KULTURA

Što čitati na plaži?

Dvije knjige koje će vam uljepšati ljeto

Postoje ljudi koji na kad su na oru plivaju, rone, tulumare, a postoje i oni koji nadoknađuju sve knjige koje nisu stigli pročitati tijekom godine. Za sve knjiške moljce preporučamo dvije knjige koje morate ponijeti na plažu.

 Od publicistike preporučamo novi bestseller kontroverzne Ayaan Hirsi Ali, feministice, političarke, spisateljice i kritičarke Islama. U svojoj novoj knjizi, Djevica u kavezu koja je svojevrsni nastavak njenog orvjenca Nevjernica, Ayaan i dalje propituje odnos Zapada prema Islamu, toleranciji i pogotovo položaju žene koja se nalazi na razmeđu dviju kultura. Djevica u kavezu je poziv na borbu za emancipaciju muslimanskih žena i oslobađanje od brutalne religijske i kulturne opresije i od staromodnog kulta djevičanstva. Ujedno je to i hrabra priča o tome kako se sama Hirsi Ali suprotstavila svima koji su je željeli prisiliti da se podvrgne tradicionalnim pravilima života muslimanskih žena i kako je postala zagovornicom promjena.

 Ako ste više raspoloženi za beletristiku prporučamo Doba Šive, autora Manila Suria koji se proslavio spektakularnim prvijencem Smrt Vishnua. Očaravajuća priča o Indiji, zemlji u previranjima obogaćenima je elementima indijske mitologije te izvrstan portret majčinske ljubavi.

 

(B.K.)

Objavljeno: 18.07.2009. u 11:26
Tagovi: Knjige

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p