KULTURA

'Staza soli' - Istinita priča koja je nadahnula milijune čitatelja i koja baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Štivo koje se mora naći na vašoj listi
Istinita priča o suočavanju s tugom i iscjeljujućoj moći prirodnog svijeta. Inspirativan zapis o ljudskoj izdržljivosti, sposobnosti prevladavanja prepreka i ovladavanja životnim okolnostima.

Samo nekoliko dana nakon što je Raynor saznala da je Moth, njezin suprug s kojim je provela 32 godine, neizlječivo bolestan, par je izgubio svoj dom i sve izvore prihoda. Ostavši bez ičega i s vrlo malo vremena koje im je preostalo, donose neočekivanu i vrlo hrabru odluku da propješače 1014 kilometara dugu Stazu duž jugozapadne obale Engleske, od Somerseta do Dorseta preko Devona i Cornwalla jer „depresija ne voli pokretne mete.”

Gotovo potpuno bez novca za hranu i sklonište, prisiljeni su na svojim leđima nositi samo najnužnije za preživljavanje u drevnome, surovu krajoliku litica, mora i neba. Ipak, svakim korakom, svakim susretom i svakim izazovom na putu, njihovo hodanje postaje izvanredno putovanje. 

 

    „Samo je jedno bilo stvarno, stvarnije sada od prošlosti
      koju smo izgubili i budućnosti koju nismo imali: nastavim 
      li koračati korak po korak, staza će me povesti naprijed,
      prema komadiću tla, često ne širem od tridesetak
      centimetara, koji mi je postao dom.”   
(Staza soli, str. 186 )

Govoreći o tome kako je knjiga nastala u intervjuu Petri Miočić Mandić za Moderna vremena, Raynor Winn ističe:

Jednostavno, htjela sam sve zapisati za svojeg supruga Motha. On je u to vrijeme već počeo gubiti pamćenje i osjetila sam da jako važno da ovo ne zaboravi. Bilo je to snažno iskustvo, nisam htjela da izgubi sjećanje na njega. Ovu sam knjigu napisala jednostavno, za njega, da čitajući osjeti kao da je ponovno sa mnom. Ne znam je li to organsko pisanje, ali bilo je sve što sam htjela. Napisano sam potom isprintala na našem kućnom printeru, povezala špagom i poklonila mu za rođendan. I bila sam uvjerena da sam time postigla cilj, da je Staza soli ono što bi trebala biti.”

Staza soli priča je o domu i što znači izgubiti ga, ponovno izgraditi i otkriti na najneočekivanijim mjestima. 

Većinu vremena autorica i njezin suprug pitaju se hoće li moći preživjeti bez svoje kuće na farmi i u svakoj točki puta shvaćaju da je i mjesto na kojem se danas i noćas nalaze i dalje njihov dom. Štoviše, hodanje je "osovina" slobode koja ih povezuje sa svakim okolišem u kojem obitavaju. Žal za izgubljenom kućom stalno se pretvara u neočekivani osjećaj spokoja jer nema obustave izbijanja novih prirodnih fenomena i upoznavanja novih prostornih konstelacija, kao glavnog obilježja naše nezaustavljivo aktivne (i zrcalno pokretne) prirode. Priroda također ne dopušta ni da se putnici sažalijevaju, kao ni da izgube iz unutarnjeg vida golemu kreativnost mora, zraka, zemljinih mijena.”, piše Nataša Govedić za Najbolje knjige u osvrtu na Stazu soli. 

Naklada Ljevak Stazu soli donosi vam u prijevodu Vedrana Pavlića. 

Raynor Winn debitirala je Stazom soli na šestome mjestu najprodavanijih knjiga Sunday Timesa i knjiga je odmah postala bestselerom. Staza soli prodana je u više od milijun primjeraka i bila nevjerojatnih 80 tjedana na popisu bestselera Sunday Timesa!

 

Njezin nastavak iz 2020. Divlja tišina također je bio bestseler Sunday Timesa.  U njemu je opisano kako je njihovo iskustvo – i Raynorina knjiga o tome – promijenilo njihove živote. Ti memoari prožeti su meditacijama o prolaznosti, povjerenju, značenju doma, održivoj poljoprivredi i važnosti dubokog angažmana u prirodi.

Treći nastavak Tragovi na tlu iz 2022. zadivljujuća je priča o prirodi i linijama koje dijele i oblikuju zemlju i ljude.

Upravo je tijeku je snimanje filma Staza soli s Gillian Anderson (Dosjei X, Kruna i Spolni odgoj) i Jasonom Isaacsom (serijal Harry Potter, Staljinova smrt) u glavnim ulogama. Režiju potpisuje Marianne Elliott, kazališna redateljica, dobitnica nagrada Tony i Olivier; a cijeli projekt nastaje u produkciji BBC Filma.

Foto: PR
Objavljeno: 12.12.2023. u 12:39

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p