KULTURA

Što čitamo u lipnju?

Književna preporuka by FASHION.HR
foto by thefashionmedley
Kad nam život da lipanj sladak poput jagoda na kraju im sezone, tople večeri i bezobrazan broj ispijena mojita po istima, gola ramena i haljine koje vijore na vjetru te one katarzične, zimus sanjane vožnje biciklom do posla, nemamo druge nego podebljati tu lakoću življenja kojom lijepom rečenicom, zaokružiti dan kojim inspirativnim poglavljem, podcrtati tjedan novim najdražim citatom.

Ovog mirisnog ljetnog lipnja naši su partneri u zločinu Martina Mlinarević-Sopta sa svojim pjesnički savršenim nizanjem „mozaika od pokidanih komadića sjećanja“, uz čije stranice ni najduža ljetna večer nije dovoljno duga, Slavko Remenarić sa svojim intimnim putovanjem bogatim glazbenim rutama i zakutcima bendovskog života, kao i Dino Bauk, slovenski autor s kojim se vraćamo kroz vrijeme. Dok uživamo u svakom retku i usputnom grizu one slatke jagode, ne možemo ne pomisliti koliko je život zapravo lijep u svojoj jednostavnosti. Ljetnoj, po mogućnosti. 


Martina Mlinarević-Sopta: Ljetos (i drugi ledovi)

Martina Mlinarević-Sopta: Ljetos (i drugi ledovi)

"Knjiga koja je poduža pjesma, a pokraći život. Poluautobiografski polupokušaj slaganja mozaika od pokidanih komadića sjećanja. Putovanje koje obilježi krvotok. Pisma onih koji ostaju. Četiri godišnja doba jedne ljubavi koja to ne može da bude. Borba za slobodu pojedinca, traganje za slobodom u sebi. Koliko smo hrabri živjeti izvan nametnutih pravila, za ljubav, za sebe, za život kakav sanjamo? Biti žena. Žena u košnici balkanizma i košmaru vlastitih strahova i snova. Ljubav kao smisao. I smrt."

Martina Mlinarević-Sopta cijenjena je kolumnistica i pjesnikinja iz BiH poznata po svojoj društveno-političkoj angažiranosti. Nakon bestsellera Neprocjenjivo u travnju ove godine objavila je svoju drugu knjigu Ljetos (i drugi ledovi), okupljajući oko sebe pravu malu vojsku vjernih fanova koji je prate u stopu, odnosno slovu.


Slavko Remenarić: Dnevnik putovanja, skice ostanka

Slavko Remenarić: Dnevnik putovanja, skice ostanka

Slavko Remenarić je poznati gitarist i jedan od osnivača grupe Boa, a pjesnička zbirka Dnevnik putovanja, skice ostanka intimno je putovanje njegovim stvaranjem glazbene povijesti s grupom koja je obilježila posljednjih četrdesetak godina regionalne pop-rock scene.


Dino Bauk: Kraj. Iznova

Dino Bauk: Kraj. Iznova

Nakon jedne pogrešne odluke, život mladog Denisa zauvijek se mijenja te je prisiljen napustiti rodnu Ljubljanu, a za sobom ostavlja djevojku Mary i dvojicu najboljih prijatelja iz benda, Petera i Gorana. Mary se vraća u Ameriku, Peter je danas ogorčeni birokrat, a Goran korumpirani menadžer i njihovim se retrospektivnim pričama slaže puzzle događanja iz prošlih dana, kada su svi bezbrižno živjeli u Ljubljani baveći se glazbom i misleći na ljubav umjesto na rat. Nezadovoljni svojim sadašnjim životima, svi odlučuju potražiti dublji smisao i bolji kraj.

Kraj. Iznova nagrađeni je prvijenac Dine Bauka, mladog slovenskog autora koji nas vraća na kraj osamdesetih i u rane devedesete kada situacija na prostoru bivše Jugoslavije počinje izmicati kontroli. Ispisan u četiri glasa, s različitim narativnim oblicima, prošaran brojnim referencama na glazbu i književnost, ovaj zanimljivi roman spaja nostalgijom natopljenu priču iz prošlosti s britkom kritikom suvremene zbilje te uz tek dozu fantastičnih elemenata sjajno raspetljava klupko turbulentnim zbivanjima opterećenih međuljudskih odnosa.


M.M.
Foto: Instagram (@thefashionmedley), PR
Objavljeno: 03.06.2017. u 08:46

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p