KULTURA

Rušenje društvenih normi uz dokumentarce

Donosimo program Stanja stvari i Kontroverznog Dox-a na Zagreb Dox-u

Od 27. veljače do 7. ožujka hrvatski zaljubljenici u dokumentarne filmove imati će priliku pogledati impresivan broj dokumentaraca u programu Zagreb Dox-a. Movieplex u Centru Kaptol tako će biti i domaćin programu Stanje stvari koji se bavi svijetom u kojem živimo. U.N. Me je dokumentarac koji se bavi propitkivanjem potrebe da Ujedinjeni narodi uopće postoje, te korupcijom i nesposobnosti političara koji u njemu djeluju. Gradski dečko - život investicijskog bankara Gerainta Andersona njemački je uradak Stephana Lambya o spomenutom bankaru koji je probio kod šutnje u svijetu financija, te svoja bankarska iskustva iz londonskog Cityja, najvećeg poslovnog središta na svijetu, podijelio u filmu nominiranom za nagradu EMMY. Google Baby  dokumentarac je autorice Zippi Brand Frank koji prati primjer moderne trgovine djecom: jajne stanice naruče se preko interneta od američke tvrtke, nakon oplodnje embriji se šalju u Indiju gdje indijske žene preuzimaju ulogu zamjenskih majki. Kupci stižu tek pred kraj trudnoće, kako bi preuzeli svoju dojenčad. Njemački film Zašto kupujemo - tajne zavođenja potrošača daje nesvakidašnji uvid u svijet korporacija u kojem se ulažu milijuni kako bi određeni proizvodi bili privlačni našim osjetilima.

Najnoviji, višestruko nagrađivan, film redatelja Joea Berlingera Sirova nafta prati zloglasni slučaj 'amazonskog Černobila', 13-godišnju bitku između lokalnih zajednica gotovo uništenih bušenjem nafte i Chevrona, jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte. Nizozemski Drugi savršeni svijet autorica Femke Wolting i Jorien van Nes propituje digitalne utopije i internetske svjetove, a iz Danske stiže Nabrijani gradovi - Šangaj redateljice Nanna Frank Møller koji se bavi galopirajućom ekspanzijom Šangaja. U kanadskom dokumentarcu Slučaj Coca-cola njemački redatelji German Gutiérrez i Carmen Garcia optužuju spomenuti imperij za ubojstvo sindikalnih vođa koji su nastojali poboljšati radne uvjete u Kolumbiji, Gvatemali i Turskoj, dok Želim biti šef Nizozemke Marije Meerman prati petoro hiperinteligentnih kineskih učenika na putu kroz završnu školsku godinu.

                           

Kontroverzni dox stavlja fokus na društvene probleme i situacije koje u javnosti izazivaju dosta polemike. Film Basidži bavi se basdižima, najekstremnijim pristašama Islamske Republike Iran, s ciljem da shvati njihove svjetonazore. Anatomija mržnje: dijalog za nadu gradi mozaik otkrića pokazujući biološke i emotivne mehanizme koji nas čine podložnima činovima i ideologiji mržnje, ali ujedno i sposobnima da ih prevladamo. Izraelac Yoav Shamir u višestruko nagrađenoj Kleveti (Dokufest, Tribeca FF, Varšava) propituje antisemitizam kao pitanje identiteta, dok se Australac Ian Walker u filmu Ja, psihopat uhvatio u koštac s pravim psihopatom, prateći ga na njegovoj potrazi za dijagnozom. S lakšim temama bavi se film Krvavi ponedjeljci i pite od jagoda nizozemske autorice Coco Schrijber - preispituje ulogu dosade u životima nekolicine potpuno različitih ljudi. Njihove sudbine povezuje glumac John Malkovich koji posuđuje svoj glas kako bi interpretirao unutarnju ljudsku dosadu. Film je nagrađen na Dokufestu i na festivalu u Nizozemskoj.

                          


Svjetske premijere na ZagrebDoxu doživjeti će dva naslova: Bastardi utopije u američko-hrvatskoj produkciji te srpski dokumentarac Željka Mitrovića Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest'  Bastardi utopije prate terenski rad antropologa Maplea Rozse sa zagrebačkim punkerima-anarhistima, koji pripadaju Crnom bloku, frakciji anarhističke zajednice odgovorne za najagresivnije epizode antiglobalizacijskih prosvjeda. Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest prikazuje priču o putovanju kroz nekad poznati Autoput bratstva i jedinstva - od Slovenije do Makedonije, preko Hrvatske, Bosne i Srbije. Gotovo 20 godina nakon raspada Jugoslavije, dva književnika, Hrvat i Srbin, Miljenko Jergović i Marko Vidojković putuju Yugom - simbolom zajedničke prošlosti - od jednog do drugog kraja ceste tražeći svoju zajedničku prošlost, pitajući se kamo ih vodi sadašnjost, pritom se dobro zabavljajući.

 

Program Stanje stvari prikazivat će se u terminu 20 sati, dok je Kontroverzni dox već tradicionalno rezerviran za kasni termin, od 22 sata.

 

B.K.

Objavljeno: 12.02.2010. u 12:21
Tagovi: film, ZagrebDox

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p