KULTURA

SHAME: U zagrebačkom muzeju traje potresna izložba o nasilju koju bi baš svatko trebao posjetiti!

Žrtve zlostavljanja u djetinjstvu dijele svoje priče
U srcu Zagreba, Tehnički muzej Nikola Tesla ugostio je izložbu koja je duboko potresla posjetitelje svojom hrabrom i istinitom tematikom. Autor ovih emotivno nabijenih fotografija je talentirani talijanski fotograf i novinar, Simone Padovani, a sam naziv izložbe, "SHAME," nije samo naslov, već predstavlja osjećaj i riječ koju su mnoge žrtve zlostavljanja često ponavljale prepričavajući svoja traumatična iskustva.

Zlostavljanje je tema koja se ne smije zanemariti, a izložba "SHAME - European stories" donosi duboku poruku podrške žrtvama i svjedoči o potresnim pričama iz različitih kutova Europe. Organizacija Justice Initiative donijela je ovu izložbu u Zagreb s ciljem osvješćivanja javnosti o prešućenom problemu zlostavljanja u društvu. Izložba se sastoji od niza fotografija osoba koje su se odlučile podijeliti svoje priče o zlostavljanju u djetinjstvu ili mladosti, a posjetitelji će imati priliku doživjeti ovu emotivnu izložbu sve do 24. rujna 2023. godine.

Simone Padovani, autor ovih duboko dirljivih fotografija, istražuje temu s osjećajem suosjećanja i empatije, a njegove fotografije pričaju priče koje se ne smiju zaboraviti i koje moraju otvoriti dijalog o ovim osjetljivim temama. Jer, ovdje nije riječ samo o prošlim traumama, već i o dugotrajnom utjecaju koji zlostavljanje ima na čitave živote žrtava. Glavni cilj organizacije Justice Initiative je prekinuti šutnju o ovom problemu u društvu i politici, te osigurati da žrtve zlostavljanja barem na trenutak osjete pravdu tijekom svog života. Njihov projekt već je donio mnoge priče iz Švicarske u javnost i osigurao reparacije za više od 10.000 žrtava. Izložba "SHAME" predstavlja još jedan korak prema osvješćivanju društva o ovom važnom pitanju i potiče nas da zajedno radimo na stvaranju sigurnijeg i pravednijeg svijeta za sve.

Objavljeno: 20.09.2023. u 08:15

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p