KULTURA

Što ćemo gledati na ZagrebDoxu?

Priče o prijateljstvu Vlade Divca i Dražena Petrovića, Nataschi Kampusch i još mnogo toga!

Ljubitelji dokumentaraca će moći od 27. veljače do 6. ožujka pogledati preko 140 dokumentarnih filmova u programu ZagrebDoxa. Kontroverzni Dox uključuje osam filmova koji se na različite načine bave spornim osobama, društvenim devijacijama ili problematičnim političkim pitanjima. Prošle godine pokrenuti program Stanje stvari pak donosi devet filmova koji dokumentiraju aktualne, često nepoznate društvene probleme, pružajući tako gledateljima jedinstveni uvid u stanje suvremenog društva.

Jedan od najočekivanijih je svakako film „Nekoć braća" koji se bavi odnosom poznatih košarkaša Vlade Divca i Dražena Petrovića čije prijateljstvo je narušio rat.

Film „Drugarica Jovanka" u produkciji Radiotelevizije Srbije i režiji Slađane Zarić i Filipa Čolovića temelji se na svjedočanstvima suvremenika iz Užičke 15, gdje je Jovanka Broz provela 35 godina u zajedničkom životu s Josipom Brozom Titom.

Novinar i redatelj Boro Kontić u bosanskohercegovačkom filmu 'Godine koje su pojeli lavovi' istražio je pitanje odgovornosti svih novinara koji su u doba Domovinskog rata bili uključeni u ratnohuškačku propagandu, dok 'Paviljon 22' Nenada Puhovskog bilježi mračnu epizodu iz novije hrvatske povijesti koja se odvijala unutar kompleksa Zagrebačkog velesajma u jesen 1991. Prvotno zamišljen kao centar za mobilizaciju policijskih pričuvnih snaga, spomenuti je paviljon ubrzo postao tranzitni logor svih 'sumnjivaca', uglavnom srpske nacionalnosti, odakle ih je tzv. Merčepova jedinica odvodila na likvidaciju u Pakračku Poljanu.

Kanadski film 'Ne sviđa ti se istina - četiri dana u zatvoru Guantanamo' u režiji dvojca Luca Cotéa i Patricia  Henriqueza oslanja se na snimke nadzornih kamera iz spomenutog zatvora u zaljevu Guantanamo.

Redateljski dvojac Andreas Horvath i Monika Muskala filmom 'Arapska privlačnost' dokumentirali su pak nesvakidašnju priču nekoć gorljive austrijske feministice Barbare Wally, koja se zaljubila u Jemenca, preobratila na islam i postala njegova druga žena.

 

Švicarska autorica Sarah Horst u filmu 'Obiteljska stvar' oslikala je tragikomičan portret obitelji koja pokušava izgraditi identitet izvan granica uobičajenih konvencija, dok se Latvijac Andris Gauja u svojem trećem dokumentarcu, 'Obiteljski instinkt', bavi incestom u zabitom latvijskom selu.

Drugi dio australskog dokumentarnog serijala 'Anatomija' film je 'Lice' u režiji Australke Adele Wilkes koji donosi kolaž autoportretnih videosnimki lica u najintimnijem trenutku - tijekom orgazma.

Program Stanje stvari donosi film o jednoj od najvećih prošlogodišnjih političko-sigurnosnih afera - riječ je o 'WikiLeaksu', dosad jedinom snimljenom filmu o istoimenoj medijskoj mreži i njezinom glavnom uredniku Julianu Assangeu. Švedska televizija na čelu s izvjestiteljima Jesperom Huorom i Bosseom Lindquistom posjetila je ključne zemlje odakle WikiLeaks djeluje te razgovarala s najvažnijim članovima organizacije.

Slušaj jedne od najpoznatijih svjetskih žrtava otmice prikazan je u filmu 'Natascha Kampusch - 3.096 dana zatvora'. Taj film u režiji Aline Teodorescu opisuje osam i pol godina zarobljeništva Natasche Kampusch, uglavnom iz njezine perspektive.

Češki autor Ivan Vojnár u filmu 'Kinoterapija' svoje protagoniste podvrgava istoimenoj terapiji u kojoj se oni izlažu kameri kao posredniku između njih i vanjskog svijeta, dok vješti redatelj Aleksander Geljentev u filmu 'Lopovi po zakonu' kroz priče trojice mafijaških biznismena uvodi gledatelje direktno u svijet ruske mafije.

Talijanski autori Enrico Parenti i Thomas Fazi u filmu 'Stajaća vojska' pokušali su saznati razloge postojanja više od 700 američkih vojnih baza u 40 zemalja diljem svijeta.

Višestruko nagrađivani i za Oscar nominirani kratkometražni dokumentarac 'Sunce izlazi' njujorške redateljice Jennifer Redfeam vodi gledatelje na prvu liniju klimatskih promjena na Papui Novoj Gvineji te prati seobu prvih svjetskih ekoloških izbjeglica, stanovnika otočja Carteret čiji opstanak ugrožava povišena razina mora. Istom se tematikom bavi i redateljski dvojac Marcos Negrão i André Rangel u brazilskom filmu 'Slomljeni mjesec' - ovaj put u fokusu je pleme koje se suočava s posljedicama klimatskih promjena u planinama zapadne Himalaje.

U filmu 'Cijev' redatelj Risteard Ó Domhnaill pak bilježi borbu jedne irske zajednice protiv visokotlačnog plinovoda koji je petrokemijski gigant Shell namjeravao izgraditi duž njihovih polja i ribnjaka.

Konačno, na svjetsko putovanje kroz globalni opskrbni lanac odlučili su se autori Allan Sekula i Noël Burchu u filmu 'Zaboravljeni prostor' - od tereta u kontejnerima na brodovima, vlakovima i kamionima sve do radnika koje je marginalizirao svjetski prometni sustav.

Filmovi iz programa Stanje stvari i Kontroverzni Dox prikazivat će se u terminima u 21.00 i 22.00 sata.

 

 

 

 

 

Objavljeno: 16.02.2011. u 18:46
Tagovi: ZagrebDox

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p