KULTURA

Šokantna Netflixova priča o 'beauty' carstvu: Ljubav, spletke i milijarde vlasnice L’Oréala

Naslov koji će vas prikovati uz male ekrane
Netflix je upravo lansirao svoju najnoviju dokumentarnu seriju, "The Billionaire, The Butler, And The Boyfriend," koja otkriva jedan od najintrigantnijih političkih skandala u nedavnoj francuskoj povijesti. Naime, kroz tri uzbudljive epizode, serija baca svjetlo na život Liliane Bettencourt, nasljednice L'Oréala, najvećeg svjetskog kozmetičkog brenda, i njezino neočekivano prijateljstvo s Francois-Marie Banierom, čovjekom zbog čijih je pothvata otkrivena tamna strana imućne obitelji, ali i francuske politike.

Zašto je Liliane privukla pažnju medija? Liliane Bettencourt, jedino dijete osnivača L'Oréala, Eugenea Schuellera, naslijedila je ne samo ogromno bogatstvo već i ogroman teret usamljenosti. Unatoč braku i životu u raskošnoj vili, Liliane se osjećala stravično usamljenom, što je otvorilo vrata za neočekivano prijateljstvo s Francois-Marie Banierom. Banier, fotograf i umjetnik, postao je njezin bliski prijatelj i mnoge je iznenadio svojom nekonvencionalnom vezom s najbogatijom ženom na svijetu koja je mnogima bila prilično nejasna. Postalo je jasno kako Liliane obasipa Baniera skupocjenim poklonima, a nakon smrti njezina supruga Andreja Bettencourta, Banier je zatražio da ga Liliane usvoji kao sina.

Nakon tog poteza, Lilianina kćer Francoise Bettencourt Meyers, koja je već dugo smatrala da Banier besramno iskorištava njenu majku, odlučila je podići optužbu protiv Baniera, ni ne sluteći da će pokrenuti skandal koji zatresti čitavu zemlju.

Otkrivanje skandala

Čak je i kućni butler bio potpuno uvjeren u to da je Banier zainteresiran isključivo za bogatstvo koje je naslijedila Liliane, a kako bi i pomogao Francoise otkloniti svaku sumnju, odlučio je snimati svaki razgovor prilikom svakodnevnih susreta s Liliane koji je potom slao direktno Francoise. Snimke razgovore otkrile su duboke tajne financijske mašinerije koja je upravljala ovom obitelji, a skriveni švicarski računi, neprijavljeni porezi, privatni otok na Sejšelima, pa i ilegalno financiranje političkih kampanja bili su samo vrh sante leda. S obzirom na to da je skandal proširio svoje pipke i na francusku politiku, ove snimke potaknule su veliku istragu francuskih vlasti koje su rezultirale i otkazima, što je dakako izazvalo veliku pomutnju u francuskoj javnosti.

Liliane je umrla 2007., a svo bogatstvo pripalo je njenoj kćeri Francoise Bettencourt Meyers koja i danas obavlja funkciju potpredsjednice L'Oréala. Iako je i Banier proglašen krivim, ovaj francuski umjetnik postao je potpuno sekundarna tema ovog skandala koji je dao jedan filmski, a posve istiniti uvid u živote najbogatijih i najimućnijih, u isto vrijeme otkrivajući tamne strane politike, manipulacije i sukoba unutar obitelji Bettencourt. Više informacija o ovoj intrigantnoj priči otkrijte u traileru:
Foto: YouTube, imDB
Objavljeno: 21.11.2023. u 11:41

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p