih i ne slušam pa me vjerojatno zato i ne iritiraju. Više me iritira gomila reklama i sveopća gužva oko blagdana.


M.M.
Foto: PR
Objavljeno: 01.12.2016. u 14:24

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p