LIFESTYLE

"Seksu je pristupala kao muškarac!"

Novi detalji iz biografije Joan Crawford

Joan Crawford je baš poput Marilyn Monroe bila jedna od glumica zlatnog doba Hollywooda čiji privatni i poslovni život do danas golica maštu ljubitelja filma i showbizz scene. Njena posljednja biografija autora Donalda Spotoa pod nazivom Possessed: The Life of Joan Crawford (Opsjednuta: život Joan Crawford) predstavlja glumicu kao nezasitnu nimfomanku i ženu koja nije prezala od seksa kao metode za ostvarenje ciljeva.


Mnogo urbanih legendi spomenutih u biografiji se već desetljećima veže za Joan, a jedna od njih je i da je redatelja Vincenta Shermana zavela skinuvši se gola dok su gledali njene filmove. „Nikad prije nisam vidio toliku hrabrost kod jedne žene. Bio sam suočen sa ženom koja je znala što želi i seksu je pristupala kao muškarac!", a njegova žena je, kada je saznala za aferu, navodno izjavila kako ne bi ni očekivala da itijedan muškarac može odbiti Joan.

Njene afere vežu je uz imena poput Clarka Gablea i Spencera Tracya, ali Sherman tvrdi kako njene veze nikad nisu bile isključivo intimne prirode: „Kroz vezu je pokušavala kontrolirati mene i film!", a navodno on nije bio jedini koji je morao popustiti svojoj ljubavnici. Navodno je većinu redatelja zavodila kako bi u filmu bilo što više krupnih planova njenog lica i kako je muški kolege ne bi zasjenili ni u jednom pogledu.

Spoto uzrok za njeno ponašanje nalazi u tragičnom djetinjstvu: otac je napustio obitelj odmah nakon njenog rođenja, majka ju je zanemarivala, a očusi su je često tukli. Bila je sama i izolirana i taj osjećaj navodno nikad nije zaboravila.

„Nikada nisam imala mnogo prijatelja. Bila sam drugačija jer moja majka nije bila dobra švelja pa su mi haljine bile ili preduge ili prekratke. Željela sam biti poznata, samo kako bi se mogla osvetiti djeci koja su mi se rugala!" izjavila je jednom prilikom.

Nakon što se zaposlila kao striptizeta sa 17 godina, posrećilo joj se i počela je nastupati na Broadwayu. Nakon samo četiri godine iskustva u Hollywoodu bila je zvijezda A kategorije, ali Lucille LeSueur, kako se Joan zove u rodnom listu, nije bila prihvaćena s velikim oduševljenjem među suprugama dioničara, redatelja i ostalih zaposlenika MGM studija."Jednostavno nisam bila dovoljno dobra za njih. Ne za pleme Fairbanksovih (jedni od vlasnika studija i obitelj njenog prvog muža, op.a.). Ne za Louis B. Mayera i za takozvano filmsko društvo!" požalila se Joan.

Njena želja za prihvaćanjem bila je tolika da je učila francuski, pohađala satove opernog pjevanja, pa čak i promijenila boju kose, a kaže kako su joj mnoge veze propale jer se trudila postići savršenstvo. Možda je zato propao i njen prvi brak koji je već bio na klimavim nogama zbog afere s Clarkom Gableom s kojim je ostala u kontaktu sve od njegove smrti.

Nakon rastave uslijedili su novi brakovi i nove afere, ali ništa nije bilo dugog vijeka. Svoju reputaciju i privatni život pokušala je spasiti posvajanjem četvero djece, ali je i na tom polju očito zakazala jer je njena kći Christina u knjizi Mommy Dearest naziva alkoholičarskom tirankom i čudovišnom zlostavljačicom.

„Mi glumice smo željele biti majke, ali to je bila loša ideja. Većina nas je željela zadržati karijeru, ali ta karijera je obično prezahtjevna.„ pokušala se opravdati.Ššto je bila starija, bila je ekscentričnija- jedno vrijeme je živjela u svojoj garderobi na setu, bez da je izlazila, a veoma brzo ju je obuzeo panični strah karakterističan za Hollywood- strah od starenja.

Svoje mlađe kolegice na setu je terorizirala uvredama, psovkama i fizičkim apadima, te trganjem garderobe, a redatelje redovito verbalnonapadala jer nema dovoljno krupnih kadrova s njom. Muškarcima je i dalje bila privlačna, ali brak s Alfredom Steeleom (tadašnji vlasnik Pepsi korporacije) je nakon njegove smrti ostavio Joan u velikim dugovima iz kojih se jedva izvukla.

„Jednom prilikom sam čula dvije susjede kako pričaju o meni. Jedna se pitala „Zar je ta žena uistinu bila Joan Crawford?". U tom trenu, osjećala sam se staro." izjavila je. Nakon tog „incidenta" Crawford se povukla u intimu vlastitog doma i rijetko izlazila, a sebe je nazivala „bivšom filmskom zvijezdom."

Zanimljivo kako je nedugo prije njene smrti 1977. Skupina građevinskih radnika zviždala za njom i vikala „Hej, Joanie!" navodno se okrenula i u čudu ih pitala otkud znaju za nju, a jedan je odgovorio „Pa ti si jedna jedina. Više nema takvih kao što si ti!"

Očito Joan nije znala zadržati muškarca, biti majka ili dobra s kolegicama, ali je itekako znala privući pažnju. Sve do svoje posljednje šetnje.

preuzeto s Daily Mail

foto: Daily Mail

Objavljeno: 11.02.2011. u 18:54

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p