LIFESTYLE

"Sloboda je u glavi, a ne u odabiru firme"

INTERVJU: NINA VIOLIĆ

Iako je godinama bila slobodnjak i dizala prašinu kako svojim javnim istupima, tako i otkačenim i neobičnim modnim kombinacijama (sjetite se samo borosana koje je prva isfurala, a danas ih je Borovo redizajnirao i svi luduju za njima), glumica Nina Violić već je neko vrijeme vezana za kazalište ZKM. Osim u predstavama koje radi za Zagrebačko Kazalište Mladih, nedavno smo je imali prilike vidjeti i u filmu Jasmile Žbanić Na putu u kojem je glumila sa Zrinkom Cvitešić. Nina nam je ispričala što ima novo u njezinoj glumačkoj karijeri, kako danas gleda na svoje modne kombinacije i brojne druge zanimljivosti...

Nedavno si se dana vratila iz Kostarike. S kojom predstavom ste gostovali tamo i kakve su reakcije na nju? 

U Kostariki smo bili na festivalu s Zagrebačkim pentagramom, igrali smo tri dana u Theatro Nacional, bilo je uzbudljivo i nama i publici. Predstave su bile jedna za drugom svaka u osam tako da nisam ništa uspjela ulovit, ali zato je zemlja veličine Hrvatske osamdeset posto teritorija nacionalni park. Vulkani, Karibi, Pacifik, prašume i to.

violic_n_130409_480_1.jpg

Nakon puno godina odlučila si se vezati uz jednu kazališnu kuću, ZKM. Kako to?

 

To je jedna od rijetkih mojih praktičnih i pametnih odluka. Danas nažalost nemaš kao glumac u Hrvatskoj nikakve šanse da konstantno igraš i  još k tome dobre uloge kao slobodnjak...   

Da li ti fali sloboda koju si imala ranije?

Sloboda je u glavi, a ne u odabiru firme.

Koga posebno cijeniš u kazališnom svijetu?

Među glumcima cijenim svih koji su opstali, a nisu odustali od sebe i nisu izgubili ljubav prema poslu, a tih je malo. Obožavam Magellija, Buljana, Senku. Ovo ljeto radim opet s Lorencijem što sam dugo priželjkivala. Ne volim režisere koji ne riskiraju i koji se ne nerviraju.

Što ima novo u ZKM-u? Koja je iduća predstava u kojoj ćeš glumiti?

Oliver Frljić radi Buđenje proljeća to će biti posljednja premijera ove sezone, a onda imamo još jedan od najznačajnijih svjetskih festivala nove drame Vic Baden gdje idemo s Pentagramom. Još neke domaće festivale i što se tiče ZKM to je to za ovu sezonu.

Preferiraš li kazališne ili filmske uloge? Koja je bila tvoja dosad najzahtjevnija uloga u kojoj si glumila?

Ponovno mi se događa film posljednjih godinu dana i to me najviše uzbuđuje, ali opet mislim da kod mene ne ide jedno bez drugog. Postane mi dosadno. Najzahtjevnija mi je uloga uvijek ona koju baš sad radim i nikad mi nije bilo teže nego sad, to je moj osnovni moto.

nina_violic2.jpg

Zanimljivo je još da si u prošlosti često bila jako prisutna u medijima, često se oko tebe dizala prašina, no u posljednje vrijeme izbivaš. Postoji li neki poseban razlog tome?

 

Posljednjih nekoliko godina sam se sama sebi počela gadit u medijima, bilo bi mi fizički loše razgovarat s novinarima i pokušavat bit duhovita na uvijek ista pitanja pa sam sve više odustajala i izmišljala razloge da se ne moram pojavljivat, ali danas me nekako opet boli briga.

Također kruže priče da si smirila svoje otkačene modne kombinacije na koje su svi navikli i po kojima si bila poznata. Znači li to da si se uozbiljila i odrasla?

Evo to je upravo jedno od tih pitanja.

Tvoj stil mogli bismo okarakterizirati riječju eklektičan. Uvijek si odudarala na hrvatskoj sceni, odakle ideje i inspiracija?

Nisam se nešto previše oko stila trudila samo sam kombinirala ono što je meni zabavno i u čemu se osjećam smiješno. Ne volim ozbiljne razgovore na temu mode.

Kako danas gledaš na svoje modne faze i česta eksperimentiranja?

To je stalno prisutno samo se pretvara u neke druge oblike. Danas više eksperimentiram na mentalnom planu.

Možeš li možda izdvojiti neku kombinaciju koja je tebi bila posebno draga, a kojom si privukla puno pažnje?

Cipele za ježeve na petu i češke čarape.

Kako bi danas opisala svoj stil?

Ne bih ga opisivala najradije.

7994588.jpg

Pratiš li hrvatski dizajn? Tko su ti najdraži hrvatski dizajneri i čije kreacije nosiš?

 

Zigmana, Julara, Seke...

Patiš li na brendiranu odjeću ili ti to nije bitno? Imaš li je puno u svom ormaru?

Imam boga mi i to uglavnom iz second handova, ali vjeruj mi nebi se reklo.

Da možeš izabrati jednog dizajnera čije bi zaštitno lice bila, tko bi to bio i zašto?

Sonia Rykiel zato jer ne j*** trendove, sve što radi ima pomak, a ujedno je jako ženstveno.

Kupuješ li rabljenu odjeću i posjećuješ li buvljake? Možeš li nam možda izdvojiti neki posebno dragi komad kupljen na buvljaku ili second hand dućanu?

Veći dio mog ormara je na tu temu, a najgluplje je možda japanska haljina sobarice.

Kakva je tvoja kćer kad je moda u pitanju? Misliš li da će biti otkačena i ekscentrična poput tebe?

Zašto bi bila, ona ne pati zasad od nikakvih psihičkih poremećaja.

Ana Bacinger

 

Objavljeno: 20.04.2010. u 08:27

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p