LIFESTYLE

ŠESTI ZAGREBDOX U - MOVIEPLEXU!

Jeste li spremni za dokumentarce?

 

„Osam dana, pet dvorana, 25 projekcija dnevno i 140 dokumentaraca" najbolji je opis onoga što nas očekuje na ovogodišnjem ZagrebDoxu koji se održava od 28. veljače do 7. ožujka u Movieplexu (Centar Kaptol). Uz dobro poznate programe Glazbeni Globus, Happy Dox, Kontroverzni Dox i novi službeni program Stanje stvari očekuje nas i niz popratnih programa koji uključuju retrospektivu Ante Babaje, Hrvatski AutoDox, Suvremeni njemački Dox, Y(o)u nostalgiju, Factumentarce i dokumentarce studenata MA ADU. Impresivan popis, zar ne?

U službenoj i regionalnoj konkurenciji prikazat će se 65 naslova koji konkuriraju za Veliki pečat. Novi program Stanje stvari bavi se društvenim problemima i svijetom u kojem živimo. Retrospektive su se ove godine smjestile u programima njemačkog i hrvatskog dokumentarca, a autorska večer zasluženo pripada nedavno preminulom Babaji. Novost je i program 'Y(o)u nostalgija' koji sadrži dvanaest epizoda serije 'Robna kuća' u režiji Igora Stoimenova; kao i svake godine na festivalu će biti prikazano i nekoliko Factumentaraca te dva uratka studenata MA ADU.

                  

Osim Velikog pečata, dodijeliti će se i Mali pečat autoru ili autorici do 30 godina starosti te Movies That Matter filmu koji najbolje tematizira ljudska prava. Nagradu za najbolji film po ocjeni publike već četvrtu godine zaredom dodijelit će generalni sponzor T-com. Dox Događanja obuhvaćaju premijerne naslove autora iz Hrvatske i regije. Razlog pokretanju ovog programa pojasnio je Nenad Puhovski
„Najveće priznanje dobili smo tijekom priprema ovogodišnjeg festivala kada su nas kontaktirali brojni hrvatski, kao i autori iz regije koji žele da se svjetska premijera njihovog najnovijeg dokumentarca dogodi baš na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Prihvaćajući tu čast, ali i obavezu, ustanovili smo „Dox Događanja" tokom kojih ćemo, u svečanom ozračju, prikazati najnovije hrvatske i regionalne dokumentarce, predstaviti njihove autore i omogućiti im (zahvaljujući i novom prostoru) razgovor sa publikom. I na taj način, ZagrebDox vraća dio duga autorima i gledateljima bez kojih našeg festivala ne bi ni bilo."

Tako će posjetitelji ovogodišnjeg Zagreb Doxa prvi moći vidjeti dokumentarac o Bajagi te onaj o Severini, ali i film Kainov znak koji je posvećen Ani Magaš.

Borina Kopčić


Objavljeno: 02.02.2010. u 19:16

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p