KULTURA

Službeno otvoren ZagrebDox

Sljedećih tjedan dana rezervirajte za dokumentarce

 

Sa četiri paralelne projekcije slovačkog filma 'Osadne' u punim kino dvoranama Movieplexa sinoć je u Centru Kaptol otvoren šesti ZagrebDox, najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji.

Prije same projekcije Nenad Puhovski, direktor festivala, pozdravio je sve okupljene, te naglasio kako je Dox u posljednjih 5 godina dogurao do čak 23.000 gledatelja, koliko ih je ovaj festival posjetilo lani. Okupljenima su se obratile i izvršna direktorica festivala Sanja Borčić te Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačenika grada Zagreba.

Prije projekcije filma 'Osadne' sve okupljene pozdravio je autor, slovački redatelj i 'hrvatski zet', Marko Škop. 'Zahvalio bi se organizatorima što su odabrali upravo moj film da otvori 6. ZagrebDox. U Zagrebu se osjećam kao doma!', na sjajnom hrvatskom jeziku poručio je svima Škop.     

Nakon otvaranja ZagrebDox danas kreće punom parom: prve projekcije počinju u 12 sati a posljednje u kasnom terminu u 22 sata.

Već spomenuta Dox događanja počinju danas od 18 sati: u dvorani broj 5 premijerno će bit prikazan film 'Mimara Revisited' Danka Volarića. Autor u filmu prikazuje zagrebački muzej, nekad poznat kao zagrebački Louvre, kako danas zjapi prazan, dok su popratne komercijalne aktivnosti sjajno posjećene. Klasična arhitektura nekad autrougarske gimnazije danas je idealna scenografija za mnogobrojne kič manifestacije.

Posljednje Dox događanje u ponedjeljak je film 'Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest' srpskog redatelja Željka Mirkovića koji će premijerno biti prikazan u 22 sata u dvorani broj 4. Uz pomoć dva književnika, Miljenka Jergovića i Marka Vidojkovića, autor Mirković vodi gledatelje na proputovanje kroz nekad poznati Autoput bratstva i jedinstva i to u - Yugu.

A.P.

 

 

Objavljeno: 01.03.2010. u 14:34
Tagovi: ZagrebDox

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p