KULTURA

“Što brže dođeš do vrha, brže ċeš pasti.”

Intervju: Stereo Mc’s

Jučerašnja pressica na Libertas Film Festivalu nije dobro počela. Osim grmljavine koja se opasno približavala, Rob Birch, frontman Stereo Mc's-a je stalno ispitivao o rezultatu utakmice Brazil-Nizozemska i postojala je realna opasnost da odmah nakon konferencije ode u sobu gledati tekmu. Mi smo ga ipak uspjeli uloviti i postaviti mu nekoliko pitanja.

U zadnje vrijeme si često u Hrvatskoj. Kako to da u zadnjih par godina ne može proċi ljeto bez vas?

Pa da. Dođemo kad god nas pozovu. Tu nam je jako lijepo i uživamo.

Znači li to da se rodila ljubav između vas i hrvatske publike?

Publika je fantastična, ali to uglavnom nema veze s državom ili klubom u kojem sviraš. To je jedan nezavisan faktor na kojeg ne možeš utjecati, samo se možeš potruditi da svi budu zadovoljni.

Koja je najvažnija lekcija koju si naučio u 25 godina bavljenja glazbom? Što si naučio o slavi, glazbi i glazbenoj industriji?

Ne mislim da sam slavan, pa tako o slavi nemam puno toga za reċi. Kada je riječ o glazbi važno je da se sve radi iz ljubavi, jer ljudi osjete kada nešto radiš iz ljubavi i kada nešto radiš samo da zadovoljiš formu. Ako ne uživaš u onome što radiš onda cijela stvar nema mnogo smisla i bolje je odustati.

Što onda misliš o talent showowima, probijanju preko Youtube-a I MySpace-a? Svatko ima svojih pet minuta slave i onda tone u zaborav. Bilo je puno drugačije kada ste vi počinjali.

Da, svatko može postati slavan za tri minute, ali onda i ta slava traje isto toliko. Trajanje popularnosti proporcionalno je trajanju uspona na vrh. Brzo dođete i padate još brže. Meni to ne odgovara, ja sam se trudio i polako došao do statusa kojeg sad imam. Ne bi se mogao dovesti u situaciju u kojoj mi netko govori sto da pjevam tj. izvodim, što da obučem i kako da se ponašam.

                                

Kako gledaš na činjenicu da show postaje važniji od same glazbe?

Da, to se događa, ali ne mora značiti da je to nužno loša glazba.

Možeš li navesti te nužne iznimke?                                                             

Pa cijela pop glazba je napravljena na razini showa, što se meni osobno ne sviđa, barem ne ta vrsta glazbe. S druge strane tu je recimo Muse koji uvijek napravi spektakl, a u suštini su samo tri tipa na pozornici sa odličnim pjesmama.

Prošla je godina i pol od posljednjeg albuma. Na čemu sada radite?

Na novom albumu, iako nismo sigurni kada ċe izaċi. U svakom slučaju planiramo nešto drugačije. Sjetio sam se da sam nekad davno svirao gitaru. Možda to iskoristimo ovog puta.

Borina Kopčić

Foto: Libertas Film Festival

Objavljeno: 09.07.2010. u 10:37

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p